Wiki's Waarheid

Uit B&G Wiki
Periode2008
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte49'10
Mediumtelevisie


Beschrijving

Wiki's Waarheid is een documentaire uit 2008 van het VPRO-programma Tegenlicht. De documentaire toont het actieve gebruik van de online encyclopedie Wikipedia en de invloed dat dit heeft op onze opvattingen over wat waarheid eigenlijk is.

Wikipedia is een online informatiebron dat door de gebruikers zelf van informatie wordt voorzien. Zowel professoren als scholieren kunnen teksten publiceren. Hierdoor is de juistheid van de informatie niet gewaarborgd. Wikipedia is één van de snelste stijgers op lijsten van meest bezochte websites. Uit onderzoek blijkt dat de meeste gebruikers Wikipedia als enige bron gebruiken, ondanks de aanwezigheid van andere informatiebronnen. Wat betekent dit voor ons besef van informatie en waarheid?

In Wiki's Waarheid worden woordvoerders uit twee kampen geïnterviewd. Aan de ene kant staat het kamp dat Wikipedia ziet als een uniek voorbeeld van de mogelijkheden van het fenomeen Web 2.0. Hiermee wordt een nieuwe vorm van internet bedoeld, dat gestoeld is op participatie van gebruikers en het grootschalig delen van informatie. Voorbeelden hiervan zijn sociale netwerksites als Hyves en Facebook en data-archieven als Youtube. Volgens de voorstanders staat Wikipedia voor vrijheid, sociale interactie en democratie. De onbetrouwbaarheid van Wikipedia wordt erkend, maar niet als probleem gezien. De site kan het best worden gebruikt als een eerste informatiebron, die een globale indruk wekt.

Volgens de tegenstanders van Wikipedia heeft de onbetrouwbaarheid van de site een negatieve invloed op onze opvattingen van de waarheid. Andrew Keens, schrijver van The Cult of the Amateur, betoogt dat door Wikipedia de waarheid wordt gepersonaliseerd en gefragmenteerd. Het benoemen van de waarheid is volgens hem een taak voor wetenschappers en niet voor willekeurige gebruikers.

Makers

Regie IJsbrand van Veelen

Camera Niels van 't Hoff, Pim Hawinkels

Productie Judith van den Berg

Eindredactie Jos de Putter, Doke Romeijn

VPRO

Achtergrondinformatie

Tegenlicht is een programma van de VPRO dat een wekelijkse serie informatieve programma's over de actualiteit behandelt. Wikipedia is een actueel onderwerp op het moment dat Wiki's Waarheid wordt uitgezonden, maar is dat nog steeds. Het debat rond Wikipedia valt namelijk binnen de bredere discussie rond het fenomeen Web 2.0. De vorm van internet waarin gebruikers de inhoud maken en bepalen wat interessant is heeft voor- en tegenstanders. De discussie richt zich op de grenzen tussen experts en amateurs, de macht van de massa en de balans tussen vrijheid en personalisering. Wiki's Waarheid kan worden gezien als een bijdrage aan dit debat.