Henk Mouwe: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 18: | Regel 18: | ||
}} | }} | ||
23 jaar lang is de naam Henk Mouwe onlosmakelijk met de [[NCRV]] verbonden. Hij begint daar bij de radio maar groeit uiteindelijk uit tot een duizendpoot binnen de omroep. Omroepen, presenteren, het verzorgen van commentaar: niets is Henk te gek. Na een decennia voor Omroep Gelderland te hebben gewerkt is Henk inmiddels weer enkele jaren terug op Hilversummer bodem. Op dit moment is hij elke dag vroeg uit te veren om het radioprogramma ''[[Wekker-Wakker!]]'' te presenteren. Henk zelf hoopt dat mensen hem zien als een radio- en televisiepersoonlijkheid die altijd zichzelf is gebleven. | 23 jaar lang is de naam Henk Mouwe onlosmakelijk met de [[NCRV]] verbonden. Hij begint daar bij de radio maar groeit uiteindelijk uit tot een duizendpoot binnen de omroep. Omroepen, presenteren, het verzorgen van commentaar: niets is Henk te gek. Na een decennia voor [[Omroep Gelderland]] te hebben gewerkt is Henk inmiddels weer enkele jaren terug op Hilversummer bodem. Op dit moment is hij elke dag vroeg uit te veren om het radioprogramma ''[[Wekker-Wakker!]]'' te presenteren. Henk zelf hoopt dat mensen hem zien als een radio- en televisiepersoonlijkheid die altijd zichzelf is gebleven. | ||
Het leuke aan radio vindt Henk de mogelijkheid om de fantasie van de luisteraars te prikkelen. In radioprogramma’s is het mogelijk om luisteraars in gedachten mee te nemen terwijl dit bij het medium televisie wordt belemmerd door het beeld. Daarnaast moet er bij het maken van televisie met van alles rekening gehouden worden waardoor het moeilijker wordt om met het medium te spelen. Bij radio kun je iets nog op het laatste moment veranderen, bij televisie moet een verandering eerst met verschillende personen gecommuniceerd worden. | Het leuke aan radio vindt Henk de mogelijkheid om de fantasie van de luisteraars te prikkelen. In radioprogramma’s is het mogelijk om luisteraars in gedachten mee te nemen terwijl dit bij het medium televisie wordt belemmerd door het beeld. Daarnaast moet er bij het maken van televisie met van alles rekening gehouden worden waardoor het moeilijker wordt om met het medium te spelen. Bij radio kun je iets nog op het laatste moment veranderen, bij televisie moet een verandering eerst met verschillende personen gecommuniceerd worden. |
Versie van 23 aug 2010 11:02
Naam | Henk Mouwe |
Geboren | Sneek, 15 april 1952 |
Functies | Presentator, omroeper, commentator, verslaggever |
Bekend van | Boggle, Nationale Tip 30, Vroeg op, Popstation, Wie weet waar Willem Wever woont?, Heer en meester, Woordroof, Wekker-Wakker! |
Periode actief | 1973 - heden |
Werkt samen met | Léonie Sazias |
Trivia | Trivia |
Gallery | Gallery |
Henk Mouwe in de media Oeuvre Henk Mouwe |
23 jaar lang is de naam Henk Mouwe onlosmakelijk met de NCRV verbonden. Hij begint daar bij de radio maar groeit uiteindelijk uit tot een duizendpoot binnen de omroep. Omroepen, presenteren, het verzorgen van commentaar: niets is Henk te gek. Na een decennia voor Omroep Gelderland te hebben gewerkt is Henk inmiddels weer enkele jaren terug op Hilversummer bodem. Op dit moment is hij elke dag vroeg uit te veren om het radioprogramma Wekker-Wakker! te presenteren. Henk zelf hoopt dat mensen hem zien als een radio- en televisiepersoonlijkheid die altijd zichzelf is gebleven.
Het leuke aan radio vindt Henk de mogelijkheid om de fantasie van de luisteraars te prikkelen. In radioprogramma’s is het mogelijk om luisteraars in gedachten mee te nemen terwijl dit bij het medium televisie wordt belemmerd door het beeld. Daarnaast moet er bij het maken van televisie met van alles rekening gehouden worden waardoor het moeilijker wordt om met het medium te spelen. Bij radio kun je iets nog op het laatste moment veranderen, bij televisie moet een verandering eerst met verschillende personen gecommuniceerd worden.
Henk Mouwe is geboren in Sneek en groeit vanaf zijn vijfde jaar op tussen Zwolle en Apeldoorn in het plaatsje Heerde. Daar gaat hij de MULO doen nadat hij de lagere school heeft afgerond. Na de MULO volgt hij de laatste jaren van de havo in Zwolle waar hij later ook naar de Pedagogische Academie (de tegenwoordige PABO) gaat. Tijdens het laatste half jaar van zijn studie ziet hij een advertentie in de NCRV-gids staan voor de functie van omroeper. Hij besluit te solliciteren en twee dagen nadat hij zijn diploma gehaald heeft (1973) kan hij aan de slag bij de NCRV. Hij komt terecht in een “ongrijpbare wereld” die hem al een langere tijd fascineert.
