NPO 3FM: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Zender | illustratie = | naam = NPO 3FM | eerste_uitzenddag = 2003 | laatste_uitzenddag = | coördinator = Wilbert Mutsaers | gallery = | tr...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(15 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Zender
{{ Infobox Zender
| illustratie =  
| illustratie = 3fm.jpg
| naam      = NPO 3FM
| naam      = NPO 3FM
| eerste_uitzenddag = 2003
| eerste_uitzenddag = 1 september 2003
| laatste_uitzenddag =  
| laatste_uitzenddag =  
| coördinator = [[Wilbert Mutsaers]]
| coördinator = [[Wilbert Mutsaers]] (2009-2016), [[Basyl de Groot]] (2016 - 2017)
| gallery =  
| gallery =  
| trivia =  
| trivia =  
Regel 10: Regel 10:
| aanvullende_info =  
| aanvullende_info =  
| externe_info = [http://www.3fm.nl/ Website NPO 3FM]
| externe_info = [http://www.3fm.nl/ Website NPO 3FM]
| onderschrift =
| onderschrift = logo NPO 3FM (bron: website NPO 3FM)
|
|
}}
}}
NPO 3 FM is de radiozender van de publieke omroep die zich met name richt op jongeren. Op de zender is veelal commerciële rock- en popmuziek te horen. NPO 3FM profileert zich door nieuw talent een platform te bieden en grootschalige hulpacties te organiseren.
===Van Radio 3FM naar NPO 3FM===
In 2003 verandert de naam Radio 3FM in 3FM. De nieuwe zendercoördinator [[Florent Luyckx]] zet een andere koers uit. Enkele dj’s moeten plaats maken voor nieuwe namen. Ook de programmering wordt aangepast. Er komt een nieuw logo en de slogan "Serious Radio" wordt geïntroduceerd.
Na de veiling van de frequenties in 2003 neemt de concurrentie van commerciële zenders toe.
In eerste instantie daalt het marktaandeel, maar de zender weet na een aantal experimenten met de programmering het tij te keren. In de periode november/december 2013 was 3FM
na jaren weer het best beluisterde radiostation van Nederland.
Vanaf 29 augustus 2014 beginnen alle zenders van de publieke omroep met de letters NPO en wordt de naam van de zender dus NPO 3FM.
===Populaire programma’s en dj’s===
[[Gerard Ekdom]] is tot juli 2015 één van de populairste dj’s van 3FM. Naast zijn eigen programma [[Effe Ekdom]] is hij ook jarenlang presentator van ''[[Arbeidsvitaminen]]''. In 2010 verhuist dit programma (het langstlopende uit de Nederlandse radiogeschiedenis) naar Radio 5. In 2015 moet de zender ook afscheid nemen van twee andere kopstukken: [[Coen Swijnenberg]] en [[Sander Lantinga]]. Vanaf 2006 presenteren ze samen de veel beluisterde [[Coen en Sander show]]. Het duo vertrekt naar concurrent [[Radio 538]]. [[Frank van der Lende]] neemt hun plek (maandag tot en met vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur) vanaf juni 2015 in.
[[Giel Beelen]] geldt misschien wel als de meest geruchtmakende dj van 3FM. Vanaf 2004 presenteert hij in de vroege ochtend het programma ''[[GIEL]]''. Ondanks het tijdstip weet hij iedere ochtend artiesten zover te krijgen om live in de studio op te treden. In 2017 verlaat Beelen de zender.
De [[VPRO]] blijft op 3FM een iets alternatiever geluid verzorgen via het platform en programma ''[[3voor12]]''.
=== Serious Talent en 3FM Awards ===
Onderdeel van de koers die 3FM sinds 2003 vaart is het actief stimuleren van de Nederlandse muziek. Om de twee maanden worden vier artiesten of bands aangewezen als “serious talent”. Zij mogen rekenen op extra airplay op de zender. Jaarlijks worden de beste Nederlandse muzikanten geëerd tijdens de ''[[3FM Awards]]''. Via de website kunnen de luisteraars stemmen op hun favoriete artiesten. De uitreiking groeit uit tot een steeds groter wordende show die ook op televisie wordt uitgezonden.
=== Hulpacties ===
Met de commerciële radiostations Yorin FM, RTL FM, Radio Veronica, Noordzee FM, Radio 10 Gold en Radio 538 organiseert 3 FM op 6 januari 2005 een hulpactie voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië. Onder de naam ''[[Radio 555]]'' zijn er deze hele dag uitzendingen waarin de dj’s van de verschillende stations samen presenteren. De dag wordt afgesloten met een concert op de Dam in Amsterdam. In 2010 slaan de zenders nogmaals de handen ineen, dit keer om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti.
Vanaf 2004 vindt in aanloop naar Kerst de actie ''[[Serious Request]]'' plaats. Drie 3FM-dj’s laten zich vrijwillig opsluiten in een glazen huis ergens op een plein in Nederland. De dj’s mogen een aantal dagen niet eten en draaien verzoekplaatjes van luisteraars. Ieder jaar gaat de opbrengst naar een ander goed doel, dat wordt bepaald samen met het Nederlandse Rode Kruis. De actie is vanaf het eerste begin enorm populair en is inmiddels een grootschalig jaarlijks evenement op radio, televisie en internet.
=== Jubileum ===
In oktober 2016 bestaat 3FM (voorlopers [[Hilversum 3]] en [[Radio 3]] meegerekend) 50 jaar. Er verschijnt een overzichtsboek van Arjan Snijders en in het [[Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid]] is de tentoonstelling ''3FM Your Serious Radio'' te zien.
[[Category: Zendgemachtigden]]

