Leidseplein, wereldplein: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
 
(12 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 14: Regel 14:
===Beschrijving===
===Beschrijving===


LEIDSEPLEIN, WERELDPLEIN laat aan de hand van interviews, enkele oude zwart-wit beelden, en impressies van de straat zien hoe het Leidseplein zich in de loop van de 20e eeuw heeft geëvolueerd van een Amsterdams plein naar een wereldplein. We volgen Hans en Jolanda van de Amsterdamse politie - in deze documentaire ook wel ‘straatregisseurs genoemd’- tijdens hun nachtelijke ronde op een drukke uitgaansavond. De politie werkt nauw samen met de horeca om incidenten tot een minimum te houden. Ook zien we een aantal straatartiesten die proberen rond te komen van hun excentrieke, gevaarlijke, of bizarre optredens op en rond het plein. Daarnaast zien we de zwervers, voetbalfans, ‘provincialen’ tijdens hun vrijgezellenfeestjes, muzikanten, dronken feestvierders en de caféhouders. Kortom: alle mensen die het plein maken tot wat het is. De beelden en interviews op straat worden afgewisseld met interviews van mensen die op en rond het plein werken, zoals de dichter Simon Vinkenoog, de actrice Sigrid Koetse en Henk van der Wolff, tijdens de opnames waarnemend directeur van de Stadsschouwburg.
''Leidseplein, wereldplein'' laat aan de hand van interviews, enkele oude zwart-wit beelden en impressies van de straat zien hoe het Leidseplein zich in de loop van de 20e eeuw heeft geëvolueerd van een Amsterdams plein naar een wereldplein. We volgen Hans en Jolanda van de Amsterdamse politie - in deze documentaire ook wel ‘straatregisseurs genoemd’ - tijdens hun nachtelijke ronde op een drukke uitgaansavond. De politie werkt nauw samen met de horeca om incidenten tot een minimum te houden. Ook zien we een aantal straatartiesten die proberen rond te komen van hun excentrieke, gevaarlijke, of bizarre optredens op en rond het plein. Daarnaast zien we de zwervers, voetbalfans, ‘provincialen’ tijdens hun vrijgezellenfeestjes, muzikanten, dronken feestvierders en de caféhouders. Kortom: alle mensen die het plein maken tot wat het is. De beelden en interviews op straat worden afgewisseld met interviews van mensen die op en rond het plein werken, zoals de dichter Simon Vinkenoog, de actrice Sigrid Koetse en Henk van der Wolff, tijdens de opnames waarnemend directeur van de Stadsschouwburg.  
 
Door de soms wat treurige muziek krijgt de ontwikkeling van dit plein een ietwat melancholische bijsmaak. Maar is het niet altijd zo dat ‘vroeger beter was’…? Al blijkt voor alle personages van de documentaire dat ze toch echt nooit zonder het Leidseplein zouden kunnen.


Door de soms wat treurige muziek krijgt de ontwikkeling van dit plein een ietwat melancholische bijsmaak. Maar is het niet altijd zo dat ‘vroeger alles beter was’…? Al blijkt voor alle personages van de documentaire dat ze toch echt nooit zonder het Leidseplein zouden kunnen.


===Makers===
===Makers===


Samenstelling en regie: [[Hans Polak]]
Samenstelling en regie [[Hans Polak]]


Research: [[Lotte Verlackt]]
Research [[Lotte Verlackt]]


Camera: [[Hans van Paridon]], [[Ingeborg Brunt]]
Camera [[Hans van Paridon]], [[Ingeborg Brunt]]


Geluid: [[Rob van der Veer]], [[Wim Mulder]], [[David Meijer]]
Geluid [[Rob van der Veer]], [[Wim Mulder]], [[David Meijer]]


Montage: [[Wineke Smid]]
Montage [[Wineke Smid]]


Omroep: VARA
VARA


===Achtergrondinformatie===
===Achtergrondinformatie===


LEIDSEPLEIN, WERELDPLEIN maakt deel uit van de documentairerubriek [[Dokwerk]], die de omroepen NPS en VPRO in de periode van [[#2000-2009|2000-2006]] uitzond.  
''Leidseplein, wereldplein'' maakt deel uit van de documentairerubriek ''[[Dokwerk]]'', die de omroepen NPS en VPRO in de periode van 2000-2006 uitzonden.
 
