Frits Wester: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(25 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Persoon
{{ Infobox Persoon
| illustratie =   
| illustratie =  Wester_con.jpg
| naam      = Frits Wester
| naam      = Frits Wester
| geboorte_datum  = 29 maart 1962
| geboorte_datum  = 29 maart 1962
Regel 10: Regel 10:
| periode_actief  = 1994-heden
| periode_actief  = 1994-heden
| werkt_samen_met =  
| werkt_samen_met =  
| trivia =  
| trivia = [[Trivia: Frits Wester|Trivia]]
| externe_info =  
| externe_info =  
| onderschrift = Frits Wester
| onderschrift = Frits Wester
Regel 17: Regel 17:
}}
}}


Frits Wester deinst niet terug voor gevestigde ordes. Weerbaarheid is ook wat hij zijn kinderen probeert bij te brengen. Hij houdt niet van achterklap; niet te kinderachtig doen. Hij is echter niet alleen van de droge serieuze journalistiek. Tijdens zijn bijdragen aan ''[[Barend & Van Dorp]]'' hanteert hij een veel lossere journalistieke stijl. Frits moet voor zijn werk vaak lange dagen maken. Gelukkig beschikt hij dankzij zijn sportieve achtergrond over een goed uithoudingsvermogen.


Frits Wester beleeft zijn jonge jaren in Alkmaar in een stabiel gezin. Vader Wester werkt als afdelingshoofd bij de gemeentelijke sociale dienst en moeder Wester is huisvrouw. De jonge Frits Wester en zijn vijf jaar oudere zus groeien ietwat op in de sfeer van voorzichtigheid en zekerheid van een degelijk gereformeerd milieu. Wat ook aan die opvoeding bijdraagt, is een traumatische ervaring die het gezin meemaakt als Frits nog heel jong is. Beide grootouders en een 25 jarige broer van zijn vader komen dan om tijdens een ongeval met kolendampvergiftiging. Het voorval zal vader Westers verdere leven tekent.
=== Jeugd===


Frits Wester is echter een vlotte, sportieve jongen met een gezonde vrijheidsdrang. In zijn middelbare schooltijd doet hij zijn eerste ervaring op met media als deelnemer aan het [[TROS]] radioprogramma ''[[Janboel]]''.  Na zijn schoolexamen doet Frits Wester van alles. Hij vat eerst het plan op om aan te monsteren bij de wilde vaart. Maar met het monsterboekje voor de zeevaartschool al op zak, stapt hij toch ineens over naar het atheneum. Na een tijdje ruilt hij dat ook weer in voor de HTS-bedrijfskunde, waar hij het slechts 1 jaar volhoudt. Ook werkt hij in de horeca en voor een reclamebureau. Frits is in die jaren al druk in de weer in de politieke arena. Rond zijn zeventiende belandt hij via een kennis van zijn vader bij de jongerenafdeling van het CDA. Dat metier neemt steeds meer van zijn tijd in beslag; doorleren schiet er bij in. Tussen de bedrijven door volgt Frits enkel wat cursussen in public relations. In deze periode waarin hij zijn draai probeert te vinden leert Frits Wester ook zijn huidige vrouw Marjolein kennen tijdens een van zijn vakantiebaantjes.  
Frits Wester beleeft zijn jonge jaren in Alkmaar. Frits Wester en zijn vijf jaar oudere zus groeien op in de sfeer van voorzichtigheid en zekerheid van een degelijk gereformeerd milieu.  
Tijdens zijn middelbare schooltijd doet hij zijn eerste ervaring op met media als deelnemer aan het [[TROS]] radioprogramma ''[[Janboel]]''.  Na zijn schoolexamen doet Wester van alles. Hij wil eerst aanmonsteren bij de wilde vaart. Maar met het monsterboekje voor de zeevaartschool al op zak, stapt hij toch ineens over naar het atheneum. Na een tijdje ruilt hij dat ook weer in voor de HTS-bedrijfskunde, waar hij het slechts 1 jaar volhoudt. Ook werkt hij in de horeca en voor een reclamebureau. Wester heeft in deze tijd al grote belangstelling voor de politiek. Rond zijn zeventiende belandt hij via een kennis van zijn vader bij de jongerenafdeling van het CDA. Het neemt steeds meer van zijn tijd in beslag; doorleren schiet er bij in. Tussen de bedrijven door volgt hij enkel wat cursussen in public relations. In deze periode waarin hij zijn draai probeert te vinden, leert Frits Wester ook zijn huidige vrouw Marjolein kennen tijdens een van zijn vakantiebaantjes.


