Willemijn Hoebert

Uit B&G Wiki
Willemijn Hoebert
Foto: Babet Hogervorst

NaamWillemijn Hoebert
GeborenWilnis, 15 september 1978
Functiesweerpresentator
Bekend vanNOS Journaal
Periode actief2010-heden
TriviaTrivia
GalleryGallery
Externe infoWillemijn op Twitter

Willemijn Hoebert in de media
Oeuvre van Willemijn Hoebert

Willemijn Hoebert is de oudste van drie zusjes. Haar moeder is cum laude afgestudeerd en als maatschappelijk werkster actief tot de geboorte van haar kinderen. Vader werkt bij een farmaceut en wordt directeur van een dochteronderneming waardoor de familie in 1982 naar Indonesië verhuist. Een paar jaar later verhuizen ze naar Portugal. Ze gaat naar een internationale school, waar iedereen Engels spreekt en waar ze zelfs nog Portugese lessen volgt. De familie keert terug naar Nederland, naar Wageningen, wanneer Willemijn dertien is. Nederlands spreekt ze van kinds af aan thuis, maar nu krijgt ze er voor het eerst les in. De overstap van Portugal naar Nederland valt haar zwaar. Nog altijd gaat ze twee keer per jaar naar Portugal. Aan haar jeugd in het buitenland houdt ze een open houding over richting andere culturen. Ze kan zich overal makkelijk aarden.

Na de middelbare school volgt ze een universitaire opleiding meteorologie. Maar daarna gaat ze niet meteen aan de slag. Ze wil zich nog verder ontwikkelen, meer zelfvertrouwen krijgen en leren omgaan met haar verlegenheid. Haar ouders en zusjes zitten allemaal in de gezondheidszorg en dat spreekt haar ook aan. Bij een farmaceut wordt ze vertegenwoordiger. Gedurende zes jaar bezoekt ze artsen, specialisten en apothekers om producten aan te prijzen en ondersteuning te bieden bij therapieën. Door deze werkzaamheden ontwikkelt ze een vlotte babbel en wordt ze haar verlegenheid de baas. Toch vindt ze het jammer dat ze niet verder is gegaan met meteorologie. Wanneer Gerrit Hiemstra vanuit zijn bedrijf Weeronline belt, omdat hij op zoek is naar een meteoroloog met sales ervaring, is de beslissing snel genomen. Voor Weeronline verkoopt ze weerproducten zoals weerbewaking bij evenementen en informatie over gladheidbestrijding bij gemeenten. Tevens werkt ze op de weerkamer waar de verwachtingen worden samengesteld. In die tijd is Weeronline dataleverancier voor de NOS.


Weerpresentator bij de NOS

In 2010 zoekt de NOS een vervangster voor weerpresentator Marjon de Hond. Meteorologen van Weeronline worden uitgenodigd een screentest te komen doen. Hoebert geeft zich niet op, want zij wil niet met haar hoofd op televisie. Pas wanneer haar baas haar twee weken later verzoekt om zich toch aan te melden besluit ze het voor de ervaring te doen. Hierdoor gaat zij er onbevangen heen. Tot haar verbazing blijft zij samen met een andere kandidaat over en wordt haar gevraagd serieus na te denken of ze dit werk wil doen. Ze loopt een dag met Gerrit Hiemstra en Erwin Kroll mee en besluit ervoor te gaan. In juli 2010 begint ze bij de NOS, gedetacheerd vanuit Weeronline. Na haar zwangerschapsverlof, later datzelfde jaar, komt ze in dienst van de NOS.

