Vel over probleem II

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2010
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia2010-2019
Lengte72'11
Mediumtelevisie


Beschrijving

In deze documentaire interviewt Jessica Villerius de anorexia patiënten die zij in de documentaire Vel over probleem van (2009) gevolgd heeft. In de documentaire staat de vraag centraal hoe het nu gaat met deze anorexia patiënten. Het antwoord op die vraag is schokkend. Van de negen meisjes is er één waarmee het relatief goed gaat. Twee meiden zijn na de documentaire bijna overleden. Eén door ondervoeding en de andere na een poging tot zelfdoding.

De tweede documentaire van Villerius laat zien hoe de hulpverlening blijft falen in de aanpak van anorexia patiënten. Hoe klinieken hun patiënten keihard aan hun lot overlaten nadat ze de kliniek, om wat voor reden dan ook, hebben verlaten. De interviews in dit programma zijn afgenomen met 9 anorexia patiënten en hun familie. De zestienjarige Joyce en haar moeder Rianne. De achttienjarige Denise en haar moeder Joke. De achttienjarige Melanie. De zeventienjarige Marieke. De zeventienjarige Josje. De twaalfjarige Tessa en haar moeder Teddy en vader John. De zeventienjarige Steffany en haar vader Leo. De vijfentwintig Sigrid, haar echtgenoot Frank en haar zus. De negentwintigjarige Marjella, die zowel met anorexia als persoonlijkheidsstoornissen kampt. Vervolgens komen er interviews aan bod Annemarie van Elburg, voorzitter van het Nederlandse Academie Eetstoornissen, Eric van Furth, directeur behandelzaken Centrum Eetstoornissen Ursula, Tweede Kamerlid van het CDA Sabine Uitslag en Carmen Netten van Stichting Human Concern.

Er wordt een intieme persoonlijke sfeer neergezet met behulp van belichting. Veel van de shots die binnenshuis zijn opgenomen zijn in het centrum van de beeld licht en wordt donkerder aan de buitenkant van het beeld. Wanneer het toch erg licht wordt, wordt er op de personen scherp gesteld en vager aan de buitenkant. Hierdoor wordt de aandacht gericht op de personen die worden geïnterviewd. Het zijn namelijk erg persoonlijke gesprekken die worden gevoerd. Dit wordt benadrukt door deze manier van belichten en focussen. Bovendien worden de gesprekken vaak gefilmd van een korte afstand.De shots zijn met rustig gefilmd en hebben weinig beweging erin. Het gaat namelijk vooral om de gesprekken en inhoud van de documentaire en dit is heel goed naar voren gekomen door deze manier van filmen. Tussen fragmenten door wordt er gebruik gemaakt van langzame muziek met zang.

Makers

Interviewer Jessica Villerius

Camera Stephan Schmidt, Jeroen van Zuilen, Ferenc Lorch

Regie Mike Wennekes

Productie Jessica Villerius

Producent Posh Productions in opdracht van de KRO

Achtergrondinformatie

De documentaires Vel over Probleem I en II hebben effect gehad op het beleid in de geestelijke gezondheidszorg voor anorexia patiënten. De visie en aanpak van de ervaringsdeskundigen is in de documentaires belicht. Hieruit blijkt, tot grote publieke verontwaardiging, dat deze op maat gemaakte behandeling niet wordt vergoed. Dit leidt ertoe dat programmamaker Jessica Villerius een aanbeveling voor de GGZ registratie schrijft, en dat CDA Kamerlid Sabine Uitslag zich hard maakt voor bekendheid rondom deze aanpak.