Karel van de Graaf: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(29 tussenliggende versies door 9 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Persoon
{{ Infobox Persoon
| illustratie = KarelvandeGraaf.jpg  
| illustratie = Karel_con.jpg
| naam      = Karel van de Graaf
| naam      = Karel van de Graaf
| geboorte_datum  = 4 december 1950
| geboorte_datum  = 4 december 1950
| geboorte_plaats = Rotterdam
| geboorte_plaats = Rotterdam
| overlijden_datum  =  
| overlijden_datum  = 14 november 2023
| overlijden_plaats =  
| overlijden_plaats = onbekend
| functies = [[:Category:Journalist | journalist]], [[:Category:Programmamaker | programmamaker]], [[:Category:Presentator | presentator]]
| functies = [[:Category:Journalist | journalist]], [[:Category:Programmamaker | programmamaker]], [[:Category:Presentator | presentator]]
| bekend_van  = ''[[Met het oog op morgen]]'', ''[[Karel]]'', ''[[De toekomst van Karel]]'', ''[[Netwerk]]'', ''[[2Vandaag]]'', ''[[Wie is de mol]]''
| bekend_van  = ''[[Met het oog op morgen]]'', ''[[Karel]]'', ''[[De toekomst van Karel]]'', ''[[Netwerk]]'', ''[[2 Vandaag]]'', ''[[Wie is de mol]]''
| periode_actief  = 1969-heden
| periode_actief  = 1969-2010
| werkt_samen_met =  
| werkt_samen_met =  
| trivia = het schietincident uit ''[[Karel]]'' op 3 december 1984 is wereldwijd uitgezonden.
| trivia =  
Kreeg van Theo van Gogh aangeboden in Vals Licht een klant in een bordeel te spelen die zich laat onderschijten.
| externe_info =
| externe_info =
| media = <imagemap>
| onderschrift = Karel van de Graaf
Image:Audio.png|
rect 0 4 26 25 [http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Audio:_Karel_van_de_Graaf Audio fragmenten]
desc none
</imagemap>
| onderschrift = Karel van de Graaf (bron:fotocollectie Beeld en Geluid)
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Karel van de Graaf]]
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Karel van de Graaf]]
| catalogus = [[Karel van de Graaf in de media]]
| catalogus = [[Karel van de Graaf in de media]]
}}
}}


Karel van de Graaf is in feite een autodidact en een zondagskind. Ondanks een matige opleiding weet hij het ver te schoppen in Hilversum al knaagt soms wel dat gebrek aan een universitaire opleiding. Maar hij is een echte doorzetter, nieuwsgierig en wil precies weten hoe alles in elkaar zit. Karel ziet het als een uitdaging om ingewikkelde zaken in eenvoudige beelden en taal aan kijkers door te geven. Hij beweert dat in hem een ‘oude schoolmeester’ zit. Karel vindt het heerlijk dat hij door zijn vak met zoveel uiteenlopende mensen in contact komt. Van kardinaal Simonis (waarmee hij ruzie maakt) tot Bouterse-aanhangers (die schoten lossen tijdens de uitzending). Karel is al meer dan dertig jaar een bekend AVRO-gezicht. Wanneer [[Joop van de Ende]] hem in 1989 graag bij TV-10 wil inlijven, doet de AVRO hem een tegenbod en blijft Karel behouden voor de publieke omroep. In de loop der jaren maakt de brildragende Karel ook fysiek een metamorfose door. Van een beatnik met lang haar en een vlasbaardje uit begin jaren zeventig naar de gladgeschoren en kale presentator van nu.
'''Van probleemjongere naar anchorman'''
 
===Jeugd===
 
Karel van de Graaf groeit op in een klassiek arbeidersmilieu in Hoek van Holland. Vader werkt op een scheepswerf en moeder maakt schoon bij een dokter. Van de Graaf is enig kind. Hij bezoekt verschillende middelbare scholen (HBS en HAVO), maar maakt slechts de MULO opleiding af. Op elfjarige leeftijd weet hij al dat hij later journalist wil worden. Op de pier van Hoek van Holland ziet hij hoe een passagiersschip vastloopt. Hij gaat er op af en staat naast de radioverslaggever [[Link van Bruggen]] en denkt: die man kijkt hiernaar en wordt er ook nog voor betaald. In november 1962 organiseert hij op twaalfjarige leeftijd in Hoek van Holland de plaatselijke Open het Dorp-manifestatie. De ondernemende Karel haalt daarmee met foto de lokale kranten.  
Vanwege de ingewikkelde situatie thuis wordt de zeventienjarige Karel een wegloper die regelmatig slaapt in een Rotterdams jongerencentrum. Via een jongerenwerker komt hij in contact met mensen bij omroepvereniging AVRO.
 