Na zijn start als penningmeester bij de CDA jongerenafdeling volgt in 1985 een functie als voorlichter bij de Tweede Kamerfractie van het CDA. In 1988 wordt hij partijlid. In 1986 en 1989 voert hij campagne in het land voor CDA fractie- voorzitter Bert de Vries. Het is de periode van het kabinet Lubbers (CDA). Bij de landelijke verkiezingen van 1994 is alle CDA-hoop gevestigd op de talentvolle Elco Brinkman. Frits Wester treedt op als diens woordvoerder en campagneleider en doet dat in enigszins Amerikaanse stijl. De verkiezingsuitslag wordt een debacle voor het CDA. Frits krijgt kritiek
===Politiek leven===
te verduren vanwege zijn aanpak en de CDA-top laat Brinkman vallen. Daarom lijken eventuele kansen op een verdere politieke carrière van diens adjudant Frits Wester verkeken. Frits wacht het niet af.


Nog voor de verkiezingsuitslag in mei 1994 vangt Frits Wester aan als parlementair verslaggever en chef redactie bij de commerciële omroep [[RTL]]. Zijn benoeming slaat in als een bom binnen de gevestigde kringen van Haagse nieuwsredacties. Men twijfelt aan de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van iemand die vers is overgestapt uit de partijpolitiek en bovendien geen journalistieke opleiding of ervaring heeft. Enige onhandige eerste pasjes van Wester in de nieuwswereld, bedoeld om het rumoer om hem heen wat te sussen, maken zijn positie onder vakbroeders nog neteliger. Zij zien het als nieuwsmanipulatie. Ook binnen zijn eigen RTL-redactie vinden manoeuvres plaats om hem er onderuit te halen. Frits Wester overleeft echter alle ophef rond zijn persoon en begint zich verder te ontwikkelen. De tien jaar ervaring op het Binnenhof zijn hem daarbij zeer behulpzaam. Hij doet verslag van de politieke gebeurtenissen bij ''[[RTL Nieuws]]'' en levert af en toe bijdragen aan actualiteitenrubrieken van andere omroepen.
Na zijn start als penningmeester bij de CDA-jongerenafdeling volgt in 1985 een functie als voorlichter bij de Tweede Kamerfractie van het CDA. In 1988 wordt hij partijlid. In 1986 en 1989 voert hij campagne in het land voor CDA fractievoorzitter Bert de Vries. Het is de periode van het kabinet Lubbers (CDA). Bij de landelijke verkiezingen van 1994 is alle CDA-hoop gevestigd op de kroonprins van Lubbers, de talentvolle Elco Brinkman. Frits Wester treedt op als diens woordvoerder en campagneleider en doet dat in enigszins Amerikaanse stijl. De zogenaamde 'Brinkman shuffle', waarbij Elco Brinkman lopend over het podium een toespraak houdt, komt uit zijn koker. De verkiezingsuitslag wordt echter een debacle voor het CDA. Wester krijgt kritiek te verduren vanwege zijn aanpak. De CDA-top laat Brinkman vallen zodat eventuele kansen op een verdere politieke carrière van diens adjudant Frits Wester verkeken lijken. Wester wacht het niet af.


