Paul Haenen: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 37: Regel 37:
In het nieuwe millennium keert Paul terug bij de VPRO. Samen met [[Hanneke Groenteman]] presenteert hij ''[[HH zondag]]''. Het programma slaat echter niet aan. Het is voorlopig zijn laatste grote programma op de nationale televisie. Hierna richt Paul zich meer op activiteiten in de toneelwereld en werkt voor lokale omroepen. In 2009 is hij weer terug op de nationale televisie met ''[[De kunst van Margreet Dolman]]''.
In het nieuwe millennium keert Paul terug bij de VPRO. Samen met [[Hanneke Groenteman]] presenteert hij ''[[HH zondag]]''. Het programma slaat echter niet aan. Het is voorlopig zijn laatste grote programma op de nationale televisie. Hierna richt Paul zich meer op activiteiten in de toneelwereld en werkt voor lokale omroepen. In 2009 is hij weer terug op de nationale televisie met ''[[De kunst van Margreet Dolman]]''.


In 2011 verschijnt de DVD box [http://www.beeldengeluid.nl/paulhaenen ''Paul Haenen tot nu toe''] met hierin een selectie van Paul's meest tot de verbeeldingsprekende televisiewerk. Sinds 2 oktober 2011 presenteert Haenen als [[Margreet Dolman]] het wekelijkse televisieprogramma [[''Margreet Dolman begrijpt 't'']] op [[OUTTV]].
In 2011 verschijnt de DVD box [http://www.beeldengeluid.nl/paulhaenen ''Paul Haenen tot nu toe''] met hierin een selectie van Paul's meest tot de verbeeldingsprekende televisiewerk. Sinds 2 oktober 2011 presenteert Haenen als [[Margreet Dolman]] het wekelijkse televisieprogramma ''[[Margreet Dolman begrijpt 't]]'' op [[OUTTV]].





Versie van 15 feb 2015 23:32

Paul Haenen (1974)

In de jaren ’70 vindt Paul Haenen zijn weg naar de omroep. Als verslaggever werkt hij zowel voor radio als TV bij o.a. de AVRO, VARA en VPRO. Zo werkt hij mee aan programma’s als Op de koffie, Radioweekblad en De oranje vrijstaat. Paul’s eerste grote hit op de televisie is het programma Waar gebeurd voor de KRO in 1974.

Paul is echter op meer terreinen actief. Als stemacteur werkt hij aan diverse tekenfilms (de Nederlandse bewerkingen van 101 dalmatiërs en Robin Hood) en verzorgt hij de stemmen van Bert en Grover in Sesamstraat. Rond die tijd brengt Paul op de radio één van zijn meest memorabele creaties ten gehore. Margreet Dolman is voor het eerst te horen in 1975 op de toenmalige lokale radio-omroep STAD Radio Amsterdam met een wekelijks programma over leven, liefde en wanhoop. In 1978 krijgt Dolman dankzij haar bijdrage aan Sonja’s goednieuws show nationale bekendheid. In 1976 debuteert Paul daarnaast als scenarioschrijver. Hij schrijft voor zowel toneel als televisie. De NOS bengt o.a. ’n Nieuwe lente en Paul schrijft een aflevering van Dubbelleven.

In de jaren’80 zet Paul deze lijn door. Hij spreekt wederom een aantal Nederlandse bewerkingen van Disney tekenfilms in. Ook werkt hij met Wim T. Schippers aan diverse originele Bert en Ernie hoorspelen zoals Bert en Ernie vervelen zich nooit en Hoort wie klopt daar kinderen. Een unicum, want overige landen mogen slechts vertalingen van Amerikaanse scripts brengen. Paul en Wim T. krijgen van de Amerikanen volledige vrijheid bij het schrijven.

De jaren ’80 brengen ook nieuwe projecten. Na al verschillende theaterstukken in de jaren ´70 hebben geschreven voor anderen gaat Paul´s eerste eigen voorstelling In 1982 in premiere. Paul is eind jaren´80 ook in een ander medium te volgen. In 1988 verschijnt het eerste nummer van Paul´s magazine Mens & Gevoelens. Een jaar later heeft Paul zijn eerste VPRO televisieshow: Paul Haenen begint. Naast Paul zijn natuurlijk ook Margreet Dolman en dominee Gremdaat van de partij. Hierna volgt er een trits aan talkshows, Paul Haenen rechtstreeks, Haenen voor de nacht, Margreet Dolman begrijpt het, en Dolmans vrolijke vrijdag. In 1998 stopt de jarenlange verbintenis met de VPRO. De omroep heeft even geen plaats voor Paul. Haenen brengt zijn karakters vervolgens onder bij RTL en later Net5 waar hij respectievelijk is te zien met de programma´s Margreet Dolman onder de Rijken en Haenen voor 11.

In het nieuwe millennium keert Paul terug bij de VPRO. Samen met Hanneke Groenteman presenteert hij HH zondag. Het programma slaat echter niet aan. Het is voorlopig zijn laatste grote programma op de nationale televisie. Hierna richt Paul zich meer op activiteiten in de toneelwereld en werkt voor lokale omroepen. In 2009 is hij weer terug op de nationale televisie met De kunst van Margreet Dolman.

In 2011 verschijnt de DVD box Paul Haenen tot nu toe met hierin een selectie van Paul's meest tot de verbeeldingsprekende televisiewerk. Sinds 2 oktober 2011 presenteert Haenen als Margreet Dolman het wekelijkse televisieprogramma Margreet Dolman begrijpt 't op OUTTV.


Publicaties

Waar gebeurd; meer dan 60 verhalen die niemand geloven wil, maar die waar gebeurd zijn samen met Samuel Meyering en Gied Jaspars (1974)

Wacht maar jongen (1985)

Kent U die uitdrukking? (1997)

Dingen die men niet zegt (1998)

Dominee Gremdaat wijst de weg (1999)

Zie de zon weer schijnen (2008)

Toneel

Bemoeizucht

Gekookt ei

Fijne slaapkamergordijnen

Wat een fijne avond was dat

U kunt beter van school gaan meneer

De boodschappenjongen

Boffer jankt zo

De band

Bij mij thuis

Een bijzonder prettig vergezicht

Brutale winterbekentenissen

De vrouw van de zanger

Ontkoppelde hitte

Bocht en bumpers

Vrouwen van eer

Treinen kunnen keren

Mijn huis uit

In bed is het fijn toeven

"Wat een heerlijk hete dag"

Prijzen

  • 2014: Ridder in de Orde van Oranje Nassau