===AVRO===
 
Tv-regisseur [[Mieke Benda]] biedt hem vervolgens een baantje aan bij ''[[Stuif es in]]''. Nog geen jaar later is Van de Graaf eindredacteur van de jeugdomroep van de AVRO [[Minjon]] en in vaste dienst. Hij werkt daarna mee aan verschillende programma’s. In oktober 1984 gaat hij naar de televisie en krijgt, naast het presenteren van de actualiteitenrubriek ''[[Televizier]]'', er het praatprogramma ''[[Karel]]''.


Karel groeit op in een klassiek arbeidersmilieu in Hoek van Holland. Vader werkt op een scheepswerf en moeder maakt schoon bij een dokter. Karel is enig kind. Hij bezoekt verschillende middelbare scholen (hbs en havo), maar maakt slechts de MULO opleiding af. Op elfjarige leeftijd weet Karel, dat hij later journalist wil worden. Dat is wanneer er op de pier van Hoek van Holland een passagiersschip vastloopt. Karel gaat er op af en staat naast de radioverslaggever [[Link van Bruggen]] en denkt: die man is hier en wordt er ook nog voor betaald. Dat werk wil ik later ook gaan doen! In november 1962 organiseert hij op twaalfjarige leeftijd in Hoek van Holland de plaatselijke Open het Dorp-manifestatie. De ondernemende Karel haalt daarmee met foto de lokale kranten.
===Karel===


Vanwege de ingewikkelde situatie thuis wordt de zeventienjarige Karel een wegloper die regelmatig slaapt in een Rotterdams jongerencentrum. Via een jongerenwerker komt hij in contact met de AVRO. Tv-regisseuse [[Mieke Benda]] biedt hem vervolgens een baantje aan bij ''[[Stuif-es-in]]''. Nog geen jaar later is Karel eindredacteur van de jeugdomroep ''[[Minjon]]'' en in vaste dienst van de AVRO; hij werkt daarna mee aan verschillende programma’s. In oktober 1984 gaat hij naar de televisie en krijgt er het praatprogramma ''[[Karel]]''.  
Het programma komt moeizaam op gang. Na negen afleveringen denkt men er hard over om ''[[Karel]]'' van het scherm te halen. Maar dan is op 3 december 1984 de vechtpartij tussen voor- en tegenstanders van het regime Bouterse in ''[[Karel]]''. Karel van de Graaf interviewt die avond medestanders van het toenmalige bewind in Suriname. In het publiek zitten opponenten. Een van hen krijgt ruzie met een van de gasten aan tafel. Uiteindelijk mondt dit uit in een vechtpartij tussen de man uit het publiek en gast Paul Somohardjo.