Vanaf 1995 verbetert gaandeweg zijn reputatie onder vakgenoten, onder andere door zijn vakkundige rapportage inzake de IRT-affaire en het binnenhalen van enige aardige primeurs, zoals de verloving van prins Willem Alexander met Maxima Zorreguieta. In 1998 presenteert hij voor het eerst een televisiedebat tussen politici, samen met [[Margriet Vroomans]]. Na 1998 verschijnt hij regelmatig in het RTL4 praatprogramma ''[[Barend & Van Dorp]]'' als politiek commentator.
===De televisie===
                 
In april 2002 is het Frits Wester die de discussie leidt in het rumoerige lijsttrekkersdebat, met in de hoofdrol de LPF-politicus Pim Fortuyn. Kort na dit debat en de aanslag op Fortuyn loopt Frits Wester  klappen op wanneer hij op een avond voor zijn huis wordt opgewacht door onbekenden. De reden is onduidelijk, maar in de periode vlak na de dood van Fortuyn worden meerdere publieke figuren bedreigd. Zowel politici als mediamensen worden bewaakt. Uitgerekend die bewuste avond echter stuurt Frits zijn lijfwachten naar huis. In een interview  vergelijkt hij dit voorval nog met de aanslag op ''[[NOS Journaal]]'' verslaggever [[Hans Laroes]] in 1991, die daarbij enige messteken opliep. Volgens Frits is het de tol van op de buis komen: "Zodra het zich op de media richt, moet je oppassen als televisiejournalist".


Eind 2004 is Frits weer onderwerp van gesprek. Volgens ingewijden zou de journalist vals gespeeld hebben bij de ''[[Nationale nieuwsquiz]]'' van de [[NCRV]]. Winnaar Frits zou kort voor de opnamen op het script, dat cameralieden aan de camera hebben hangen, minimaal twee vragen gezien hebben. In combinatie met het feit dat hij al antwoord geeft op een vraag voordat presentatrice [[Mieke van der Weij]] deze volledig stelt, wekt verdenking. Frits ontkent echter fraude te hebben gepleegd tijdens de eindronde.
Nog voor de verkiezingen van mei 1994 begint hij als parlementair verslaggever en chef redactie bij  [[RTL]]. Zijn benoeming slaat in als een bom binnen de gevestigde kringen van Haagse nieuwsredacties. Men twijfelt aan zijn onafhankelijkheid en onpartijdigheid, iemand die vers is overgestapt uit de partijpolitiek en bovendien geen journalistieke opleiding of ervaring heeft. Frits Wester overleeft echter alle ophef rond zijn persoon en begint zich verder te ontwikkelen. Zijn ervaring op het  Binnenhof zijn hem daarbij zeer behulpzaam. Hij doet verslag van de politieke gebeurtenissen bij ''[[RTL Nieuws]]'' en levert af en toe bijdragen aan actualiteitenrubrieken van andere omroepen.
Langzamerhand verbetert zijn reputatie onder vakgenoten, onder andere door zijn vakkundige rapportage inzake de IRT-affaire en het binnenhalen van enige primeurs, zoals de verloving van prins Willem Alexander met Maxima Zorreguieta. In 1998 presenteert hij voor het eerst een televisiedebat tussen politici, samen met [[Margriet Vroomans]]. Na 1998 verschijnt hij ook regelmatig in het RTL4 praatprogramma ''[[Barend & Van Dorp]]'' als politiek commentator.


