Walcheren 1944-1945

Uit B&G Wiki
Periode1945
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genreopdrachtfilm, documentaire
Decennia1940-1949
Mediumfilm


Beschrijving

Korte film uit de reeks Wederopbouwfilms waarin de landstreek Walcheren in Zeeland getoond wordt ten tijde van de overstroming in 1944-45. Deze overstroming werd veroorzaakt door een bombardement van de geallieerde troepen, die hiermee de weg naar het reeds bevrijde Antwerpen wilden vrijmaken. De film toont beelden van de Duitse vesting op Walcheren, vernietigde gebouwen op de boulevard van Vlissingen, kapot oorlogstuig, het zwaar verwoeste West-Kapelle en door traditioneel geklede Zeeuwen gadegeslagen overstroomde steden en vlakkeland.

Achtergrondinformatie

Toen in 1944 Antwerpen door Britse troepen werd veroverd, hadden ze een belangrijke strategische en economische plek van de Duitsers afgenomen. Echter, de toegang tot de Antwerpse havens was via de Schelde. Op 10 september 1944 gaf generaal Montgomery het bevel om de Schelde te ontruimen. Heel Beveland was bevrijd op 2 november, toen de daar gelegerde Duitsers zich overgaven.

Men kon echter nog steeds niet naar Antwerpen varen, omdat de doorgangen in het water te klein waren. Op 20 oktober werd besloten Walcheren te bombarderen om op deze manier de dijken te doen doorlopen. Deze operatie werd Operatie Infatuate genoemd. Infatuate betekent verdwazen, en de geallieerden (in dit geval de Britten en Canadezen), wilden de Duitsers, die zich nu voornamelijk op Arnhem gericht hadden, te verbijsteren. Op de dijken stonden Duits gevechtsgeschut en vestingen, maar door de bombardementen werden deze helemaal vernietigd. Terwijl de gealliëerden, enigszins tegengehouden door de Duitse troepen, verder landinwaards trokken, werd het dorpje West-Kapelle bijna helemaal verwoest door de gealliëerde legers en bommenwerpers. Van daaruit trokken de troepen via Oostende naar Antwerpen op.


Makers

Regie en samenstelling: Jo de Haas en Mannus Franken

Productie: De Nederlandse Werkgemeenschap voor Filmproductie

Muziek: Karel Mengelberg

Technische afwerking: Multifilm Holland

Distributie: Multifilm Verhuur