Waaldrecht: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
 
(12 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
== 1972 - 1974 ==
{{ Infobox Productie
| periode = 1972-1974
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=waaldrecht Beeld en Geluid]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| achtergrond_info =
| genre = [[:category:drama|Drama]]
| decennia = [[:category:1970-1979|1970-1979]]
| gallery = [[Gallery: Waaldrecht|Gallery]]
| lengte = 50'
| medium = televisie
| externe_info =
}}


[[Afbeelding:waaldrecht.jpg]]
[[Afbeelding:waaldrecht.jpg]]
<br clear='all'>
===Beschrijving===
   
   
Dramaserie uit de vroege jaren '70, waarin het maatschappelijke leven van mensen in de gefingeerde stad Waaldrecht centraal staat.  Uniek aan het project is dat iedere aflevering een andere schrijver, regisseur en acteurs heeft. Op de radio is tevens een hoorspelvariant te horen. ''Waaldrecht'' is voor een groot deel opgenomen in Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam.  
Dramaserie uit de vroege jaren zeventig, waarin het maatschappelijke leven van mensen in de gefingeerde stad Waaldrecht centraal staat.  Uniek aan het project is dat iedere aflevering een andere schrijver, regisseur en acteurs heeft. Op de radio is tevens een hoorspelvariant te horen. ''Waaldrecht'' is voor een groot deel opgenomen in Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam.  


De willekeurige Nederlandse rivierstad is het decor voor alledaagse grote en kleine problemen van iedereen. De VARA excelleert in dit sociaal drama met maatschappelijke thema's als: de veranderende opvattingen op religieus en seksueel gebied, milieuvervuiling, vereenzaming, krotopruiming, gastarbeiders en werkeloosheid.
De willekeurige Nederlandse rivierstad is het decor voor alledaagse grote en kleine problemen van iedereen. De [[VARA]] excelleert in dit sociaal drama met maatschappelijke thema's als: de veranderende opvattingen op religieus en seksueel gebied, milieuvervuiling, vereenzaming, krotopruiming, gastarbeiders en werkeloosheid.


In ''Televisiedrama: Podium voor identiteit'' (1995) beschrijft Sonja de Leeuw de ontwikkelingen van het Nederlands televisiedrama van de publieke omroepen.
''Waaldrecht'' is tot stand gekomen na twee jaar voorbereiding. Er zijn dertien afleveringen gemaakt in 1972-1973 en nog eens acht in 1973-1974. Het idee komt van hoofd drama van de [[VARA]], [[Herman Fortuin]]. Voor de serie zijn zes schrijvers uitgenodigd die eerder hedden geschreven voor radio, toneel of literatuur, maar vrijwel niet voor televisie.
''Waaldrecht'' kwam tot stand na twee jaar voorbereiding. Er zijn dertien afleveringen gemaakt in 1972-1973 en nog eens acht in 1973-1974. Het idee kwam van hoofd drama van de VARA, [[Herman Fortuin]]. Voor de serie werdem zes schrijvers uitgenodigd die eerder hadden geschreven voor radio, toneel of literatuur, maar vrijwel niet voor televisie.  


'''Waaldrecht'' was een duidelijke poging de twee uitgangspunten van het beleid (van de VARA, red.) in praktijk te brengen. Fortuin zelf was echter niet tevreden. In tegenstelling tot wat de bedoeling was had de hoeveelheid persoonlijke problemen die in Waaldrecht was verwerkt de maatschappelijke relevantie ervan volgens hem verkleind. Voor wat betreft de kijk- en waarderingscijfers was de eerste reeks een redelijk succes, maar de VARA constateerde zuur dat ''Waaldrecht'' niet opwoog tegen de populariteit van series gebaseerd op bestaande succesvolle romans die bij andere omroepen te zien waren.' (p. 274)
===Makers===


Schrijvers [[Max Dendermonde]], [[Frank Herzen]], [[Kees Holierhoek]], [[Henk van Kerkwijk]], [[Anton Quintana]], [[Dick Walda]]


'''Beschikbaar in het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid''' [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=waaldrecht]
Regie [[Eimert Kruidhof]] , [[Nick van den Boezem]], [[John van de Rest]]


