Verre verwanten

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2005 - 2008
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreSpelprogramma
Decennia2000-2009
Lengte44'27"
MediumTelevisie
Externe infoVerre Verwanten
Verre verwanten (2005-2008) titel.jpg Verre verwanten (2005-2008).jpg


Beschrijving

Verre verwanten is een educatief, historisch quizprogramma waarin twee kandidaten onder leiding van Jan Douwe Kroeske tegen elkaar spelen. Elke week staat er een bekende en een minder bekende Nederlander centraal, echter zullen de minder bekende Nederlanders stuk voor stuk blijken af te stammen van zeer beroemde voorouders uit de vaderlandse geschiedenis. Het spel zorgt ervoor dat de deelnemers meer te weten komen over hun voorouders en hun eigen familiegeschiedenis.

In iedere uitzending staan zes generaties voorouders centraal: drie van elke gast. De twee kandidaten moeten vragen beantwoorden over het tijdvak van de besproken voorouder. In de loop van het programma kunnen de kandidaten aanwijzingen verzamelen waarmee zij de identiteit van hun oudste voorouders moeten achterhalen. Aan het eind van het programma bezoeken zij twee plekken in Nederland die iets zeggen over een voorouder van beide kandidaten. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de historische context van de vragen over de voorouders.

Het programma is uitgezonden op de zaterdagavond en er hebben - boven verwachting - wekelijks ruim 650.000 kijkers naar gekeken.

Makers

Presentatie Jan Douwe Kroeske, Isolde Hallensleben

Regie Michael Moser, Annelies van Erp

Regie assistentie Eva Ruis

Productie Saskia van Gent, Heleen Molenaar-Sprij

Commentaar Henk Blok

Eindredactie en scenario Henk Bas

Redactie Sara Groenewegen, Suzanne Hendriks, Elies Kousemaker, Judith Moortgat, Annick van Wijk

Camera Rob Ijsbrandij

Licht Henk Bergsma

Research Yvonne Prins

Items Rob Ijsbrandij, Pierre Kiljan, Ali Karacabay, Ruud van de Braak

Adviezen Dick de Boer, Maurits van Rooijen

Muziek Alex Debicki

Verslaggever Margeet Beetsma

Montage Eelco de Wit

Teleac/NOT

Achtergrondinformatie

Er wordt door het team achter Verre verwanten nauw samengewerkt met het Centraal Bureau voor Genealogie. Het Centraal Bureau voor Genealogie – Centrum voor familiegeschiedenis – is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen. Op de internetsite van Verre verwanten is er een mogelijkheid om ook zelf te zoeken naar je stamboom of om zelf een oproep te plaatsen.

Naar het Engelse BBC programma Who Do You Think You Are, waarop Verre verwanten gebaseerd is, hebben wekelijks 6 miljoen Britten gekeken. Deze kijkers hebben voor 74% meer bezoekers gezorgd aan de The National Archives´ website. De Engelse versie verschilt qua format wezenlijk van de Nederlandse versie. Who Do You Think You Are heeft geen quizelement, maar is puur een zoektocht.