De Uitvinding van Amerika: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 50: Regel 50:
[[Category: 1990-1999 |Uitvinding van Amerika, De]]
[[Category: 1990-1999 |Uitvinding van Amerika, De]]


[[Category:producties|Uitvinding van Amerika, De]]
[[Category: productielijst U|Uitvinding van Amerika, De]]

Versie van 20 nov 2008 08:16

Periode1992
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1990-1999
Mediumtelevisie

Deuitvindingvanamerika.jpg

Beschrijving

Film in drie episoden over Amerika, vijf eeuwen na de ontdekking door Columbus. Programmamaker Hans Keller reist in een bus van de oostkust naar de westkust en van de Canadese naar de Mexicaanse grens. Hij onderzoekt de geestesgesteldheid van de Verenigde Staten anno 1992.

The American Dream Wat is er terechtgekomen van 'God's own country'. Voor wie werkt de Amerikaanse Droom nog? Over deze vragen praat Keller met regisseur Oliver Stone, schrijver Ray Bradbury, letterkundige Leslie Fiedler en beeldend kunstenaar Donald Judd. Het resultaat is een persoonlijke en poëtisch getinte roadmovie.

Aflevering 1 – Over de droom De verbazing over de herinneringen aan Europa, over de omvang van het land en de herkomst van zijn bewoners. De droom van de allereerste kennismaking met Amerika: auto's en jazz. In New York hebben mensen maar één talent nodig: het talent om te overleven. Zelfs de zwervers zijn hier talentvol. De grootste problemen in Amerika zijn vereenzaming, isolement en individualisme.

Aflevering 2 – Over het maken van Amerikanen Wie er oog voor heeft, komt de ingrediënten voor het maken van Amerikanen overal tegen. Maar het complete recept huist in de verbeelding. 'Moby Dick' vormt de eerste tragedie waaraan de Amerikaan zichzelf kan spiegelen. Het Amerika vanuit de bus is een ander land dan de televisie toont. Maar ook in het achterland wordt gedroomd over andere tijden, toen het was of ieder zijn eigen lot nog in handen had.

Aflevering 3 – De resten van Utopia Amerika telt meer plaatsen die door mensen zijn verlaten dan plekken waar mensen zijn aangekomen. De heenweg ligt altijd naar het Westen. Daar ligt de belofte die nog vervuld moet worden en de 'Last Frontier', de grens tussen bewoond gebied en de wildernis. Dit is het gebied waar de Amerikaan zich kan meten met de kracht van de natuur en zich kan verzoenen met de eenzaamheid.


Makers

Regie en commentaar: Hans Keller

Camera: Deen van der Zaken

Assistentie Heleen ter Burg

Montage en mixage Kees Linthorst

Muziek Henny Vrienten

Productie Els Prins

IKON