===Zelf in het nieuws===


[[Category:personen|Wester, Frits]] [[Category:verslaggever |Wester, Frits]] [[Category:Redacteur |Wester, Frits]]
 
In april 2002 is het Frits Wester die de discussie leidt in het rumoerige lijsttrekkersdebat, met in de hoofdrol de LPF-politicus Pim Fortuyn. Kort na dit debat en de aanslag op Fortuyn loopt Frits Wester klappen op wanneer hij op een avond voor zijn huis wordt opgewacht door onbekenden. De reden is onduidelijk, maar in de periode vlak na de dood van Fortuyn worden meerdere publieke figuren bedreigd. Zowel politici als mediamensen worden bewaakt. Uitgerekend die bewuste avond echter stuurt Wester zijn lijfwachten naar huis.
Eind 2004 is Frits Wester weer onderwerp van gesprek. Volgens ingewijden zou de journalist vals gespeeld hebben bij de ''[[Nationale nieuwsquiz]]'' van de [[NCRV]]. Hij wint de quiz, maar zou kort voor de opnamen op het script, dat cameralieden aan de camera hebben hangen, minimaal twee vragen en antwoorden gezien hebben. In combinatie met het feit dat hij al antwoord geeft op een vraag voordat presentatrice [[Mieke van der Weij]] deze volledig stelt, wekt verdenking. Wester ontkent echter fraude te hebben gepleegd tijdens de eindronde.
 
===Ambitieus===
 
Vanaf 2005 bedenkt Wester het alternatief voor het gesprek met de Minister-president, dat altijd bij de Publieke Omroep wordt uitgezonden. RTL gaat het wekelijks gesprek met de Minister van Financiën uitzenden.
Een ander opvallende prestatie van Wester is dat hij al vele jaren de tekst van de nog niet uitgesproken troonrede weet te bemachtigen. Op welke wijze is een van de geheimen van Den Haag. In 2015 geeft Premier Rutte, tijdens een persconferentie over de aanstaande Troonrede, Wester zelfs het woord om de aanwezige journalisten te vertellen wat er in staat.
 
 
 
[[Category:personen|Wester, Frits]]
[[Category:verslaggever |Wester, Frits]]
[[Category:Redacteur |Wester, Frits]]

Huidige versie van 26 nov 2015 om 11:48

Frits Wester

NaamFrits Wester
GeborenVeenendaal, 29 maart 1962
FunctiesVerslaggever, redacteur
Bekend vanRTL Nieuws, Barend & Van Dorp
Periode actief1994-heden
TriviaTrivia

Frits Wester in de media
Oeuvre Frits Wester


Jeugd

Frits Wester beleeft zijn jonge jaren in Alkmaar. Frits Wester en zijn vijf jaar oudere zus groeien op in de sfeer van voorzichtigheid en zekerheid van een degelijk gereformeerd milieu. Tijdens zijn middelbare schooltijd doet hij zijn eerste ervaring op met media als deelnemer aan het TROS radioprogramma Janboel. Na zijn schoolexamen doet Wester van alles. Hij wil eerst aanmonsteren bij de wilde vaart. Maar met het monsterboekje voor de zeevaartschool al op zak, stapt hij toch ineens over naar het atheneum. Na een tijdje ruilt hij dat ook weer in voor de HTS-bedrijfskunde, waar hij het slechts 1 jaar volhoudt. Ook werkt hij in de horeca en voor een reclamebureau. Wester heeft in deze tijd al grote belangstelling voor de politiek. Rond zijn zeventiende belandt hij via een kennis van zijn vader bij de jongerenafdeling van het CDA. Het neemt steeds meer van zijn tijd in beslag; doorleren schiet er bij in. Tussen de bedrijven door volgt hij enkel wat cursussen in public relations. In deze periode waarin hij zijn draai probeert te vinden, leert Frits Wester ook zijn huidige vrouw Marjolein kennen tijdens een van zijn vakantiebaantjes.

Politiek leven

Na zijn start als penningmeester bij de CDA-jongerenafdeling volgt in 1985 een functie als voorlichter bij de Tweede Kamerfractie van het CDA. In 1988 wordt hij partijlid. In 1986 en 1989 voert hij campagne in het land voor CDA fractievoorzitter Bert de Vries. Het is de periode van het kabinet Lubbers (CDA). Bij de landelijke verkiezingen van 1994 is alle CDA-hoop gevestigd op de kroonprins van Lubbers, de talentvolle Elco Brinkman. Frits Wester treedt op als diens woordvoerder en campagneleider en doet dat in enigszins Amerikaanse stijl. De zogenaamde 'Brinkman shuffle', waarbij Elco Brinkman lopend over het podium een toespraak houdt, komt uit zijn koker. De verkiezingsuitslag wordt echter een debacle voor het CDA. Wester krijgt kritiek te verduren vanwege zijn aanpak. De CDA-top laat Brinkman vallen zodat eventuele kansen op een verdere politieke carrière van diens adjudant Frits Wester verkeken lijken. Wester wacht het niet af.

De televisie

Nog voor de verkiezingen van mei 1994 begint hij als parlementair verslaggever en chef redactie bij RTL. Zijn benoeming slaat in als een bom binnen de gevestigde kringen van Haagse nieuwsredacties. Men twijfelt aan zijn onafhankelijkheid en onpartijdigheid, iemand die vers is overgestapt uit de partijpolitiek en bovendien geen journalistieke opleiding of ervaring heeft. Frits Wester overleeft echter alle ophef rond zijn persoon en begint zich verder te ontwikkelen. Zijn ervaring op het Binnenhof zijn hem daarbij zeer behulpzaam. Hij doet verslag van de politieke gebeurtenissen bij RTL Nieuws en levert af en toe bijdragen aan actualiteitenrubrieken van andere omroepen. Langzamerhand verbetert zijn reputatie onder vakgenoten, onder andere door zijn vakkundige rapportage inzake de IRT-affaire en het binnenhalen van enige primeurs, zoals de verloving van prins Willem Alexander met Maxima Zorreguieta. In 1998 presenteert hij voor het eerst een televisiedebat tussen politici, samen met Margriet Vroomans. Na 1998 verschijnt hij ook regelmatig in het RTL4 praatprogramma Barend & Van Dorp als politiek commentator.

Zelf in het nieuws

In april 2002 is het Frits Wester die de discussie leidt in het rumoerige lijsttrekkersdebat, met in de hoofdrol de LPF-politicus Pim Fortuyn. Kort na dit debat en de aanslag op Fortuyn loopt Frits Wester klappen op wanneer hij op een avond voor zijn huis wordt opgewacht door onbekenden. De reden is onduidelijk, maar in de periode vlak na de dood van Fortuyn worden meerdere publieke figuren bedreigd. Zowel politici als mediamensen worden bewaakt. Uitgerekend die bewuste avond echter stuurt Wester zijn lijfwachten naar huis. Eind 2004 is Frits Wester weer onderwerp van gesprek. Volgens ingewijden zou de journalist vals gespeeld hebben bij de Nationale nieuwsquiz van de NCRV. Hij wint de quiz, maar zou kort voor de opnamen op het script, dat cameralieden aan de camera hebben hangen, minimaal twee vragen en antwoorden gezien hebben. In combinatie met het feit dat hij al antwoord geeft op een vraag voordat presentatrice Mieke van der Weij deze volledig stelt, wekt verdenking. Wester ontkent echter fraude te hebben gepleegd tijdens de eindronde.

Ambitieus

Vanaf 2005 bedenkt Wester het alternatief voor het gesprek met de Minister-president, dat altijd bij de Publieke Omroep wordt uitgezonden. RTL gaat het wekelijks gesprek met de Minister van Financiën uitzenden. Een ander opvallende prestatie van Wester is dat hij al vele jaren de tekst van de nog niet uitgesproken troonrede weet te bemachtigen. Op welke wijze is een van de geheimen van Den Haag. In 2015 geeft Premier Rutte, tijdens een persconferentie over de aanstaande Troonrede, Wester zelfs het woord om de aanwezige journalisten te vertellen wat er in staat.