Joop Smits

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Joop Smits (1964)

NaamJoseph Philip Smits
GeborenGroningen, 12 oktober 1926
GestorvenBilthoven, 10 maart 2003
Functiesomroeper, presentator
Bekend vanVARA, Klink klaar, Geen ja, geen nee, Hallo hier Hilversum
Periode actief1956-1988
Werkt samen metElles Berger
TriviaTrivia
GalleryGallery
Externe infoDossier Beeld en Geluid: omroepers, het verdwijnen van een vak

Joop Smits in de media
Oeuvre van Joop Smits

Geboren Groninger Joop Smits meldt zich in 1955 bij de VARA voor een screentest. Bestuurslid Jan Broeksz en hoofd Gesprokenwoord Ary van Nierop kiezen Joop uit 400 gegadigden. In 1956 begint Smits bij de VARA radio als omroeper en wordt hij al snel eindredacteur van De regenboog, VARA’s ziekenprogramma.

Hij is de eerste mannelijke Nederlandse televisie omroeper en blijft omroepen tot aan zijn pensionering. Smits heeft veel aandacht voor zijn uiterlijk en hoe hij zich presenteert. Door zijn collega's wordt hij dan ook "mooie Joop" genoemd. In het koffertje dat hij altijd bij zich heeft en dat hij ooit als kerstcadeau van de omroep heeft ontvangen, passen precies LP's , maar voor Smits is het een vervoermiddel voor een spiegel waarachter zijn hoofd verdwijnt voordat de uitzending begint.

Op de radio wordt hij bekend door de duo presentatie met Elles Berger van het programma Klink klaar. Elke zondagmiddag wordt het via Radio 3 uitgezonden met daarin het populaire spelletje Geen ja, Geen nee met de muziekkeuze van Piet Wielinga die later wordt opgevolgd door Jany Bron.

Naast zijn presentatie- en omroepdiensten voor radio en televisie zingt hij als solist bij de flierefluiters onder leiding van Johan Jong. In 1979 gaat Joop het culturele programma Hallo hier Hilversum presenteren. Dit is voor Smits het hoogtepunt in zijn carrière.

Tijdens de tachtiger- en negentiger jaren wordt er in Hilversum flink gereorganiseerd en bezuinigd, de vervroegde uittreding doet zijn intrede, waarvan Smits in 1988 gebruik maakt.