Henk van Dorp: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(8 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Persoon
{{ Infobox Persoon
| illustratie = HenkvanDorp2.jpg  
| illustratie = FTA001051365_008_con.jpg  
| naam      = Hendrik Jan Bongaarts
| naam      = Hendrik Jan Bongaarts
| geboorte_datum  = 18 maart 1940
| geboorte_datum  = 18 maart 1940
Regel 10: Regel 10:
| periode_actief  = 1974-2005
| periode_actief  = 1974-2005
| werkt_samen_met = [[Henk Terlingen]], [[Frits Barend]], [[Jan Mulder]], [[Boudewijn Büch]]
| werkt_samen_met = [[Henk Terlingen]], [[Frits Barend]], [[Jan Mulder]], [[Boudewijn Büch]]
| trivia = niet in het bezit van een rijbewijs
| trivia = De presentator is niet in het bezit van een rijbewijs.
| gallery =
| externe_info =  
| externe_info =  
| media = <imagemap>
| media = <imagemap>
Regel 17: Regel 18:
desc none
desc none
</imagemap>
</imagemap>
| onderschrift = Henk van Dorp
| onderschrift = Henk van Dorp in 1992
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Henk van Dorp]]
| catalogus = [[Henk van Dorp in de media]]
}}
}}


Henk van Dorp is sportjournalist in hart en nieren. Zowel schrijvend als op radio en televisie. In de jarenlange samenwerking met collega [[Frits Barend]] is hij de wat rustige, meer relativerende presentator. Hij bewaakt de gesprekslijn en overziet het totaal. Soms oogt Van Dorp stoïcijns, maar dat is slechts schijn. Van Dorp roept ook regelmatig [[Frits Barend]] en [[Jan Mulder]] tot de orde. Karakteristiek voor Van Dorp is de zinsnede “in verband met de tijd’.
'''(Sportjournalist) in hart en nieren, zowel schrijvend als op radio en televisie.'''


Hij presenteert voordat hij [[Frits Barend]] ontmoet samen met [[Henk Terlingen]] bij de KRO al het radioprogramma ''[[Klik & Adem ’66]]''. Terlingen is op dat moment beter bekend als dj Hullekiedullekie. Zijn latere partner Barend leert hij na een interview kennen. Hun eerste gezamenlijke optreden is in ''[[Sportief zijn, beter worden]]'' van de zeezender [[Radio Veronica]].  Later presenteren ze ook nog ''[[Help, er zit een olifant in de tram]]''. Sinds die tijd vormen ze een onafscheidelijk duo.  
====Begin omroepcarrière====
Henk van Dorp begint zijn omroepcarrière bij de [[KRO]]. Hij werkt samen met presentator [[Henk Terlingen]] (op dat moment beter bekend als dj Hullekiedullekie) aan de radioprogramma's ''[[Klik]]'' en ''[[A'dam '66]]'' op ''[[Hilversum 3]]''.
Na een conflict met de programmaleiding neemt Terlingen ontslag en zegt Van Dorp (dan nog opererend onder zijn eigen naam Bongaarts) ook zijn medewerking op.


In 1972 begint Henk onder het pseudoniem Van Dorp samen met Frits aan een carrière in de schrijvende (sport)journalistiek. Vijftien jaar lang schrijven ze voor het weekblad ''Vrij Nederland''. Hun onderzoeksjournalistiek leidt onder andere tot publicaties over schandalen bij de Westland Hypotheekbank en Slavenburg, het zwart geldcircuit bij FC Utrecht en de rol van de Oostenrijkse president Kurt Waltheim na de oorlog. In augustus 1973 zijn Henk en Frits uitgenodigd voor het radioprogramma ''[[VPRO-Maandag]]'' om over het niveau van de sportjournalistiek te praten. Van Dorp wisselt telefonisch van gedachten met radiocollega’s ingenieur [[Ad van Emmenes]] en [[Dick van Rijn]].
====Samenwerking met Frits Barend====
Zijn latere samenwerkingspartner [[Frits Barend]] leert hij na een interview kennen. Hun eerste gezamenlijke optreden is in ''[[Sportief zijn, beter worden]]'' van de zeezender [[Radio Veronica]].  Later presenteren ze ook nog ''[[Help, er zit een olifant in de tram]]''. Sinds die tijd vormen ze een onafscheidelijk duo.  


Nadat het duo heeft gewerkt voor de VPRO en de VARA  valt de keuze begin jaren ’90 op de commercie. Voor de zender RTL 4 zullen ze hun meest bekende late night programma ''[[Barend & Van Dorp]]'' gaan maken. Het programma ontvangt veel lof uit zowel de hoek van de kijkers als de critici. In 2002 krijgt Henk, samen met Frits de zilveren Nipkow Schijf voor het spraakmakende programma.
In 1972 begint hij onder het pseudoniem Van Dorp samen met Frits Barend aan een carrière in de schrijvende (sport)journalistiek. Vijftien jaar lang schrijven ze voor het weekblad ''Vrij Nederland''. Hun onderzoeksjournalistiek leidt onder andere tot publicaties over schandalen bij de Westland Hypotheekbank en Slavenburg, het zwart geldcircuit bij FC Utrecht en de rol van de Oostenrijkse president Kurt Waltheim na de oorlog. In augustus 1973 wordt het duo uitgenodigd voor het radioprogramma ''[[VPRO-Maandag]]'' om over het niveau van de sportjournalistiek te praten. Van Dorp wisselt telefonisch van gedachten met radiocollega’s ingenieur [[Ad van Emmenes]] en [[Dick van Rijn]].
 
