De club (documentaire): verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
 
(48 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 15: Regel 15:
===Beschrijving===
===Beschrijving===


[[De Club]] is de laatste documentaire uit een vierdelige serie van de [[VPRO]] genaamd "Rooksignalen uit [[De Nieuwe Wereld]]", afgekort [[DNW]], omtrend globalisatie, uitgezonden door [[Nederland 3]] op 3 december 2000.  
''De Club'' is de laatste documentaire uit een vierdelige serie van de [[VPRO]] genaamd ''Rooksignalen uit De Nieuwe Wereld'', afgekort DNW, omtrent globalisatie, uitgezonden op [[Nederland 3]] op 3 december 2000.  
In deze aflevering wordt de ERT, de European Round Table of Industrialists, onder der loep genomen. De ERT is naar eigen zeggen een 'club van individuen', in hun geval de 49 topondernemers in Europa, waaronder de leiders van bedrijven als Royal Dutch/Shell en Akzo Nobel. Wie zijn ze, wat doen ze en wat is hun macht?
In deze aflevering wordt de ERT, de European Round Table of Industrialists, onder de loep genomen. De ERT is naar eigen zeggen een 'club van individuen', in hun geval de 49 topondernemers in Europa, waaronder de leiders van bedrijven als Royal Dutch/Shell en Akzo Nobel. Wie zijn ze, wat doen ze en wat is hun macht? "Een kijkje in de kraamkamer van het globaliseringproces".
 
 
"Alle regeringsleiders van de EU-landen hebben een brief gehad, waarin ze nadrukkelijk gewaarschuwd worden voor verder getreuzel. Komende week in Nice moeten zij een duidelijk besluit nemen, over de uitbreiding van Europa." Dit is een gedeelte van de inleiding van deze documentaire. De ERT, als fervent voorstanders van uitbreiding van de Europese Unie, is actief in het promoten van het opnemen van voormalig Oostblok-landen. In deze documentaire wordt ingegaan op de kwestie Bulgarije en we worden aan de hand genomen door de wereld van de ERT in hun denken over deze integratie, hun belangen, ideeën en doelstellingen, dit via interviews met leden van de elitaire groep en beelden van bijeenkomsten en vergaderingen. We zien hoe een speciale groep van de ERT Bulgarije klaarstoomt voor opname in de EU.
 
 
'''Wat is de ERT'''
 
Om lid te worden van de ERT moet je aan bepaalde criteria voldoen als ondernemer. Dit wordt in Brussel gevraagd aan de secretaris-generaal van de ERT , Wim Phillippa. Ten eerste wordt je gevraagd om lid te worden, het is als het ware een eer. Ten tweede moet je een goed leider zijn, innovatief, maar bovenal een topfunctie hebben aan een groot internationaal bedrijf. Er zijn bedrijven uit 17 landen vertegenwoordigd in de ERT, met een totaal vermogen van circa 1 triljoen euro en meer dan 4 miljoen werknemers.
 


"Alle regeringsleiders van de EU-landen hebben een brief gehad, waarin ze nadrukkelijk gewaarschuwd worden voor verder getreuzel. Komende week in Nice moeten zij een duidelijk besluit nemen, over de uitbreiding van Europa." Dit is een gedeelte van de inleiding van deze documentaire. De ERT, als fervent voorstanders van uitbreiding van de Europese Unie, is zeer pro-actief in het promoten van het opnemen van voormalig Oostbloklanden. In deze documentaire wordt ingegaan op de kwestie Bulgarije en we worden aan de hand genomen door de wereld van de ERT in hun denken over deze integratie, hun belangen, ideeën en doelstellingen, dit via interviews met leden van de elitaire groep en beelden van bijeenkomsten en vergaderingen. We zien hoe een speciale groep van de ERT Bulgarije klaarstoomt voor opname in de EU.