Het programma komt moeizaam op gang. Na negen afleveringen denkt men er hard over om ''[[Karel]]'' van het scherm te halen. Maar dan is op 3 december 1984 de vechtpartij tussen voor- en tegenstanders van het regime Bouterse in ''[[Karel]]''. Tijdens de rechtstreekse uitzending worden er twee schoten gelost in de studio. Een kogel verdwijnt in de muur, het andere projectiel treft de heer Tjon a Sin in het verhemelte. Het wapen wordt drie, vier maanden later teruggevonden in een NOS dames toilet. Zijn "Heren, heren!" is de legendarisch geworden uitroep waarmee hij de kemphanen trachtte te bedaren. De uitzending als geheel is niet bewaard gebleven, wel het roemruchte fragment dat in het ''[[Journaal]]'' is te zien. Het schietincident wordt in vierenvijftig landen uitgezonden en de presentator van een Argentijns nieuwsprogramma kondigt het onderwerp geheel in stijl van onder zijn bureau aan. De AVRO-leiding besluit met het programma door te gaan. Na vijftien seizoenen houdt het programma ''[[Karel]]'' op. In maart 1999 heeft Van de Graaf zijn laatste wekelijkse aflevering.
Tijdens deze rechtstreekse uitzending worden er twee schoten gelost in de studio. Een kogel verdwijnt in de muur, het andere projectiel treft een chauffeur van de gasten. Het wapen wordt drie, vier maanden later teruggevonden in een NOS-damestoilet. De uitroep "Heren, heren!", waarmee Van de Graaf de kalmte tracht te bewaren, is legendarisch geworden. Het schietincident wordt in vierenvijftig landen uitgezonden en de presentator van een Argentijns nieuwsprogramma kondigt het onderwerp, geheel in stijl, zittend onder zijn bureau, aan. De AVRO-leiding besluit met het programma door te gaan.  
Na vijftien seizoenen houdt het programma ''[[Karel]]'' op. In maart 1999 presenteert hij de laatste wekelijkse aflevering.


Als bekende Nederlander ontkomt Karel er ook niet aan om ook deel te nemen aan het sportieve spelprogramma ''[[Sterrenslag]]'' samen met [[Wim Bosboom]], [[Henny Huisman]] en [[Viola van Emmenes]]. In de tussentijd presenteert Karel meerdere programma’s voor de AVRO zoals ''[[AVRO’s Televizier]]'' en ''[[Netwerk]].
=== Het leven na Karel===


Op 2 april 2005 is een miscommunicatie oorzaak van een woedeuitbarsting van Karel op televisie. Op het moment dat ''[[Twee Vandaag]]'' overschakelt naar het D-66-congres in Den Bosch wordt de anchorman abrupt afgebroken voor een extra ingelaste uitzending van het ''[[Journaal]]'' over de op sterven liggende paus Johannes Paulus II. Karel die niet op de hoogte werd gesteld van deze plotseling onderbreking, toont zijn boosheid.
Na de talkshow "Karel" gaat hij actualiteiten presenteren bij de rubrieken ''[[Een Vandaag]]'' en ''[[Netwerk]]''. Ook presenteert hij een seizoen het populaire programma ''[[Wie is de mol]]''.
Op 17 september 2007 stapt Karel van de Graaf volgens eigen zeggen in goed overleg op bij de AVRO. Zijn werk als directeur corporate communicatie van het energiebedrijf Econcern brengt volgens de AVRO-directie zijn journalistieke onafhankelijkheid in het geding. Van de Graaf krijgt een ontslagvergoeding van € 544.000 aangezien zijn contract nog tot eind 2009 zou lopen. De hoogte van dit bedrag leidt tot veel publiciteit en uiteindelijk zelfs tot kamervragen.


Op 17 september 2007 stapt Karel volgens eigen zeggen in goed overleg op bij de AVRO. Zijn werk als directeur corporate communicatie van het energiebedrijf Econcern brengt volgens de directie van de AVRO zijn journalistieke onafhankelijkheid in het geding. Karel krijgt een ontslagvergoeding van € 544.000 aangezien zijn contract nog tot eind 2009 zou lopen. De hoogte van dit bedrag leidt tot veel publiciteit en uiteindelijk zelfs tot kamervragen.
In 2010 is Van de Graaf weer even terug op televisie. Hij presenteert de thema-avond ''[[Iedereen kan internetten]]'' voor Omroep Max en de NTR.


===Prijzen en onderscheidingen===
===Prijzen en onderscheidingen===


De Zilveren Reiss Microfoon (1981).
De [[Zilveren Reissmicrofoon]] (1981).


