ZOOP in Afrika

Uit B&G Wiki
Periode2005
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreNatuurprogramma, Speelfilm
Decennia2000-2009
Lengte90’00”
Mediumbioscoop


Beschrijving

Zoop in Afrika is een Nederlandse film uit juli 2005. De film is afgeleid van de jeugdsoapserie ZOOP, de eerste Nederlandse soap die speciaal gemaakt is voor jongeren van 8 tot 16 jaar. Hierin volgen 8 jongeren een opleiding tot dierenverzorger in het Ouwehands Dierenpark te Rhenen. Het programma wordt gemaakt in samenwerking met NL Films. jeugdzender Nickelodeon heeft de serie uitgezonden. Intussen is ZOOP verkocht aan Brazilië, Frankrijk, India en Zweden.

Tv-serie ZOOP heeft in 2004 maar liefst drie prestigieuze prijzen in de wacht gesleept: de Gouden Stuiver, de Cinekid Kinderkast-televisieprijs en de Kids Choice Award. Dit was reden genoeg om de succesformule toe te passen in een bioscoopfilm. In Zoop in Afrika mogen de rangers van de dierentuin in hun vakantie via een uitwisselingsprogramma naar Afrika. Daar willen ze meehelpen in het Wildpark, om bedreigde diersoorten te verzorgen en te beschermen. Op weg naar het Wildpark raakt het vliegtuig echter defect, waardoor ze neerstorten en midden in de rimboe belanden.

Er worden nog 2 vervolgen gemaakt op deze film: Zoop in India (2006) en Zoop in Zuid-Amerika (2007). Zoop in India wordt onderscheiden met de Gouden Film omdat meer dan 100.000 bezoekers de film heeft bezocht. De film Zoop in Zuid-Amerika wordt genomineerd voor de Gouden Ui in de categorie slechtste film maar heeft deze “prijs” uiteindelijk niet gekregen.

Het scenario van Zoop in Afrika is geschreven door Anya en Wijo Koek. Anya Koek en regisseur Johan Nijenhuis zijn samen de bedenkers van de serie.

Makers

Regie Dennis Bots, Johan Nijenhuis

Productie Nijenhuis & De Levita

Script Wijo Koek, Anya Koek

Muziek Martijn Schimmer, Mario Zapata

Distributie Three Lines Pictures

Cast

Elise Pardoel - Viviënne van den Assem

Sira Schilt - Juliette van Ardenne

Bionda Kroonenberg - Nicolette van Dam

Bastiaan van Diemen - Ewout Genemans

Moes Brinksma - Jon Karthaus

Aaron Zomerkamp - Sander Jan Klerk

Mike Bosboom - Patrick Martens

Taffie Arends - Monique van der Werff

Safira - Sylvana Simons

Gaby - Komproe Sabine Koning

Bowey Berenger - Raymi Sambo

Siegfried Schilt - Ernst Löw

Maxime Schilt - Pieternel Pouwels

Filo Schilt - Kim Boekhoorn