===Makers===
===Makers===


Samenstelling: [[IJsbrand van Veelen]]
Samenstelling [[IJsbrand van Veelen]]


Camera: [[Niels van 't Hof]]
Camera [[Niels van 't Hof]]


Geluid: [[Mark Witte]]
Geluid [[Mark Witte]]


Montage: [[Iris Sikking]]
Montage [[Iris Sikking]]


Research: [[Olaf Oudheusden]], [[Ilze Praagman]]
Research [[Olaf Oudheusden]], [[Ilze Praagman]]


Animaties: [[Mattmo Concept & Design]], [[Paul van Ravenstein]], [[Ruben Pater]]
Animaties [[Mattmo Concept & Design]], [[Paul van Ravenstein]], [[Ruben Pater]]


Online: [[Rienk Leendertse]]
Online [[Rienk Leendertse]]


Mixage: [[Jacco Fransen]]
Mixage [[Jacco Fransen]]


Redactie: [[Fleur Amesz]]. [[William de Bruijn]], [[Bregtje van der Haak]]. [[Marije Meerman]], [[Gijs Meyer Swantee]], [[Hans Otten]], [[Olaf Oudheusden]], [[Ilze Praagman]], [[Rob Schröder]], [[IJsbrand van Veelen]]
Redactie [[Fleur Amesz]]. [[William de Bruijn]], [[Bregtje van der Haak]]. [[Marije Meerman]], [[Gijs Meyer Swantee]], [[Hans Otten]], [[Olaf Oudheusden]], [[Ilze Praagman]], [[Rob Schröder]], [[IJsbrand van Veelen]]


Webredactie: [[Stan van Engelen]]
Webredactie [[Stan van Engelen]]


Productie: [[Odette Toeset]], [[Yvonne Rave]], [[Alex Klippel]]
Productie [[Odette Toeset]], [[Yvonne Rave]], [[Alex Klippel]]


Eindredactie: [[George Brugmans]], [[Frank Wiering]]
Eindredactie [[George Brugmans]], [[Frank Wiering]]


Omroep: [[VPRO]]
[[VPRO]]


===Achtergrondinformatie===


[[IJsbrand van Veelen]] gebruikt in deze documentaire verscheidene beelden en contrasten, die aanzetten tot denken. Zo zien we ondermeer een tegenstelling tussen aan de ene kant beelden van stedelijk Bulgarije, dat zich onbewust is van de manier waarop als het ware over hun maatschappij besloten wordt door de Westerse elite en dat gewoon in onwetendheid doorleeft in armoede, en aan de andere kant de elitaire bijeenkomsten van de ERT met staatshoofden en ondernemers waarbij in overvloed visitekaartjes uitgewisseld worden onder het genieten van exclusieve catering. In de loop van de documentaire wordt geprobeerd de ware doelstellingen en gedachtes achter de ERT te achterhalen, waarbij tegenstellingen worden getoond tussen gedachtegangen van verschillende leden. Aan de hand hiervan is af te leiden, dat er toch wat negatieve kritiek te bevinden is over deze manier van denken en handelen.


De uitzendingen hebben ''de Dick Scherpenzeel Persprijs'' 2000 gewonnen. De prijs, ingesteld door toenmalige Minister van Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk, gaat naar producties die inzicht geven in ontwikkelingsprocessen in niet-westerse landen of die betrekking hebben op Noord-Zuid-verhoudingen in bredere zin. De prijs werd op dinsdag 6 november 2000 door minister Herfkens overhandigd aan de redactie.


