Jan Douwe Kroeske

Uit B&G Wiki
Jan Douwe Kroeske in 1985

NaamJan Douwe Kroeske
GeborenHarderwijk, 8 november 1956
Functies presentator, programmamaker, diskjockey, regisseur
Bekend vanTwee meter de lucht in, Langs de Lijn, Jules Unlimited, 12 steden, 13 ongelukken, Twee meter sessies
Periode actief1985-heden
Werkt samen metKees Jansma, Joop Niessen, Rocky Tuhuteru, Govert van Brakel, Tom Egbers
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery


Jeugd

Na de HAVO volgt Jan Douwe Kroeske een opleiding tot sportleraar (1978 - 1981) en werkt drie jaar in die hoedanigheid (hij is onder andere skileraar in Oostenrijk en badmeester in Italië). Daarnaast speelt hij vanwege zijn lengte en passie tot zijn vierentwintigste eerste divisie volleybal. Zijn andere passie is popmuziek. Na negen maanden te hebben gewerkt bij de Stichting Nederlandse Top 40 (1983-1984) en een half jaartje bij de Popkrant krijgt Jan Douwe in 1985 zijn eerste eigen radioprogramma.

Twee meter op de radio

Twee meter de lucht in is het muziekprogramma waarmee hij in 1985 debuteert. Het programma vormt het begin van een formule voor uitzendingen waar popmuziek van hoge kwaliteit centraal staat. De titel wil nog wel eens veranderen in de loop der tijd; Twee meter de avond in, Twee meter de nacht in of gewoon Twee meter. De term 2 meter is overigens afkomstig uit de radiowereld en staat voor etherverkeer in de scheepvaart en luchtvaart. Bovendien is het een verwijzing naar de lichaamslengte van Kroeske.

In 1987 start hij op de radio met de 2 meter sessies, waar hij nationale en internationale artiesten kleine, vaak akoestische sets laat spelen. Vanaf 1993 zijn de sessies ook op televisie te zien.

Televisie

Naast muziekprogramma's krijgt Kroeske ook de gelegenheid om andere programma's te maken. Zo presenteert hij een tijdje het radioprogramma Langs de lijn. In 1987 maakt Kroeske zijn debuut op de televisie met het programma Kippevel. Hij maakt vervolgens voor de VARA verschillende televisieprogramma's.

Tot zijn grote verbazing wordt zijn contract bij de VARA in 1999, na veertien jaar, ineens opgezegd. Nog datzelfde jaar gaat hij aan de slag bij commerciële omroep RTL en bij de vereniging Veronica. Hij krijgt de kans om op oude voet verder te gaan. Zo presenteert hij het populair wetenschappelijk programma Jan Douwe op Zoek en zijn de 2 meter sessies opnieuw te zien. Zijn populaire programma 2 meter de lucht in is vanaf 2003 bovendien weer te horen bij Kink FM.

Eigen bedrijf

Naast zijn televisie- en radiowerk start Jan Douwe in maart 2000 zijn eigen productiebedrijf Double2 BV. Het productiebedrijf komt voort uit een behoefte om onafhankelijk programma's te kunnen maken. Ook is hij voorzitter van de jury van de Essent Awards (2001-2007), een aanmoedigingsprijs voor jonge, veelbelovende Nederlandse bands en artiesten.

Publicaties

2 meter sessies, het boek (1997).