Weerzien met Bud

Uit B&G Wiki
Periode1979
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia1970-1979
Lengte46'03"
Mediumtelevisie

Weerzien met Bud titel.jpg Weerzien met Bud.jpg

Beschrijving

Een ontwikkelingsproject dat mislukt, zorgt voor veel ellende. De firma Bud of California start in 1975 een landbouwproject in Senegal. Bud verbouwt luxe groentesoorten voor de Europese markt. Door watergebrek en slecht beleid raken delen van de akkers verdroogd en mislukt het project. De blanke leiding wordt vervangen door leidinggevenden uit Senegal zelf.

Het tweede deel van de documentaire gaat over de Afrikaanse afhankelijkheid van het westen. Buitenlandse ondernemingen zoals Bud, krijgen veel voordelen als ze zich vestigen in een ontwikkelingsland. Hierdoor wordt Senegal opnieuw afhankelijk.

Achtergrondinformatie

Op uitnodiging van Bud Holland,dat veel ontwikkelingsgeld had verworven van FMO en andere hulporganisaties, heeft André Truyman in 1975 een eerste reportage gemaakt over een grootschalige aanpak van de traditionele landbouw van individuele boertjes in een regio aan de rand van de Sahelzone. Met enthousiasme is niemand minder dan president Senghor zelf voor de camera verschenen. In 'Le Soleil', de grootste krant van Dakar, is Bud-Senegal bij een FAO-conferentie als succesvol voorbeeld gesteld voor de Afrikaanse landbouw van de toekomst. Maar bij het slot heeft Truyman toch enkele vraagtekens geplaatst bij de toekomstige levensvatbaarheid van dit project. Truyman is vier jaar later teruggegaan naar het gebied om de voortgang te bekijken. Er is toen vastgesteld dat het land grotendeels droog is geworden. De oprukkende Sahara-woestijn heeft vrij spel gekregen in een gebied waar terwille van de landbouw duizenden hectaren ontdaan zijn van prachtige baobabs. Toch heeft de - nu - zwarte directie het doen voorkomen alsof er als tevoren geproduceerd zou worden. De ploeg heeft gefilmd hoe dure paprika's aan de koeien worden gevoederd. In het tweede deel is de ontwikkelingsexpert Samir Amin (directeur van een VN-instelling voor onwikkelinseconomie en planning) gevraagd om commentaar op een rapport van het Europees ontwikkelingsfonds over Bud. Hij heeft verteld dat het project Bud-Senegal een uitbuitingsproject is gebleken te zijn. Men is op de natuurlijke bronnen en lage loonkosten uitgeweest. Voor Senegal is er weinig overgebleven.

Na uitzending door de KRO is de documentaire (op 16 mm film) vele jaren gebruikt als lesmateriaal door CEVNO.

Makers

Regisseur, productie, scenario André Truyman

Camera Mat van Hensbergen, Ruud van Buuren

Commentaar Ben Sombogaard

KRO.