===Films===
===Films===

Huidige versie van 16 nov 2023 om 11:44

Karel van de Graaf (bron:fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamKarel van de Graaf
GeborenRotterdam, 4 december 1950
Gestorvenonbekend, 14 november 2023
Functies journalist, programmamaker, presentator
Bekend vanMet het oog op morgen, Karel, De toekomst van Karel, Netwerk, 2 Vandaag, Wie is de mol
Periode actief1969-2010
Media
Audio fragmentenAudio.png

Karel van de Graaf in de media
Oeuvre Karel van de Graaf

Van probleemjongere naar anchorman

Jeugd

Karel van de Graaf groeit op in een klassiek arbeidersmilieu in Hoek van Holland. Vader werkt op een scheepswerf en moeder maakt schoon bij een dokter. Van de Graaf is enig kind. Hij bezoekt verschillende middelbare scholen (HBS en HAVO), maar maakt slechts de MULO opleiding af. Op elfjarige leeftijd weet hij al dat hij later journalist wil worden. Op de pier van Hoek van Holland ziet hij hoe een passagiersschip vastloopt. Hij gaat er op af en staat naast de radioverslaggever Link van Bruggen en denkt: die man kijkt hiernaar en wordt er ook nog voor betaald. In november 1962 organiseert hij op twaalfjarige leeftijd in Hoek van Holland de plaatselijke Open het Dorp-manifestatie. De ondernemende Karel haalt daarmee met foto de lokale kranten. Vanwege de ingewikkelde situatie thuis wordt de zeventienjarige Karel een wegloper die regelmatig slaapt in een Rotterdams jongerencentrum. Via een jongerenwerker komt hij in contact met mensen bij omroepvereniging AVRO.

AVRO

Tv-regisseur Mieke Benda biedt hem vervolgens een baantje aan bij Stuif es in. Nog geen jaar later is Van de Graaf eindredacteur van de jeugdomroep van de AVRO Minjon en in vaste dienst. Hij werkt daarna mee aan verschillende programma’s. In oktober 1984 gaat hij naar de televisie en krijgt, naast het presenteren van de actualiteitenrubriek Televizier, er het praatprogramma Karel.

Karel

Het programma komt moeizaam op gang. Na negen afleveringen denkt men er hard over om Karel van het scherm te halen. Maar dan is op 3 december 1984 de vechtpartij tussen voor- en tegenstanders van het regime Bouterse in Karel. Karel van de Graaf interviewt die avond medestanders van het toenmalige bewind in Suriname. In het publiek zitten opponenten. Een van hen krijgt ruzie met een van de gasten aan tafel. Uiteindelijk mondt dit uit in een vechtpartij tussen de man uit het publiek en gast Paul Somohardjo.

Tijdens deze rechtstreekse uitzending worden er twee schoten gelost in de studio. Een kogel verdwijnt in de muur, het andere projectiel treft een chauffeur van de gasten. Het wapen wordt drie, vier maanden later teruggevonden in een NOS-damestoilet. De uitroep "Heren, heren!", waarmee Van de Graaf de kalmte tracht te bewaren, is legendarisch geworden. Het schietincident wordt in vierenvijftig landen uitgezonden en de presentator van een Argentijns nieuwsprogramma kondigt het onderwerp, geheel in stijl, zittend onder zijn bureau, aan. De AVRO-leiding besluit met het programma door te gaan. Na vijftien seizoenen houdt het programma Karel op. In maart 1999 presenteert hij de laatste wekelijkse aflevering.

Het leven na Karel

Na de talkshow "Karel" gaat hij actualiteiten presenteren bij de rubrieken Een Vandaag en Netwerk. Ook presenteert hij een seizoen het populaire programma Wie is de mol. Op 17 september 2007 stapt Karel van de Graaf volgens eigen zeggen in goed overleg op bij de AVRO. Zijn werk als directeur corporate communicatie van het energiebedrijf Econcern brengt volgens de AVRO-directie zijn journalistieke onafhankelijkheid in het geding. Van de Graaf krijgt een ontslagvergoeding van € 544.000 aangezien zijn contract nog tot eind 2009 zou lopen. De hoogte van dit bedrag leidt tot veel publiciteit en uiteindelijk zelfs tot kamervragen.

In 2010 is Van de Graaf weer even terug op televisie. Hij presenteert de thema-avond Iedereen kan internetten voor Omroep Max en de NTR.

Prijzen en onderscheidingen

De Zilveren Reissmicrofoon (1981).

Films

Maakt samen met regisseur Rob Herzet een tv-film over het korps Commandotroepen (1972).