Crazy: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
 
(27 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Productie
{{ Infobox Productie
| periode = 1999
| periode = 1999
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=crazy Beeld en Geluid]
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=crazy+dokwerk Beeld en Geluid]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| achtergrond_info =
| achtergrond_info = [[#Achtergrondinformatie|Achtergrondinformatie]]
| genre =  
| genre = [[:category:documentaire|Documentaire]]
| decennia =  
| decennia = [[:category: 1990-1999|1990-1999]]
| medium = televisie
| medium = Televisie
| externe_info =
| externe_info = [http://www.hollanddoc.nl/dossiers/39222004/ Hollanddoc], [http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/IDFA1999/crazy.html IDFA], <br clear="all" /> [http://www.cinemaparadiso.nl/crazy.html Cinema Paradiso]
}}
}}


<br clear="all" />
<br clear="all" />


''“Raar spul, die muziek…”'' <br clear="all" />
-Peter-Jan Dullaert, ''Crazy'' <br clear="all" />


===Beschrijving===
===Beschrijving===


In deze documentaire van [[Dokwerk]], gemaakt door [[Heddy Honigmann]], maakt de kijker kennis met enkele (oud-)VN-militairen die, in een interview bij hen thuis, licht werpen op een, voor hen belangrijk, aspect van hun uitzending. De verhalen worden vergezeld door foto’s en videobeelden die door de militairen zelf geschoten zijn. De ervaringen lopen uiteen van situaties die een grote emotionele indruk hebben achtergelaten, die ook daadwerkelijk weer boven komt bij het navertellen, tot anderzijds schokkend emotieloze terugblikken. Toch heeft elke militair een speciale, en vooral, emotionele band met muziek opgebouwd in de tijd die aan het front is doorgebracht. Dit vormt dan ook de rode draad van de documentaire; stuk voor stuk mogen de militairen een muziekstuk laten horen dat zich als een persoonlijk symbool heeft ontwikkeld voor een gebeurtenis of gevoel welke een belangrijke indruk op hen heeft gemaakt. Waar voor de een een muziekstuk liefde of broederschap symboliseert, heeft dit voor de ander een vlucht uit de werkelijkheid betekend, en bracht het op deze manier een veiligheidsgevoel teweeg in angstige tijden. Heddy Honigmann laat ook in deze documentaire zien hoe mensen overleven aan de hand van een, al dan niet later opgedane, passie en hoe deze van invloed is op het menselijke doorzettingsvermogen.


''“Raar spul, die muziek…”'' </br>
===Makers===
-Peter-Jan Dullaert, ''Crazy''


In deze documentaire van Dokwerk, gemaakt door Heddy Honigmann, maakt de kijker kennis met een enkele (oud-)VN-militairen die, in een interview bij hen thuis, licht werpen op een, voor hen belangrijk, aspect van zijn of haar uitzending. Deze worden vergezeld door foto’s en videobeelden die door de militairen zelf geschoten zijn. De ervaringen lopen uiteen van situaties die een grote emotionele indruk hebben achtergelaten, die ook daadwerkelijk weer boven komt bij het navertellen, tot anderzijds schokkend emotieloze terugblikken. Toch heeft elke militair een speciale, en vooral, emotionele band met muziek opgebouwd in de tijd die aan het front is doorgebracht. Dit vormt dan ook de rode draad van de documentaire; stuk voor stuk mogen de militairen een muziekstuk laten horen dat zich als een persoonlijk symbool heeft ontwikkeld voor een gebeurtenis of gevoel welke een belangrijke indruk op hen heeft gemaakt. Waar voor de een een muziekstuk liefde of broederschap symboliseert, heeft dit voor de ander een vlucht uit de werkelijkheid betekend, en bracht het op deze manier een veiligheidsgevoel teweeg in angstige tijden. Heddy Honigmann laat ook in deze documentaire zien hoe mensen overleven aan de hand van een, al dan niet later opgedane, passie en hoe deze van invloed is op het menselijke doorzettingsvermogen.
Regie: [[Heddy Honigmann]]
 
