Tom Pauka: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 25: Regel 25:
Hij was de 'spindoctor' van Joop den Uyl en inspireerde de linkervleugel van de PvdA, Nieuw Links, zorgde voor een verjonging van de partij door ombudsman [[Marcel van Dam]], VARA's perschef [[André van der Louw]] en vriend [[Arie van der Zwan]] de partij in te loodsen.
Hij was de 'spindoctor' van Joop den Uyl en inspireerde de linkervleugel van de PvdA, Nieuw Links, zorgde voor een verjonging van de partij door ombudsman [[Marcel van Dam]], VARA's perschef [[André van der Louw]] en vriend [[Arie van der Zwan]] de partij in te loodsen.


Hij was na zijn vertrek bij de omroep in de jaren 70,  jarenlang organisatie-adviseur bij De Beuk.
Hij was na zijn vertrek bij de omroep in de jaren 70,  jarenlang organisatie-adviseur bij De Beuk. In de jaren '80 concentreert hij op het maken van literaire werken.


== Na de omroep ==
===Publicaties===


Vanaf 1980 maakte Tom Pauka ook naam als literair auteur. Hij debuteerde met de verhalenbundel ''Een moeilijke eter en andere verhalen''. De literaire pers reageerde unaniem positief. In 1981 volgde de roman/novelle ''Winnifred onttrekt zich aan het oog''. Daarna publiceerde Tom Pauka twee romans die nog steeds kunnen rekenen op een groot lezerspubliek: ''Een ongewenst verlangen'' (1982) en ''De meidenziekte''(1983), respectievelijk met als thema multiple sclerose en anorexia nervosa. Hierna verschenen nog twee romans, te weten ''Gedroomde kansen'' (1984) en ''Lente voor beginners'' (1985). Succes bleef uit, waarna het stil werd rond de literair auteur Tom Pauka. Wel publiceerde hij nog samen met Rein Zunderdorp, voormalig wethouder van Groningen en thans o.a. voorzitter van het Humanistisch Verbond, twee boeken over de voor- en nadelen van het inschakelen van externe adviseurs: ''De Banaan wordt bespreekbaar'' (1988) en ''Banaan voor gevorderden'' (1990). In beide boeken wordt het veranderingsproces van de gemeente Groningen eind jaren tachtig beschreven.
''Een moeilijke eter en andere verhalen'' (1980).
 
''Winnifred onttrekt zich aan het oog'' (1981).  
 
''Een ongewenst verlangen'' (1982).
 
''De meidenziekte'' (1983).  
 
''Gedroomde kansen'' (1984).
 
''Lente voor beginners'' (1985).  
 
''De Banaan wordt bespreekbaar'' (1988).
 
''Banaan voor gevorderden'' (1990).  


[[Category:Personen|Pauka, Tom]] [[Category: Radiomaker|Pauka, Tom]]
[[Category:Personen|Pauka, Tom]] [[Category: Radiomaker|Pauka, Tom]]

Versie van 23 jan 2009 12:16

NaamTom Pauka
Geboren, 3 maart 1934
Functiesradiomaker
Bekend vanDe Ombudsman
Periode actiefjaren '60 - jaren '70
Werkt samen metGabri de Wagt, Wim de Jong, Steef de Groot, Theo Uittenbogaard

Theo Pauka in de media
Oeuvre van Theo Pauka

Nadat hij eerst de sportacademie CIOS had doorlopen, schreef Tom Pauka als journalist voor Vrij Nederland en het toen (1965) hypermoderne blad Twen sport-reportages. Bij de VARA-radio bemande hij eerst met Gabri de Wagt en later met Wim de Jong, Steef de Groot en leerling Theo Uittenbogaard, de documentaire-afdeling, waar een groot aantal 'fly-on-the-wall' verslagen werden gemaakt, zoals de neerslag van een maandenlang verblijf bij de Utrechtse politie. Hij organiseerde in die jaren geliefde 'teach-ins', inspraak bij en over actuele onderwerpen. Hij begon in navolging van de Oost-Europa-Kroniek, met Karel Roskam de Afrikaanse Kroniek, met nieuws uit de net of nog niet gedekoloniseerde landen van Afrika.

Hij introduceerde het instituut De Ombudsman in Nederland, naar Zweeds model, en voorlopig alleen op de VARA-televisie. Daarna werd de ombudsman een landelijk en -vaak- gemeentelijk instituut, ter controle van overheidshandelen.

Hij entameerde 'sensitivity-trainingen', die de arbeidsverhoudingen tussen werkgever en werknemers zouden moeten verbeteren, maar die leidden tot bittere verwijten en jarenlange vetes bij zijn collega's van en zijn werkgever de VARA.

Hij was de 'spindoctor' van Joop den Uyl en inspireerde de linkervleugel van de PvdA, Nieuw Links, zorgde voor een verjonging van de partij door ombudsman Marcel van Dam, VARA's perschef André van der Louw en vriend Arie van der Zwan de partij in te loodsen.

Hij was na zijn vertrek bij de omroep in de jaren 70, jarenlang organisatie-adviseur bij De Beuk. In de jaren '80 concentreert hij op het maken van literaire werken.

Publicaties

Een moeilijke eter en andere verhalen (1980).

Winnifred onttrekt zich aan het oog (1981).

Een ongewenst verlangen (1982).

De meidenziekte (1983).

Gedroomde kansen (1984).

Lente voor beginners (1985).

De Banaan wordt bespreekbaar (1988).

Banaan voor gevorderden (1990).