The devil is in the detail: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(26 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Productie
{{ Infobox Productie
| periode = 13-10-2003
| periode = 2003
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?chapterid=1164&filterid=974&contentid=7&searchID=918251&columnorderid=-1&orderby=1&itemsOnPage=10&defsortcol=12&defsortby=2&pvname=personen&pis=expressies;selecties&startrow=1&resultitemid=2&nrofresults=5&verityID=/10722/10722/10722/22563@expressies Beeld en Geluid]
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=The%20devil%20is%20in%20the%20detail Beeld en Geluid]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| achtergrond_info =
| achtergrond_info =
| genre = [[:category:documentaire|Documentaire]]
| genre = [[:category:documentaire|Documentaire]]
| decennia = [[:category:2000-2009|2000-2009]]
| decennia = [[:category:2000-2009|2000-2009]]
| lengte = 51'
| lengte = ca. (2x) 50'  
| medium = televisie
| medium = televisie
| externe_info = [http://www.vpro.nl/programma/dokwerk/zoeken/?qr=devil&scope=Dokwerk DOKwerk]
| externe_info = [http://www.vpro.nl/programma/dokwerk/zoeken/?qr=devil&scope=Dokwerk Dokwerk]
}}
}}
[[Afbeelding:Voorbeeld.png]]


<br clear="all" />
<br clear="all" />


===Beschrijving===
===Beschrijving===
De documentaire ''The devil is in the detail: De doorstart van Het Parool en Weekmedia'' is een tweedelige documentaire van [[Frans Bromet]], waarin hij, in opdracht van [[VPRO]]'s ''[[Dokwerk]]'' negen maande de ontwikkeling van de verzelfstandiging van ''Het Parool'' en ''Weekmedia'' volgt. De documentaire bestaat grotendeels uit interviews met medewerkers uit alle afdelingen van Het Parool en Weekmedia.


Deze aflevering het eerste
Het eerste deel gaat over de periode van bekendmaking van de doorstart van ''Het Parool'' en Weekmedia. Op 13 november 2002 prijkt hoofdredacteur Erik van Gruijthuijsen van ''Het Parool'' trots: "We gaan voor ons zelf beginnen." PCM Uitgevers, waar ''Het Parool'' voorheen onder wordt uitgegeven, wil aanvankelijk de krant opheffen maar stemt in met een verzelfstandiging van ''Het Parool''. Ook ''Weekmedia'', in Amsterdam verantwoordelijk voor gratis huis- aan huisbladen, wordt met ''Het Parool'' verzelfstandigd om onder de nieuwe uitgever de Persgroep verder te gaan. De redacties van moeten samengebracht worden in één pand als één grote redactie. In dit eerste deel volgt Bromet vanaf de ontwikkelingen vanaf de bekendmaking tot de ondertekening van de overname-overeenkomst op 16 januari 2003.  
deel van een tweedelig documentaire van Frans Bromet over de
verzelfstandiging van Het Parool en de Weekmedia. In dit
eerste deel de periode van de bekendmaking van de doorstart
op 13 november 2002 tot de ondertekening van de
overname-overeenkomsten op 16 januari 2003.


Het tweede deel gaat over het inzakken van de euforische gevoelens simultaan met het inzakken van de advertentiemarkt begin 2003. Het gevolg is dat een kwart van de medewerkers van ''Het Parool'' wordt ontslagen. De samenwerking tussen de redacties blijkt niet te werken; de medewerkers is zelfs onduidelijk bij welk van de twee ze eigenlijk werken. Uiteraard beginnen alle loze praatjes, de ontslagen en de uiteindelijk onduidelijkheden tot grote ergernissen te lijden. Uiteindelijk neemt de huis- aan huisbladen uitgever Imcagroep van Erik de Vlieger als de redder in nood ''Het Parool'' en ''Weekmedia'' over.


'''DOKwerk / Holland Doc'''
===Makers===


Wekelijkse serie reportages en documentaires, afwisselend uitgezonden door de VPRO en NPS en vaak in opdracht gemaakt door diverse regisseurs.
Camera, regie [[Frans Bromet]]
Serie reportages en documentaires.


===Makers===
Research [[Julie van Traa]], [[Rob van der Wardt]]


Regie & Camera: [[Frans Bromet]]
Uitvoerend Producent [[Albert Klein Haneveld]]


Uitvoerend Producent: [[Albert Klein Haneveld]]
[[Bromet & Dochters]], [[VARA]]


Produktie: [[Bromet & Dochters]]
===Achtergrondinformatie===


Zendgemachtigde: [[VARA]], [[NPS]], [[VPRO]]
Buiten het feit dat niet eerder gecharmeerd is van Bromet's stijl – "zijn rol als zeurpiet en ironicus" (W. de Jong in ''De Volkskrant'' van 1 oktober 2008 in het artikel "De helpende hand") – wordt Bromet's representatie in ''The Devil is in the Detail'' door sommige ietwat in twijfel getrokken. Zo stelt Hans van Maanen in de ''VARA-gids'' van 13 oktober 2003 ("Het Parool als Titanic"): "Dat Bromet van de hoofdredactie toestemming kreeg om te filmen, is bijzonder, maar het is de documentaire ook enigszins aan te zien." Natuurlijk begrijpt Van Maanen dat iedere documentaire last heeft van "een zekere vertekening", maar, zo stelt hij, Bromet geeft in zijn documentaire "een niet helemaal sluitende sfeertekening." Wat voornamelijk zou komen doordat de hoofdredactie meer in beeld is dan de redacteuren en dat het merendeel van de redacteuren op hun beurt ook weinig zin hadden om Bromet langer dan hoogst noodzakelijk toe te spreken; "de economieredacteur zegt ook dat hij niet van plan is een groot financieel belang in de nieuwe krant te nemen — maar we komen niet te weten dat naast hem een even deskundige collega zat, die Bromet te verstaan had gegeven dat hij niet ging vertellen hoe ondeugdelijk en ongewis het hem allemaal leek."
 