Productie: [[Pieter van Huystee]]
 
Scenario: [[Heddy Honigmann]], [[Esther Gould]]
 
Camera: [[Gregor Meerman]]
 
Montage: [[Mario Steenbergen]]
 
===Achtergrondinformatie===
 
In 1999 won ''Crazy'' de publieksprijs van de [[IDFA]], en in 2000 won de documentaire een Gouden Kalf in de categorie Beste Lange Documentaire. De eerste uitzending op de televisie geschiedde op 15 januari 2001 bij de [[VPRO]]. Op 11 mei 2006 werd ''Crazy'' nogmaals uitgezonden door de [[Humanistische Omroep]], in het kader van de uitreiking van de Van Praag-Prijs aan Heddy Honigmann. Behalve een nabeschouwing van de documentaire in het programma [[Zomergasten]] (28-8-2005), waarbij een van de geïnterviewde ex-militairen en zijn leven na de documentaire nog eens goed aan het licht kwam, is er verder geen sprake geweest van een door de documentaire aangezette discussie.
 
[[Category: documentaire|Crazy]]
 
[[Category: 1990-1999|Crazy]]
 
[[category:productielijst C|Crazy]]

Huidige versie van 28 jan 2010 om 08:50

Periode1999
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1990-1999
MediumTelevisie
Externe infoHollanddoc, IDFA,
Cinema Paradiso


“Raar spul, die muziek…”
-Peter-Jan Dullaert, Crazy

Beschrijving

In deze documentaire van Dokwerk, gemaakt door Heddy Honigmann, maakt de kijker kennis met enkele (oud-)VN-militairen die, in een interview bij hen thuis, licht werpen op een, voor hen belangrijk, aspect van hun uitzending. De verhalen worden vergezeld door foto’s en videobeelden die door de militairen zelf geschoten zijn. De ervaringen lopen uiteen van situaties die een grote emotionele indruk hebben achtergelaten, die ook daadwerkelijk weer boven komt bij het navertellen, tot anderzijds schokkend emotieloze terugblikken. Toch heeft elke militair een speciale, en vooral, emotionele band met muziek opgebouwd in de tijd die aan het front is doorgebracht. Dit vormt dan ook de rode draad van de documentaire; stuk voor stuk mogen de militairen een muziekstuk laten horen dat zich als een persoonlijk symbool heeft ontwikkeld voor een gebeurtenis of gevoel welke een belangrijke indruk op hen heeft gemaakt. Waar voor de een een muziekstuk liefde of broederschap symboliseert, heeft dit voor de ander een vlucht uit de werkelijkheid betekend, en bracht het op deze manier een veiligheidsgevoel teweeg in angstige tijden. Heddy Honigmann laat ook in deze documentaire zien hoe mensen overleven aan de hand van een, al dan niet later opgedane, passie en hoe deze van invloed is op het menselijke doorzettingsvermogen.

Makers

Regie: Heddy Honigmann

Productie: Pieter van Huystee

Scenario: Heddy Honigmann, Esther Gould

Camera: Gregor Meerman

Montage: Mario Steenbergen

Achtergrondinformatie

In 1999 won Crazy de publieksprijs van de IDFA, en in 2000 won de documentaire een Gouden Kalf in de categorie Beste Lange Documentaire. De eerste uitzending op de televisie geschiedde op 15 januari 2001 bij de VPRO. Op 11 mei 2006 werd Crazy nogmaals uitgezonden door de Humanistische Omroep, in het kader van de uitreiking van de Van Praag-Prijs aan Heddy Honigmann. Behalve een nabeschouwing van de documentaire in het programma Zomergasten (28-8-2005), waarbij een van de geïnterviewde ex-militairen en zijn leven na de documentaire nog eens goed aan het licht kwam, is er verder geen sprake geweest van een door de documentaire aangezette discussie.