Decorontwerp [[Jan P. Koenraads]], [[Dorus van der Linden]], [[Freek Biesiot]]


'''Makers'''
[[VARA]]


Schrijvers: [[Max Dendermonde]], [[Frank Herzen]], [[Kees Holierhoek]], [[Henk van Kerkwijk]], [[Anton Quintana]] en [[Dick Walda]]
===Achtergrondinformatie===


Regie: [[Eimert Kruidhof]] en [[John van de Rest]]
Sonja de Leeuw beschrijft in haar proefschrift de ontwikkelingen van het televisiedrama van de Nederlandse omroepen. '''Waaldrecht'' was een duidelijke poging de twee uitgangspunten van het beleid (van de VARA, red.) in praktijk te brengen. Fortuin zelf was echter niet tevreden. In tegenstelling tot wat de bedoeling was had de hoeveelheid persoonlijke problemen die in Waaldrecht was verwerkt de maatschappelijke relevantie ervan volgens hem verkleind. Voor wat betreft de kijk- en waarderingscijfers was de eerste reeks een redelijk succes, maar de VARA constateerde zuur dat ''Waaldrecht'' niet opwoog tegen de populariteit van series gebaseerd op bestaande succesvolle romans die bij andere omroepen te zien waren.' (''Televisiedrama: Podium voor identiteit'' (1995) p. 274)


----
----


Genre: [[Drama]]
[[Category:Drama |Waaldrecht]]


[[Category: 1970-1979]]
[[Category: 1970-1979]]


[[Category:Producties]]
[[category: productielijst W]]

Huidige versie van 26 nov 2013 om 22:44

Periode1972-1974
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDrama
Decennia1970-1979
Lengte50'
Mediumtelevisie
GalleryGallery

Waaldrecht.jpg

Beschrijving

Dramaserie uit de vroege jaren zeventig, waarin het maatschappelijke leven van mensen in de gefingeerde stad Waaldrecht centraal staat. Uniek aan het project is dat iedere aflevering een andere schrijver, regisseur en acteurs heeft. Op de radio is tevens een hoorspelvariant te horen. Waaldrecht is voor een groot deel opgenomen in Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam.

De willekeurige Nederlandse rivierstad is het decor voor alledaagse grote en kleine problemen van iedereen. De VARA excelleert in dit sociaal drama met maatschappelijke thema's als: de veranderende opvattingen op religieus en seksueel gebied, milieuvervuiling, vereenzaming, krotopruiming, gastarbeiders en werkeloosheid.

Waaldrecht is tot stand gekomen na twee jaar voorbereiding. Er zijn dertien afleveringen gemaakt in 1972-1973 en nog eens acht in 1973-1974. Het idee komt van hoofd drama van de VARA, Herman Fortuin. Voor de serie zijn zes schrijvers uitgenodigd die eerder hedden geschreven voor radio, toneel of literatuur, maar vrijwel niet voor televisie.

Makers

Schrijvers Max Dendermonde, Frank Herzen, Kees Holierhoek, Henk van Kerkwijk, Anton Quintana, Dick Walda

Regie Eimert Kruidhof , Nick van den Boezem, John van de Rest

Decorontwerp Jan P. Koenraads, Dorus van der Linden, Freek Biesiot

VARA

Achtergrondinformatie

Sonja de Leeuw beschrijft in haar proefschrift de ontwikkelingen van het televisiedrama van de Nederlandse omroepen. 'Waaldrecht was een duidelijke poging de twee uitgangspunten van het beleid (van de VARA, red.) in praktijk te brengen. Fortuin zelf was echter niet tevreden. In tegenstelling tot wat de bedoeling was had de hoeveelheid persoonlijke problemen die in Waaldrecht was verwerkt de maatschappelijke relevantie ervan volgens hem verkleind. Voor wat betreft de kijk- en waarderingscijfers was de eerste reeks een redelijk succes, maar de VARA constateerde zuur dat Waaldrecht niet opwoog tegen de populariteit van series gebaseerd op bestaande succesvolle romans die bij andere omroepen te zien waren.' (Televisiedrama: Podium voor identiteit (1995) p. 274)