Vreemd land: Cotton Club

Uit B&G Wiki
Periode1995
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1990-1999
Lengte32 minuten
MediumTelevisie, video


Beschrijving

Cotton Club is een aflevering uit de NPS-serie Vreemd land waarin een zestal vaste bezoekers van de Cotton Club aan de Nieuwmarkt te Amsterdam, van Surinaamse afkomst worden geïnterviewd. De uitzending duurt iets meer dan 30 minuten, dus het verhaal, de geschiedenis van de Cotton Club en zijn bezoekers, wordt summier maar effectief verteld, doordat de gesprekken zo in elkaar zijn gesneden, dat het één soepel verhaal wordt, in de beste traditie van 'oral history'.

Deze aflevering van Vreemd land werd genomineerd voor een Prix Iris, de Europese prijs voor multiculturele televisieprogramma's.

Makers

Samensteller, interviewer Theo Uittenbogaard

Researcher Henriette Theunissen

Camera Ab Kalse

Geluid Erik Mosterd

Geluidsmixage Hans van Eijken

Licht Beat Scheidegger

Montage Andries Udink

Foto en stockmateriaal van de Nieuwmarktbuurt Ed van der Elsken

Supervisie (NPS) Huub Spall

Achtergrondinformatie

Vooraf weten de makers niets van bovenstaande voorgeschiedenis. Nieuwsgierigheid naar de statige, wat onbenaderbare zwarte mannen, die al sinds zijn heugenis de Cotton Club bevolkten bracht Theo Uittenbogaard ertoe om de ervaren researcher Henriette Theunissen onderzoek naar hen te laten doen. Het lukt Henriette om een dertigtal stamgasten te vinden en met de meesten van hen een gesprek te hebben. Een aantal valt direct al af, zoals de zoon van Teddy Cotton, die weigert mee te werken. De genodigden krijgen allen dezelfde vragen voorgeschoteld, zodat het verhaal later in de montage tot een uniform geheel gesmeed zou kunnen worden.

Voor het filmen wordt de zaak verduisterd, zodat er geen daglicht kon binnenvallen en daardoor steeds dezelfde sfeer zou heersen. Belichter Beat Scheidegger bouwt een grid tegen het plafond van de zaak waarin hij onopvallende lampen hing met hetzelfde kleurpalet als de oorspronkelijke belichting van de zaak. Zo kan, met een kleine ingreep, het hele lichtniveau precies aangepast worden voor een optimale beeldkwaliteit zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke sfeer.