===Achtergrondinformatie===
http://www.vpro.nl/programma/dnw/afleveringen/3163713/
http://www.vpro.nl/programma/dnw/afleveringen/3163713/items/3272133/
http://www.vpro.nl/programma/dnw/afleveringen/3163713/items/3223139/
http://www.surfmedia.nl/app/video/103170/play?format_id=124700&BG_22532-out.wmv&mode=object
<br clear="all"/>


----


[[category:producties|Club. de]]
[[Category: productielijst C|Club, De]]
[[category:Documentaire|Club, de]]
[[category:documentaire|Club, De]]
[[category:2000-2009|Club, de]]
[[category:2000-2009|Club, De]]

Huidige versie van 30 aug 2010 om 15:25

Periode2000
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte48'08
Mediumtelevisie


Beschrijving

De Club is de laatste documentaire uit een vierdelige serie van de VPRO genaamd Rooksignalen uit De Nieuwe Wereld, afgekort DNW, omtrent globalisatie, uitgezonden op Nederland 3 op 3 december 2000. In deze aflevering wordt de ERT, de European Round Table of Industrialists, onder de loep genomen. De ERT is naar eigen zeggen een 'club van individuen', in hun geval de 49 topondernemers in Europa, waaronder de leiders van bedrijven als Royal Dutch/Shell en Akzo Nobel. Wie zijn ze, wat doen ze en wat is hun macht? "Een kijkje in de kraamkamer van het globaliseringproces".

"Alle regeringsleiders van de EU-landen hebben een brief gehad, waarin ze nadrukkelijk gewaarschuwd worden voor verder getreuzel. Komende week in Nice moeten zij een duidelijk besluit nemen, over de uitbreiding van Europa." Dit is een gedeelte van de inleiding van deze documentaire. De ERT, als fervent voorstanders van uitbreiding van de Europese Unie, is zeer pro-actief in het promoten van het opnemen van voormalig Oostbloklanden. In deze documentaire wordt ingegaan op de kwestie Bulgarije en we worden aan de hand genomen door de wereld van de ERT in hun denken over deze integratie, hun belangen, ideeën en doelstellingen, dit via interviews met leden van de elitaire groep en beelden van bijeenkomsten en vergaderingen. We zien hoe een speciale groep van de ERT Bulgarije klaarstoomt voor opname in de EU.

Makers

Samenstelling IJsbrand van Veelen

Camera Niels van 't Hof

Geluid Mark Witte

Montage Iris Sikking

Research Olaf Oudheusden, Ilze Praagman

Animaties Mattmo Concept & Design, Paul van Ravenstein, Ruben Pater

Online Rienk Leendertse

Mixage Jacco Fransen

Redactie Fleur Amesz. William de Bruijn, Bregtje van der Haak. Marije Meerman, Gijs Meyer Swantee, Hans Otten, Olaf Oudheusden, Ilze Praagman, Rob Schröder, IJsbrand van Veelen

Webredactie Stan van Engelen

Productie Odette Toeset, Yvonne Rave, Alex Klippel

Eindredactie George Brugmans, Frank Wiering

VPRO

Achtergrondinformatie

IJsbrand van Veelen gebruikt in deze documentaire verscheidene beelden en contrasten, die aanzetten tot denken. Zo zien we ondermeer een tegenstelling tussen aan de ene kant beelden van stedelijk Bulgarije, dat zich onbewust is van de manier waarop als het ware over hun maatschappij besloten wordt door de Westerse elite en dat gewoon in onwetendheid doorleeft in armoede, en aan de andere kant de elitaire bijeenkomsten van de ERT met staatshoofden en ondernemers waarbij in overvloed visitekaartjes uitgewisseld worden onder het genieten van exclusieve catering. In de loop van de documentaire wordt geprobeerd de ware doelstellingen en gedachtes achter de ERT te achterhalen, waarbij tegenstellingen worden getoond tussen gedachtegangen van verschillende leden. Aan de hand hiervan is af te leiden, dat er toch wat negatieve kritiek te bevinden is over deze manier van denken en handelen.

De uitzendingen hebben de Dick Scherpenzeel Persprijs 2000 gewonnen. De prijs, ingesteld door toenmalige Minister van Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk, gaat naar producties die inzicht geven in ontwikkelingsprocessen in niet-westerse landen of die betrekking hebben op Noord-Zuid-verhoudingen in bredere zin. De prijs werd op dinsdag 6 november 2000 door minister Herfkens overhandigd aan de redactie.