Voor volk en vaderland

Uit B&G Wiki
Periode2006
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte52'26"
Mediumtelevisie


Beschrijving

In maart 2006 zijn er gemeenteraadsverkiezingen en ook de Nederlandse Volks Unie (NVU) maakt zich klaar om hieraan mee te doen. In deze documentaire volgt programmamaker Rob Schröder een aantal belangrijke leden van de NVU. Hieruit wordt duidelijk waarom deze leden zich bij de NVU hebben aangesloten en waarom zij zichzelf voor de gemeenteraadsverkiezingen verkiesbaar stellen.

Schröder heeft ervoor gekozen om hen te filmen in de omgeving waar zij vandaan komen, tijdens demonstraties en in vergaderingen met soortgelijke groeperingen uit Duitsland. Daarbij komen alleen de geïnterviewden aan het woord.

Makers

Regie en samenstelling Rob Schröder

Productie Mariska Schneider

Eindredactie Frank Wiering en Doke Romeijn

Camera Alexander Oey en Wiro Felix

Geluid Wib Nelissen

Montage JP Luijsterburg

VPRO

Achtergrondinformatie

De film is uitgezonden in kader van de documentairereeks Tegenlicht. Alvorens de film is uitgezonden verschijnen er discussies over de documentaire op de website van fok. Ook na de uitzending worden er veel discussies gehouden. Met name op het forum van de website van de VPRO. Dit vanwege het gevoelige onderwerp en omdat de gemeenteraadsverkiezingen kort na de uitzending gehouden worden. Sommigen vinden dat de stijl van de documentaire er voor zorgt dat de kritische noot ontbreekt. Anderen vinden dat de documentaire de kijker juist vrij laat om zelf kritisch te zijn. Dit geeft mooi weer dat niet zozeer het onderwerp zelf maar de manier waarop het wordt verteld hetgeen is wat deze documentaire zo interessant maakt.