====Succes bij RTL====
[[Afbeelding:FTA001051365_016_con.jpg|thumb|left|Met Frits Barend]] Nadat de twee hebben gewerkt voor de [[VPRO]] en de [[VARA]] valt de keuze begin jaren 90 op de commercie. Voor de zender [[RTL 4]] maken ze het late night programma ''[[Barend & Van Dorp]]'' met [[Jan Mulder]] als vaste tafelheer. Het programma ontvangt veel lof uit zowel de hoek van de kijkers als de critici en wint in 2002 de [[Zilveren Nipkowschijf]].
 
In de jarenlange samenwerking met collega [[Frits Barend]] is hij de wat rustige, meer relativerende presentator. Hij bewaakt de gesprekslijn en overziet het totaal. Soms oogt Van Dorp stoïcijns, maar dat is slechts schijn. Van Dorp roept ook regelmatig [[Frits Barend]] en [[Jan Mulder]] tot de orde. Karakteristiek voor Van Dorp is de zinsnede “in verband met de tijd’.


====Prijzen en onderscheidingen====
====Prijzen en onderscheidingen====

Huidige versie van 28 mrt 2018 om 13:58

Henk van Dorp in 1992

NaamHendrik Jan Bongaarts
GeborenEemnes, 18 maart 1940
Functies presentator, programmamaker
Bekend vanTussen Barend en Van Dorp, Barend & Van Dorp, Villa BvD
Periode actief1974-2005
Werkt samen metHenk Terlingen, Frits Barend, Jan Mulder, Boudewijn Büch
TriviaDe presentator is niet in het bezit van een rijbewijs.
Media
Audio fragmentenAudio.png


(Sportjournalist) in hart en nieren, zowel schrijvend als op radio en televisie.

Begin omroepcarrière

Henk van Dorp begint zijn omroepcarrière bij de KRO. Hij werkt samen met presentator Henk Terlingen (op dat moment beter bekend als dj Hullekiedullekie) aan de radioprogramma's Klik en A'dam '66 op Hilversum 3. Na een conflict met de programmaleiding neemt Terlingen ontslag en zegt Van Dorp (dan nog opererend onder zijn eigen naam Bongaarts) ook zijn medewerking op.

Samenwerking met Frits Barend

Zijn latere samenwerkingspartner Frits Barend leert hij na een interview kennen. Hun eerste gezamenlijke optreden is in Sportief zijn, beter worden van de zeezender Radio Veronica. Later presenteren ze ook nog Help, er zit een olifant in de tram. Sinds die tijd vormen ze een onafscheidelijk duo.

In 1972 begint hij onder het pseudoniem Van Dorp samen met Frits Barend aan een carrière in de schrijvende (sport)journalistiek. Vijftien jaar lang schrijven ze voor het weekblad Vrij Nederland. Hun onderzoeksjournalistiek leidt onder andere tot publicaties over schandalen bij de Westland Hypotheekbank en Slavenburg, het zwart geldcircuit bij FC Utrecht en de rol van de Oostenrijkse president Kurt Waltheim na de oorlog. In augustus 1973 wordt het duo uitgenodigd voor het radioprogramma VPRO-Maandag om over het niveau van de sportjournalistiek te praten. Van Dorp wisselt telefonisch van gedachten met radiocollega’s ingenieur Ad van Emmenes en Dick van Rijn.

Succes bij RTL

Met Frits Barend

Nadat de twee hebben gewerkt voor de VPRO en de VARA valt de keuze begin jaren 90 op de commercie. Voor de zender RTL 4 maken ze het late night programma Barend & Van Dorp met Jan Mulder als vaste tafelheer. Het programma ontvangt veel lof uit zowel de hoek van de kijkers als de critici en wint in 2002 de Zilveren Nipkowschijf.

In de jarenlange samenwerking met collega Frits Barend is hij de wat rustige, meer relativerende presentator. Hij bewaakt de gesprekslijn en overziet het totaal. Soms oogt Van Dorp stoïcijns, maar dat is slechts schijn. Van Dorp roept ook regelmatig Frits Barend en Jan Mulder tot de orde. Karakteristiek voor Van Dorp is de zinsnede “in verband met de tijd’.

Prijzen en onderscheidingen

Gouden Beeld in de categorie sport voor Villa BvD (1999)

Prijs voor De Omroepman/vrouw van het jaar (2000), samen met Frits Barend

De Zilveren Nipkowschijf voor Barend & Van Dorp (2002)