William Anthony

Uit B&G Wiki
William Anthony

NaamJulino Willem Anthony
GeborenBonaire, 1956
Functieszanger, acteur
Bekend vanDuel in de diepte
Periode actief1978 - heden
Externe infoBandcamp

William Anthony in de media
Oeuvre van William Anthony

William Anthony is een Antilliaanse zanger die als acteur en figurant in Nederlandse televisieproducties optreedt.


Muziek

Van jongs af aan is William Anthony bezeten van muziek. Bij de welpenhorde Sint Michael op Bonaire doet hij zijn eerste ervaringen op met zingen. Begin jaren zeventig debuteert hij met de band T.N.T. Power in Theater Oranje op Bonaire. In 1974 doet hij mee aan het Festival Voz di Oro Korsou in Broadway discotheek op Curaçao. Drie jaar later rept de Antillliaanse ochtendkrant over hem als meest veelbelovend Antilliaans artiest. In datzelfde jaar krijgt hij zijn eerste onderscheiding uit handen van de heer Frank Rozendal, voormalig wethouder van Cultuur op Curaçao.

Anthony doet met succes mee aan verschillende lokale en regionale zangwedstrijden in het Caribische gebied. Zo wint hij het Festival Voz y Cancion Korsou 1983.

In 1992 brengt hij zijn eerste single, A helping hand, in eigen beheer uit. Met steun van het bedrijfsleven op Bonaire volgt in 1998 de tweede single, Music from Bonaire. Daarna heeft hij nog een aantal CD's uitgebracht (zie de externe link in het paspoort). In zijn werk schenkt hij aandacht aan traditionele en folklore liederen van Antilliaanse afkomst, gezongen in Papiamento. De soms bijna vergeten liederen zijn voorzien van een eigentijds geluid. Naast het Antilliaanse repertoire passeren ook Nederlandstalige liedjes de revue.


Nederlandse televisie

In 1978 maakt Nederland kennis met Willem Anthony wanneer hij de rol van Marco speelt in de serie Duel in de diepte. Later keert hij terug als figurant in Goede tijden slechte tijden en, als politieagent, in Prettig geregeld.

In 2006 presenteert hij zijn idee voor een brievenbusbeveiligingsklep in Het beste idee van Nederland.

Van recentere datum zijn een optreden als loket ambtenaar in Het Klokhuis (2012) en in de rol van de vader van Willy Wartaal in Zapp echt gebeurd (2013).