John van de Rest

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

John van de Rest is na de generatie Willy van Hemert, Kees van Iersel en Eimert Kruidhof samen met Jan Keja een van de belangrijkste regisseurs van Nederlands televisiedrama. John is voortgekomen uit de zogeheten ‘eigen kweek’, namelijk de regiecursus op Santbergen. John weet zich te ontpoppen tot een regisseur van klasse met een omvangrijk oeuvre. Ook combineert hij net als veel van zijn collega’s zijn werk als regisseur met dat van producent. In Duitsland leert hij naar ‘een nieuw model’ werken: 44 minuten zendtijd per aflevering van 50 minuten. Veel actie, spanning, cliff-hangers en shotwisselingen, zodat de kijkers, ondanks de reclameblokken toch op de zender blijven afgestemd.

In zijn jonge jaren zit John niet stil. Hij doorloopt achtereenvolgens het Gymnasium in Nijmegen, de Arnhemse Toneelschool (1958 –1961) en de NTS-regiecursus Santbergen (1962) in Hilversum. Op het gymnasium brengt zijn leraar Nederlands hem de liefde voor theater bij.

John debuteert al jong als VARA-regisseur, met de jeugdserie Pipo de Clown in 1961. Het jaar erop wordt John aangesteld als afdelingsproducer van de afdeling drama bij de VARA en werkt samen met regisseurs als Willy van Hemert, Kees van Iersel en Eimert Kruidhof die hun sporen al verdiend hebben. De jeugdige John leert inhoudelijk van Van Iersel en technische foefjes van Van Hemert en Kruidhof. Na het voltooien van de regiecursus is hij verantwoordelijk voor talloze dramaproducties, zoals Hughie, Nocturne en Woorden zijn maar woorden.

In 1966 verlaat John de VARA om toneelregisseur te worden. Hij regisseert verschillende producties bij Theater, