Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 40: Regel 40:
|}
|}


Het luisterend publiek bestaat uit een kleine groep radio-amateurs met een zelfgebouwde [[buizenontvanger]] of [[kristalontvanger]]. Te horen zijn liedjes als 'Turf in je ransel' en 'Een meisje dat men nooit vergeet'. Tot november 1924 zendt Idzerda vanuit zijn woning regelmatig radio-uitzendingen uit. De uitzendingen zijn een groot succes.  
Het luisterend publiek bestaat uit een kleine groep radio-amateurs met een zelfgebouwde [[buizenontvanger]] of [[kristalontvanger]]. Te horen zijn liedjes als 'Turf in je ransel' en 'Een meisje dat men nooit vergeet'. Tot november 1924 zendt Idzerda vanuit zijn woning regelmatig radio-uitzendingen uit. Ze zijn een groot succes.  


De gedigitaliseerde krantenpagina uit het NRC van 5-11-1919 staat [http://goo.gl/vlPWSt hier] (bron: Delpher).   
De gedigitaliseerde krantenpagina uit het NRC van 5-11-1919 staat [http://goo.gl/vlPWSt hier] (bron: Delpher).   
Regel 46: Regel 46:
== Geboorte radio-omroep ==
== Geboorte radio-omroep ==
De historische avond van de 19e november 1919 gaat de boeken in als ‘de geboorte van de radio-omroep’.  
De historische avond van de 19e november 1919 gaat de boeken in als ‘de geboorte van de radio-omroep’.  
Zonder dat Idzerda zich dat toen realiseerde heeft hij met zijn eerste radio-uitzending de basis gelegd voor het ontstaan van de Nederlandse omroepverenigingen, zoals die anno nu nog altijd bestaan. Zijn uitzending voldoet namelijk aan de voorwaarden die aan een omroepvereniging gesteld worden: het programma wordt vooraf aangekondigd zodat het publiek er kennis van kan nemen; het programma is op een vast tijdstip en met regelmaat te beluisteren; het programma richt zich op een breed publiek.  
Zonder dat Idzerda zich dat toen realiseerde heeft hij met zijn eerste radio-uitzending de basis gelegd voor het ontstaan van de Nederlandse omroepverenigingen, zoals die anno nu nog altijd bestaan. Zijn uitzending voldoet namelijk aan de voorwaarden die aan een omroepvereniging gesteld worden: het programma wordt vooraf aangekondigd zodat het publiek er kennis van kan nemen, het programma is op een vast tijdstip en met regelmaat te beluisteren en het programma richt zich op een breed publiek.  


== Engeland ==
== Engeland ==

Versie van 26 mrt 2016 18:00

ir. Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda (bron: Fotoarchief Beeld en Geluid)

NaamHans Idzerda
GeborenWeidum, 26 september 1885
GestorvenWassenaar, 28 september 1944
Functiesradiopionier, grondlegger Nederlandse (radio-)omroep
Bekend vanverzorgt op 6 november 1919 wereldwijd het eerste radioprogramma voor een breed publiek, zelfbouwzender PCGG, radioprogramma 'Soirée Musicale'
Periode actief1913-1935
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoBiografie Idzerda


Radio- en omroeppionier van het eerste uur Hans Idzerda is initiatiefnemer en grondlegger van de Nederlandse radio-industrie en het Nederlandse omroepbestel

Gedreven pionier

Elektrotechnisch ingenieur Hans Idzerda, Fries van geboorte, heeft een buitengewone interesse in apparatuur voor het zenden en ontvangen van signalen door de lucht.

Beukstraat 8-10 te Den Haag, woonhuis en radiostudio van ir. Hans Idzerda (bron: Haagse Beeldbank, Paul van der Drift, fotonr: 400334 (CC BY-SA 3.0 NL))

Na de Eerste Wereldoorlog bestiert hij in Den Haag zijn eigen radiotoestellenfabriek annex laboratorium, eerst Wireless geheten en later omgedoopt tot Nederlandsche Radio Industrie. Bij de NRI aan de Beukstraat 8-10 vervaardigt hij samen met een team van ‘instrumentmakers’ allerlei radiozend- en ontvangstapparatuur voor het Nederlandse leger. Daarnaast experimenteert hij er lustig op los op zoek naar de techniek van het draadloos overbrengen van spraak en muziek via de ether. Een noviteit in die jaren want communicatie ‘door de lucht’ verliep middels de techniek van de radiotelegrafie (morse), waarbij letters worden omgezet naar streepjes en puntjes.

Verboden terrein

De dan nog lege ether is uitsluitend voorbehouden aan (draadloze) militaire communicatie via de piepende en krakende morseseinen. Voor particulieren is het verboden terrein. Toch zijn radio-amateurs al volop bezig de ether te verkennen. Met zelfbouwontvangers luisteren ze naar de morseberichten. Een illegale activiteit, maar controle is er niet of nauwelijks. Het ontvangen en beluisteren van berichten is een ding, het zelf uitzenden ervan een ander. Juist daar liggen de ambities van Idzerda. Hij is zoekende naar manieren om spraak en muziek uit te zenden.

Wonder

Tijdens de Jaarbeurs van 1919 verzorgt hij met Philips voor het eerst in Nederland radiotelefonische uitzendingen.

Muziekdoosje, gebruikt bij proefuitzending te Utrecht (bron: Beeld en Geluid)

Op het Vredenburg in Utrecht wordt een zendinstallatie opgesteld. Op het Lukas Bolwerk staat een ontvanginstallatie. Velen luisteren vol bewondering naar de signalen die over een afstand van 1200 meter worden opgevangen.

Wereldprimeur

Idzerda is wereldwijd de eerste die een vooraf aangekondigde draadloze radio-uitzending verzorgt, een muzikaal programma met marsmuziek en zang. Om meer bekendheid te geven aan zijn ‘Soirée Musicale’ plaatst hij daags tevoren een advertentie in avondblad Nieuwe Rotterdamsche Courant. Op donderdagavond 6 november 1919 is het dan zover. Met de door hem zelf ontworpen en gebouwde radiotelefoniezender, de PCGG, gaat vanuit een geïmproviseerde studio bij hem thuis in de Haagse Beukstraat tussen acht en elf uur het eerste radioprogramma de lucht in.

Advertentie NRC met programma-aankondiging (bron: Fotoarchief Beeld en Geluid)
Speellijst eerste radio-uitzending (bron: Fotoarchief Beeld en Geluid)
PCGG-zender (bron: Fotoarchief Beeld en Geluid)

Het luisterend publiek bestaat uit een kleine groep radio-amateurs met een zelfgebouwde buizenontvanger of kristalontvanger. Te horen zijn liedjes als 'Turf in je ransel' en 'Een meisje dat men nooit vergeet'. Tot november 1924 zendt Idzerda vanuit zijn woning regelmatig radio-uitzendingen uit. Ze zijn een groot succes.

De gedigitaliseerde krantenpagina uit het NRC van 5-11-1919 staat hier (bron: Delpher).

Geboorte radio-omroep

De historische avond van de 19e november 1919 gaat de boeken in als ‘de geboorte van de radio-omroep’. Zonder dat Idzerda zich dat toen realiseerde heeft hij met zijn eerste radio-uitzending de basis gelegd voor het ontstaan van de Nederlandse omroepverenigingen, zoals die anno nu nog altijd bestaan. Zijn uitzending voldoet namelijk aan de voorwaarden die aan een omroepvereniging gesteld worden: het programma wordt vooraf aangekondigd zodat het publiek er kennis van kan nemen, het programma is op een vast tijdstip en met regelmaat te beluisteren en het programma richt zich op een breed publiek.

Engeland

Hij ontvangt financiële ondersteuning van luisteraars. In Engeland worden de ‘Dutch concerts’ zeer bekend. Nu en dan neemt de Nederlandsche Vereeniging voor Radiotelegrafie de verzorging der programma’s van hem over. Mede doordat Philips zich op de Nederlandsche Seintoestellenfabriek in Hilversum oriënteert, kan Idzerda niet voorkomen dat hij in 1924 failliet gaat. In 1926 krijgt hij opnieuw een zendmachtiging, echter alleen voor technische proeven, niet voor omroepprogramma’s. Toch verzorgt hij in 1930 na het sluiten van de Hilversumse zender om middernacht een eigen programma, de felicitatiedienst. Na 1930 wordt zijn zendmachtiging niet meer verlengd. In 1935 beëindigt hij teleurgesteld al zijn radioactiviteiten. Hij verdient zijn brood met het houden van een pension. In november 1944 snuffelt hij bij herhaling in het Sperrgebiet rond in de buurt van de lanceerplaats van het geheime wapen van de Duitsers, de V1, ten noorden van Den Haag. Idzerda wordt ter plaatse als ‘spion’ gefusilleerd.