Velen zijn geroepen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte23'31"
Mediumtelevisie


Beschrijving

Velen zijn geroepen is een documentaire waarin filmmaker Marcel Quartel de kijker mee op een reis neemt langs de Nederlandse ‘bible belt’. De bible belt is een gebied, waarin een denkbeeldige lijn loopt van Tholen in Zeeland schuin omhoog richting de kop van Overijssel. De dorpen Staphorst, Putten, Barneveld, Opheusden, Bleskensgraaf, Noordeloos, Oostkappele, Sint Philipsburg en Tholen worden via een autorit bezocht omdat hier de zwaardere stromingen van de Protestants Nederlandse Kerk en verschillende orthodox-protestantse groepen hun grootste aanhang hebben. Quartel wil weten waarom deze kerkelijke rechterflank onwrikbare standpunten over onderwerpen als homoseksualiteit, godslastering op tv en de rol van de vrouw heeft.

Aan de hand van gesprekken met een theoloog, een historicus, een oud-politicus en mensen die zelf aanhanger zijn van het geloof en wonen op de bible belt, probeert de maker gedurende de documentaire een antwoord te krijgen op deze vraag. Bij de inwoners komen zowel jong als oud aan bod om verschillen in denkwijze te belichten. De portrettering van deze groep mensen eindigt met de aankomst aan de grens van de bible belt in Zeeland.

Makers

Camera Hans de Bruin

Geluid Valentijn van der Wal

Montage Klaas Wijbenga

Commentaar Gerard Oonk

Animatie Mirjam Broekema

Productie Monique de Gier

Eindredactie Gijs van Beuzekom

Samenstelling en regie Marcel Quartel

NCRV

Achtergrondinformatie

De documentaire van Marcel Quartel is gebaseerd op het boek Gordel van God, een voettocht langs ’s Heeren wegen, waarin journalist Willem Oosterbeek een voettocht maakt langs de streng gelovige dorpen gelegen aan de globale lijn Emmen-Middelburg. Oosterbeek is zelf in de documentaire te zien als historicus.

Quartel is zelf afkomstig uit de Hoeksche Waard en zijn vader is hervormd predikant. Hij is hierdoor bekend met de reformatorische kring. In een interview in het Reformatorisch Dagblad geeft hij aan waardering te hebben voor de eerlijkheid en betrouwbaarheid van de groep mensen die hij in de documentaire belicht. Afkeer heeft hij echter van de standpunten over de vrouw en homoseksualiteit. In Velen zijn geroepen probeert hij deze beelden te koppelen.

De NCRV heeft Velen zijn geroepen uitgezonden op kerstavond 2007. Het uitzenden van de documentaire op deze bijzondere avond levert verschillende gedachten op. Trouw journalist Joost van Velzen is enthousiast over het stukje puurheid tussen de kerstshow, cabaretiers en filmklassiekers in zijn artikel De fascinatie voor riem en kous. Het Reformatorisch Dagblad vindt dat de groep te veel als folkloristisch wordt neergezet. Het uitzenden op kerstavond versterkt het nostalgisch gevoel van ‘dat hebben we ook nog in Nederland’ (Artikel in Reformatorisch Dagblad).