Wanneer je het oeuvre van Hans Polak bekijkt is te zien dat daar veel maatschappelijk geëngageerde documentaires bijzitten. Hij werd in 1992 genomineerd voor de ADO-prijs (Anti-Discriminatie Overleg) met zijn documentaire ''[[Tussen de Golf en de Bek van de Vis]]'', verder heeft hij programma’s gemaakt voor ''[[Zembla]]'' en volgde hij voor ''[[26.000 gezichten]]'' de Syrische Jakob en de Roemeense Monica die in een uitzichtloze situatie zitten nadat hun papieren zijn kwijtgeraakt door de IND. Ondanks de melancholische noot is ''Leidseplein, wereldplein'' tussen dit soort documentaires een relatief luchtig, maar treffend portret.


[[category:producties]]
[[category:productielijst L]]  


[[category:documentaire]]
[[category:documentaire]]


[[category: 2000-2009]]
[[category: 2000-2009]]

Huidige versie van 19 nov 2008 om 12:49

Periode2000
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
MediumTelevisie
Externe infoVPRO


Beschrijving

Leidseplein, wereldplein laat aan de hand van interviews, enkele oude zwart-wit beelden en impressies van de straat zien hoe het Leidseplein zich in de loop van de 20e eeuw heeft geëvolueerd van een Amsterdams plein naar een wereldplein. We volgen Hans en Jolanda van de Amsterdamse politie - in deze documentaire ook wel ‘straatregisseurs genoemd’ - tijdens hun nachtelijke ronde op een drukke uitgaansavond. De politie werkt nauw samen met de horeca om incidenten tot een minimum te houden. Ook zien we een aantal straatartiesten die proberen rond te komen van hun excentrieke, gevaarlijke, of bizarre optredens op en rond het plein. Daarnaast zien we de zwervers, voetbalfans, ‘provincialen’ tijdens hun vrijgezellenfeestjes, muzikanten, dronken feestvierders en de caféhouders. Kortom: alle mensen die het plein maken tot wat het is. De beelden en interviews op straat worden afgewisseld met interviews van mensen die op en rond het plein werken, zoals de dichter Simon Vinkenoog, de actrice Sigrid Koetse en Henk van der Wolff, tijdens de opnames waarnemend directeur van de Stadsschouwburg.

Door de soms wat treurige muziek krijgt de ontwikkeling van dit plein een ietwat melancholische bijsmaak. Maar is het niet altijd zo dat ‘vroeger alles beter was’…? Al blijkt voor alle personages van de documentaire dat ze toch echt nooit zonder het Leidseplein zouden kunnen.

Makers

Samenstelling en regie Hans Polak

Research Lotte Verlackt

Camera Hans van Paridon, Ingeborg Brunt

Geluid Rob van der Veer, Wim Mulder, David Meijer

Montage Wineke Smid

VARA

Achtergrondinformatie

Leidseplein, wereldplein maakt deel uit van de documentairerubriek Dokwerk, die de omroepen NPS en VPRO in de periode van 2000-2006 uitzonden.

Wanneer je het oeuvre van Hans Polak bekijkt is te zien dat daar veel maatschappelijk geëngageerde documentaires bijzitten. Hij werd in 1992 genomineerd voor de ADO-prijs (Anti-Discriminatie Overleg) met zijn documentaire Tussen de Golf en de Bek van de Vis, verder heeft hij programma’s gemaakt voor Zembla en volgde hij voor 26.000 gezichten de Syrische Jakob en de Roemeense Monica die in een uitzichtloze situatie zitten nadat hun papieren zijn kwijtgeraakt door de IND. Ondanks de melancholische noot is Leidseplein, wereldplein tussen dit soort documentaires een relatief luchtig, maar treffend portret.