Noraly Beyer: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 36: Regel 36:
===Publicaties===
===Publicaties===


* ''Suriname en ik'' (2010) - co-auteur met [[John Leerdam]].
* ''Suriname en ik'' (2010) - co-auteur en redacteur met [[John Leerdam]].


[[Category:Televisienieuws|Beyer, Noraly]] [[Category:personen|Beyer, Noraly]] [[Category:Nieuwspresentator|Beyer, Noraly]] [[Category:Presentator |Beyer, Noraly]]
[[Category:Televisienieuws|Beyer, Noraly]] [[Category:personen|Beyer, Noraly]] [[Category:Nieuwspresentator|Beyer, Noraly]] [[Category:Presentator |Beyer, Noraly]]

Versie van 11 jun 2012 14:11

Noraly Beyer

NaamNoraly Beyer
GeborenCuraçao, 20 juli 1946
Functiesnieuwspresentator, presentator
Bekend vanNOS Journaal, Studio NOS, Radio Nederland Wereldomroep
Periode actief1977-2008
TriviaOpgegroeid op Curaçao, van Surinaamse afkomst, werkt in Suriname 1977-1982

Noraly Beyer in de media
Oeuvre Noraly Beyer

In Nederland is Noraly de tweede ‘gekleurde’ presentatrice van het NOS Journaal. Eugenie Herlaar is haar in de jaren zeventig voorgegaan. Noraly is een vrouw van principes. Zo weigert ze op 25 februari 1982, de dag van de coup in Suriname, een verklaring van de militairen in de studio voor te lezen.

Noraly verlaat in haar tienerjaren Curaçao en vestigt zich samen met haar familie in Roermond. Hier doorloopt ze de MMS. Vervolgens gaat ze naar de Kweekschool in Den Haag. Daar staat ze een jaar als vakleerkracht handvaardigheid voor de klas. In 1967 vertrekt ze naar Suriname en geeft drie jaar les op een basisschool.

In Suriname komt Noraly in aanraking met het medium televisie. In 1977 mag ze aan de slag als nieuwslezeres bij de Surinaamse Televisie Stichting. Ze vindt de overgang van onderwijs naar televisie geen grote stap, omdat het raakvlak tussen de beroepen het overdragen van kennis is. Het voordeel in Suriname is dat er in een klein team wordt gewerkt (Vergelijkbaar met een regionaal televisiestation in Nederland). Hierdoor is ze meer betrokken bij de onderwerpen, ze mag haar teksten zelf aanpassen in ‘begrijpelijke spreektaal’.

In 1982 vinden de ‘decembermoorden’ plaats en dat is voor Noraly reden om terug te keren naar Nederland. Noraly gaat bij de Wereldomroep werken en maakt programma’s die gericht zijn op Suriname. Ze ziet de daarop volgende jaren als een soort Radio Vrij Oranje (te vergelijken met de radiozender in Londen in de Tweede Wereldoorlog, gericht op het bezette Nederland). In 1985 komt het aanbod om voor het NOS Journaal te gaan werken. Hoofd-redacteur Peter Brusse neemt haar aan.

Naast haar werk voor de NOS is Noraly met regelmaat te zien als gast in programma's als er gesproken wordt over Suriname. Zo verschijnt ze als gast in Vesuvius en De Plantage. Een persoonlijk favoriet programma uit haar oeuvre is het televisie-programma Suri’jazz en Para’pop, een driedelige serie over Surinaamse jazz- en popmusici in Nederland dat ze presenteert. Hierin kan ze zich helemaal uitleven.

Noraly laat zien dat ze meer kan dan presenteren. Wanneer in Nederland het door de Amerikaanse Eve Enslere geschreven toneelstuk De vagina monologen in 2001 wordt opgevoerd, is Noraly één van de vrouwen die daarin op het toneel is te zien. Ze krijgt goede kritieken; volgens de krant Metro: “…een overtuigende rol van Noraly Beyer…”.

Noraly is inmiddels uitgegroeid tot een echte BN-er. Zo nu en dan is ze dan ook het middelpunt van spot. Jeroen Kijk in de Vegte doet wel eens een imitatie van haar als de ietwat verstrooide nieuwslezeres Moraly. Dat ze door haar werk bij het NOS Journaal wat van haar privacy heeft moeten inleveren, neemt ze op de koop toe. "Ik heb er niet zo'n last van. Je leert ermee omgaan. Ik ga niet voor mijn plezier naar bijvoorbeeld de Spaanse Costa's. Maar ik laat me er niet van weerhouden om in Amsterdam over de markt te lopen."

Nadat ze op 30 november 2008 het nieuws van 17.00 heeft gelezen, deelt Noraly haar collega's mee dat het haar laatste nieuwsuitzending is. Ze stopt omdat ze meer tijd wil gaan besteden aan acteren. Ze speelt tot eind maart bij bij het Noord Nederlands Toneel de rol van koor in het stuk Medea.


Publicaties

  • Suriname en ik (2010) - co-auteur en redacteur met John Leerdam.