Wij, Oranje

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2002
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire, koninklijk huis
Decennia2000-2009
Lengte50' (per deel)
Mediumtelevisie
Wij Oranje titel.jpg Wij Oranje.jpg


Beschrijving

Vijfdelige documentaire over het huis van Oranje-Nassau.

Aflevering 1: Majesteit
In deze aflevering gaat Peter Brusse op zoek naar de mythe waarmee het koningschap omgeven is. Hij bezoekt diverse locaties en krijgt uitleg over de kunstzinnige elementen (schilderijen, staatsportretten), de kleding, het protocol en de rol van de RVD, de dienende houding van de omgeving rond de vorst, en de strakke regie waarvoor koningin Beatrix zelf kiest. Daarnaast wordt er, onder andere door middel van foto's van Ruud Hoff, getoond dat de koningin ook een gewoon mens is.

Aflevering 2: De dynastie
In deze aflevering wordt er aandacht besteed aan de dynastieke lijn van het koningshuis Oranje-Nassau in het verleden en welke eisen er in het heden aan de aangetrouwde prinsen en koninginnen worden gesteld. Peter Brusse vergezelt paparazzi-journalist Joop van Tellingen in de bossen bij kasteel Drakensteyn. Hij gaat daarnaast op zoek naar de oorsprong van de Oranjes in Duitsland en Frankrijk. Verder is er aandacht voor de geschiedenis van de familie door de eeuwen heen en de hedendaagse rol die de huidige monarchen moeten spelen.

Aflevering 3: Voor God en vaderland
In deze aflevering wordt onderzocht hoe sterk de band is van het Oranjehuis met het vaderland en het protestantse geloof.

Aflevering 4: Oranje & de macht
In deze aflevering onderzoekt Peter Brusse de politieke macht van het Oranjehuis. De historische ontwikkeling van de machtsverhouding tussen de kroon en de regering wordt besproken en de huidige invloed van de koningin op de politieke besluitvorming en de aard van de contacten tussen ministers en de koningin.

Aflevering 5: Mythe en werkelijkheid
Deze aflevering gaat nader in op de vraag waarom het Oranjehuis nog zo'n populariteit en haast mythische betekenis heeft in de moderne Nederlandse samenleving. Er wordt met mensen gesproken over de betekenis die het koningshuis voor hen heeft. Er wordt ook aandacht besteed aan spotprenten door de eeuwen heen.

Deze reeks is uitgezonden als afleveringen van Dokument (NCRV).

Makers

Regisseur Leo de Boer

Interviewer Peter Brusse

Researcher Aukje Holtrop

Productie Marion Welmers

Camera Mark Bakker, Brigit Hillenius

Uitvoerend producent Fabie Hulsebos

Eindredacteur (NCRV) Ger van Dongen, Cees Labeur

Eindredacteur, producent Ireen van Ditshuyzen, TV Dits

Stagiair Wesley Vermeere

NCRV.