Uitgezonden door: [[VARA]]


Aimee Kiene stelt in het ''Nieuw Amsterdams Peil'' van 9 oktober 2003 ("Bromet toont worsteling van Het Parool") eveneens dat Bromet's "tweedelinge documentaire (...) slechts een beperkte blik achter de schermen [biedt]". Ze vervolgt; "Bromet [lijkt] niet helemaal doorgedrongen tot de kern van het verhaal. Zijn reputatie van messcherpe interviewer maakt hij niet waar: de hoofdrolspelers zeggen geen woord te veel."
----
----


[[category:producties|The Devil Is In The Detail]]
[[category: Productielijst D|Devil Is In The Detail, The]]
 
[[category:documentaire|The Devil Is In The Detail]]


[[category:2000-2009|The Devil Is In The Detail]]
[[category:documentaire|Devil Is In The Detail, The]]


[[Category: producties]]
[[category:2000-2009|Devil Is In The Detail, The]]

Huidige versie van 24 feb 2011 om 09:26

Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengteca. (2x) 50'
Mediumtelevisie
Externe infoDokwerk


Beschrijving

De documentaire The devil is in the detail: De doorstart van Het Parool en Weekmedia is een tweedelige documentaire van Frans Bromet, waarin hij, in opdracht van VPRO's Dokwerk negen maande de ontwikkeling van de verzelfstandiging van Het Parool en Weekmedia volgt. De documentaire bestaat grotendeels uit interviews met medewerkers uit alle afdelingen van Het Parool en Weekmedia.

Het eerste deel gaat over de periode van bekendmaking van de doorstart van Het Parool en Weekmedia. Op 13 november 2002 prijkt hoofdredacteur Erik van Gruijthuijsen van Het Parool trots: "We gaan voor ons zelf beginnen." PCM Uitgevers, waar Het Parool voorheen onder wordt uitgegeven, wil aanvankelijk de krant opheffen maar stemt in met een verzelfstandiging van Het Parool. Ook Weekmedia, in Amsterdam verantwoordelijk voor gratis huis- aan huisbladen, wordt met Het Parool verzelfstandigd om onder de nieuwe uitgever de Persgroep verder te gaan. De redacties van moeten samengebracht worden in één pand als één grote redactie. In dit eerste deel volgt Bromet vanaf de ontwikkelingen vanaf de bekendmaking tot de ondertekening van de overname-overeenkomst op 16 januari 2003.

Het tweede deel gaat over het inzakken van de euforische gevoelens simultaan met het inzakken van de advertentiemarkt begin 2003. Het gevolg is dat een kwart van de medewerkers van Het Parool wordt ontslagen. De samenwerking tussen de redacties blijkt niet te werken; de medewerkers is zelfs onduidelijk bij welk van de twee ze eigenlijk werken. Uiteraard beginnen alle loze praatjes, de ontslagen en de uiteindelijk onduidelijkheden tot grote ergernissen te lijden. Uiteindelijk neemt de huis- aan huisbladen uitgever Imcagroep van Erik de Vlieger als de redder in nood Het Parool en Weekmedia over.

Makers

Camera, regie Frans Bromet

Research Julie van Traa, Rob van der Wardt

Uitvoerend Producent Albert Klein Haneveld

Bromet & Dochters, VARA

Achtergrondinformatie

Buiten het feit dat niet eerder gecharmeerd is van Bromet's stijl – "zijn rol als zeurpiet en ironicus" (W. de Jong in De Volkskrant van 1 oktober 2008 in het artikel "De helpende hand") – wordt Bromet's representatie in The Devil is in the Detail door sommige ietwat in twijfel getrokken. Zo stelt Hans van Maanen in de VARA-gids van 13 oktober 2003 ("Het Parool als Titanic"): "Dat Bromet van de hoofdredactie toestemming kreeg om te filmen, is bijzonder, maar het is de documentaire ook enigszins aan te zien." Natuurlijk begrijpt Van Maanen dat iedere documentaire last heeft van "een zekere vertekening", maar, zo stelt hij, Bromet geeft in zijn documentaire "een niet helemaal sluitende sfeertekening." Wat voornamelijk zou komen doordat de hoofdredactie meer in beeld is dan de redacteuren en dat het merendeel van de redacteuren op hun beurt ook weinig zin hadden om Bromet langer dan hoogst noodzakelijk toe te spreken; "de economieredacteur zegt ook dat hij niet van plan is een groot financieel belang in de nieuwe krant te nemen — maar we komen niet te weten dat naast hem een even deskundige collega zat, die Bromet te verstaan had gegeven dat hij niet ging vertellen hoe ondeugdelijk en ongewis het hem allemaal leek."

Aimee Kiene stelt in het Nieuw Amsterdams Peil van 9 oktober 2003 ("Bromet toont worsteling van Het Parool") eveneens dat Bromet's "tweedelinge documentaire (...) slechts een beperkte blik achter de schermen [biedt]". Ze vervolgt; "Bromet [lijkt] niet helemaal doorgedrongen tot de kern van het verhaal. Zijn reputatie van messcherpe interviewer maakt hij niet waar: de hoofdrolspelers zeggen geen woord te veel."