Huidige versie van 11 sep 2017 om 10:44

logo NPO 3FM (bron: website NPO 3FM)
NaamNPO 3FM
Eerste uitzenddag1 september 2003
CoördinatorWilbert Mutsaers (2009-2016), Basyl de Groot (2016 - 2017)
Externe infoWebsite NPO 3FM

NPO 3 FM is de radiozender van de publieke omroep die zich met name richt op jongeren. Op de zender is veelal commerciële rock- en popmuziek te horen. NPO 3FM profileert zich door nieuw talent een platform te bieden en grootschalige hulpacties te organiseren.

Van Radio 3FM naar NPO 3FM

In 2003 verandert de naam Radio 3FM in 3FM. De nieuwe zendercoördinator Florent Luyckx zet een andere koers uit. Enkele dj’s moeten plaats maken voor nieuwe namen. Ook de programmering wordt aangepast. Er komt een nieuw logo en de slogan "Serious Radio" wordt geïntroduceerd.

Na de veiling van de frequenties in 2003 neemt de concurrentie van commerciële zenders toe. In eerste instantie daalt het marktaandeel, maar de zender weet na een aantal experimenten met de programmering het tij te keren. In de periode november/december 2013 was 3FM na jaren weer het best beluisterde radiostation van Nederland.

Vanaf 29 augustus 2014 beginnen alle zenders van de publieke omroep met de letters NPO en wordt de naam van de zender dus NPO 3FM.

Populaire programma’s en dj’s

Gerard Ekdom is tot juli 2015 één van de populairste dj’s van 3FM. Naast zijn eigen programma Effe Ekdom is hij ook jarenlang presentator van Arbeidsvitaminen. In 2010 verhuist dit programma (het langstlopende uit de Nederlandse radiogeschiedenis) naar Radio 5. In 2015 moet de zender ook afscheid nemen van twee andere kopstukken: Coen Swijnenberg en Sander Lantinga. Vanaf 2006 presenteren ze samen de veel beluisterde Coen en Sander show. Het duo vertrekt naar concurrent Radio 538. Frank van der Lende neemt hun plek (maandag tot en met vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur) vanaf juni 2015 in.

Giel Beelen geldt misschien wel als de meest geruchtmakende dj van 3FM. Vanaf 2004 presenteert hij in de vroege ochtend het programma GIEL. Ondanks het tijdstip weet hij iedere ochtend artiesten zover te krijgen om live in de studio op te treden. In 2017 verlaat Beelen de zender.

De VPRO blijft op 3FM een iets alternatiever geluid verzorgen via het platform en programma 3voor12.

Serious Talent en 3FM Awards

Onderdeel van de koers die 3FM sinds 2003 vaart is het actief stimuleren van de Nederlandse muziek. Om de twee maanden worden vier artiesten of bands aangewezen als “serious talent”. Zij mogen rekenen op extra airplay op de zender. Jaarlijks worden de beste Nederlandse muzikanten geëerd tijdens de 3FM Awards. Via de website kunnen de luisteraars stemmen op hun favoriete artiesten. De uitreiking groeit uit tot een steeds groter wordende show die ook op televisie wordt uitgezonden.

Hulpacties

Met de commerciële radiostations Yorin FM, RTL FM, Radio Veronica, Noordzee FM, Radio 10 Gold en Radio 538 organiseert 3 FM op 6 januari 2005 een hulpactie voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië. Onder de naam Radio 555 zijn er deze hele dag uitzendingen waarin de dj’s van de verschillende stations samen presenteren. De dag wordt afgesloten met een concert op de Dam in Amsterdam. In 2010 slaan de zenders nogmaals de handen ineen, dit keer om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti.

Vanaf 2004 vindt in aanloop naar Kerst de actie Serious Request plaats. Drie 3FM-dj’s laten zich vrijwillig opsluiten in een glazen huis ergens op een plein in Nederland. De dj’s mogen een aantal dagen niet eten en draaien verzoekplaatjes van luisteraars. Ieder jaar gaat de opbrengst naar een ander goed doel, dat wordt bepaald samen met het Nederlandse Rode Kruis. De actie is vanaf het eerste begin enorm populair en is inmiddels een grootschalig jaarlijks evenement op radio, televisie en internet.

Jubileum

In oktober 2016 bestaat 3FM (voorlopers Hilversum 3 en Radio 3 meegerekend) 50 jaar. Er verschijnt een overzichtsboek van Arjan Snijders en in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is de tentoonstelling 3FM Your Serious Radio te zien.