Ze werkt twee à drie dagen per week, maar er zijn periodes waarin ze meer of minder werkt. Zo valt ze in de vakanties in voor collega’s Gerrit Hiemstra en Marco Verhoef. Haar werkdagen beginnen om één uur ’s middags en duren tot half tien ’s avonds, tenzij er onstuimig en onvoorspelbaar weer is dat ze live moet duiden in de vroege of late uitzending. Op zo’n dag is zij in haar eentje de complete weerredactie. Aan het begin van de werkdag leest ze zich in en maakt ze haar eigen verwachting op basis van weermodellen. Ook onderhoudt ze contact met meteorologische instanties. Ze schrijft vervolgens de weerberichten voor het Radio 1 Journaal. Tegen vijf uur heeft ze met de presentatoren in dat programma een live gesprekje van anderhalf tot twee minuten. Daarna zijn het steeds korte weerberichten na het nieuws. Voor het Jeugdjournaal en Nieuwsuur levert ze de weertekst en een overzichtskaartje voor de volgende dag. Op de televisie presenteert ze het weer live tijdens het NOS Journaal van zes en acht uur. Naast de live presentaties maakt ze opnames voor BVN en het late Journaal. Deze late opname vervalt en wordt een live presentatie als de weersituatie onvoorspelbaar is of meer duiding behoeft. In zo’n situatie is de hele werkdag veel zwaarder aangezien meerdere televisie- en radioprogramma’s dan bij haar aankloppen voor de laatste stand van zaken. Gedurende iedere werkdag houdt ze voortdurend de laatste weerontwikkelingen bij en past haar verhaal daarop aan.

Vooral de presentatie in het Achtuurjournaal vergt wat voorbereiding, aangezien het een verhaal van twee minuten is waarin liefst een logische lijn zit. In tegenstelling tot de nieuwspresentator werkt de weerpresentator niet met een autocue. Doordat ze de hele dag al met haar verhaal bezig is geweest, kent ze het inmiddels goed. Ze vindt het belangrijk dat haar verhaal over het weer in Europa natuurlijk overloopt in de situatie in Nederland. Ook wil ze liefst een goede foto hebben geselecteerd om het begin van haar verhaal visueel goed aan te kleden. Met de touchscreen, in gebruik sinds mei 2012, kan ze prima werken, maar haar presentatie is er niet van afhankelijk. Hapert de techniek, dan maakt zij gewoon haar verhaal af.

In het begin volgt ze logopedie, maar de frequentie neemt steeds meer af. Op advies van Erwin Kroll kijkt ze regelmatig terug naar uitzendingen. Dit doet ze ook samen met presentatiecoach Petra Strik. Er wordt gelet op haar houding en ze probeert allerlei maniertjes uit de presentatie te krijgen, zonder dat ze haar persoonlijkheid verliest. Haar kleding wordt verzorgd door een stylist en het hangt voor haar klaar bij de NOS. Daaruit kiest ze wel zelf kleren die bij het weertype van de dag horen. Op televisie heeft ze het haar los op haar schouders, maar op straat steekt ze het op. Hierdoor wordt ze niet vaak herkend.

In een tijd van digitale media met meerdere opties voor het volgen van het weer ziet Hoebert de weerpresentator op televisie nog altijd als toegevoegde waarde. Het vaste moment, aan het einde van een Journaal, speelt zeker mee. In tegenstelling tot de droge data die op websites staan, kan de presentator toelichting geven waarom het weer zich nu op deze wijze ontwikkelt. Daarom meent ze dat dit beroep zal blijven en zelf oefent ze het graag nog vele jaren met enthousiasme uit: “Het weer is leuk. Wat ik erover vertel moet vrolijk zijn, het moet leven. Je moet het kunnen voelen, dat weer, ook al zit je binnen.”


Buiten de media

Naast haar werk voor de NOS geeft ze in het land ook presentaties over het weer. Daarnaast heeft ze samen met haar echtgenoot een medisch bedrijf waarvoor zij administratieve taken verricht.

Zesentwintig jaar heeft ze fanatiek gehockeyd. In clubverband spelen doet ze niet meer, maar speelt wel mee in het bedrijfsteam van de NOS. Ze vindt het nog altijd leuk, maar het is niet langer goed te combineren met haar werk en haar moederschap. Ze sluit niet uit dat ze het toch weer op zal pakken.