Voordat hij echt aan de slag gaat volgt hij eerst een drie maanden durende cursus waar hij leert omroepen, presenteren, monteren en ga zo maar door. Daarnaast wordt hij door collega’s Kirsten Kleinsma en Menno Veenstra opgeleid. Als hij bij de omroep begint als radio-omroeper moet hij vooral wennen aan de hiërarchie die er binnen de NCRV heerst. Hij is tijdens zijn studententijd veel inspraak gewend die bij de NCRV in mindere mate mogelijk is. Wat Henk ook opvalt is dat de NCRV in het begin heel puriteins is. Zo mag hij op de radio bijvoorbeeld niet het liedje Crying in the chaple van Elvis Presley draaien omdat een kapel niet protestants is maar katholiek. En gek doen en vloeken is ook zeker niet de bedoeling.
Na een tijd bij de omroepdienst van de radio gewerkt te hebben gaat hij over naar de muziekafdeling waar hij plaatsvervangend hoofd wordt. Begin jaren ’80 gaat hij ook omroepen voor televisie. In die tijd zijn twee collega omroepsters van de televisie ziek waardoor Henk wordt gevraagd of hij het over wil nemen. Dit gebeurt eerst buiten beeld, maar als de dames langer ziek blijven gaat hij voor het eerst in beeld omroepen. Als voorbeeld gebruikt hij mannelijke collega omroepers zoals Hans van Willigenburg (KRO) en Joop Smits (VARA). In de loop van de jaren ziet hij televisieomroepers langzaam minder belangrijk worden. Er worden steeds meer programma’s achter elkaar uitgezonden met alleen nog een logootje tussen de programma’s door.
Naast het omroepen wordt hij geleidelijk steeds meer als presentator ingezet voor zowel radio- als televisieprogramma’s. Eén van de eerste programma’s die hij voor de radio presenteert, genaamd Popstation, vindt Henk een van de leukste programma’s die hij gedaan heeft. Wat hem er zo in aanspreekt is het uitleggen van dingen. Hij kondigt daar nieuwe cd’s en liedjes aan waar hij het een en ander over kan uitleggen aan de luisteraars. Ook bij de programma’s die hij op televisie gepresenteerd heeft, heeft hij een favoriet. In Verre vrienden krijgt hij de kans om de hele wereld rond te reizen op zoek naar interessante verhalen.
Verder is Henk een bekend gezicht van spelprogramma’s als Boggle, Zeskamp en Woordroof. De NCRV vraagt hem deze programma’s te presenteren wat hij met veel plezier doet. Naast presenteren wordt hij door de omroep ingezet als commentator van verschillende programma’s. Zo is hij een lange tijd een bekende stem van het programma Rondom 10.
In 1993, na 22 jaar met veel plezier bij de NCRV gewerkt te hebben, breekt er een jaar aan dat het dieptepunt uit zijn carrière blijkt te worden. Dat jaar heeft letterlijk een zwarte bladzijde gekregen in het plakboek dat Henks vader bijhoudt over de loopbaan van zijn zoon. De omroep vertelt hem na 22 jaar trouwe dienst dat hij niet genoeg het NCRV gezicht uitstraalt. Als hij dit hoort haalt hij zijn cd collectie op, die in het NCRV gebouw staat, waarna hij onterecht wordt beschuldigd van diefstal, het in gevaar brengen van het bedrijf en het aannemen van steekpenningen. Hij wordt door de politie opgepakt en de NCRV besluit hem te schorsen. De omroep komt er uiteindelijk achter dat ze fout zit waarna Henk gerehabiliteerd wordt met de vraag of hij de volgende week weer kan beginnen. Henk vindt dit slecht werkgeverschap en besluit de NCRV aan te klagen naar aanleiding van het incident. De rechter geeft beide partijen gelijk waardoor Henk zijn arbeidsovereenkomst eind 1995 kan laten ontbinden.
Hij solliciteert bij allerlei bedrijven en komt uiteindelijk bij Omroep Gelderland terecht. Op dat moment hebben ze daar iemand nodig die het reilen en zeilen binnen het vak kent en niet ingewerkt hoeft te worden. Door zijn jarenlange ervaring kan hij meteen beginnen met werken voor zowel radio als televisie. Henk vindt dat er meer aandacht moet komen voor de uithoeken van de provincie. Naar aanleiding van die gedachte werkt hij samen met een collega het programma Burgemeester op de fiets uit. In dit format stapt Henk met een burgemeester, van een minder bekende stad of een minder bekend dorp, op de tandem om het leukste plekje van zijn gemeente te bezoeken. Bij het maken van dit programma heeft hij de leukste dingen meegemaakt. Deze vorm van televisie, namelijk deep human interest, spreekt hem dan ook erg aan. In zijn laatste drie jaren bij Omroep Gelderland laat hij de televisie achter zich en presenteert hij elke middag een muziekprogramma op de radio.
In 2006, na 10 plezierige jaren in Arnhem (vestiging Omroep Gelderland), wordt Henk gebeld door de directeur van MAX, Jan Slagter, met de vraag of hij een programma voor Radio 5 wil gaan presenteren. In Arnhem heeft hij gezegd nooit meer terug te willen naar Hilversum vooral niet na zijn negatieve ervaring met de NCRV. Toch besluit Henk deze kans aan te grijpen mede omdat de studio lekker dicht bij zijn huis zit. Vanaf 2006 gaat hij dagelijks het ochtendprogramma Wekker-Wakker! presenteren. In het begin moet hij erg wennen aan het vroege opstaan maar hij vindt het een heel leuk programma om te presenteren. Hij heeft veel plezier met medepresentatrice Léonie Sazias en dat pikken de luisteraars op.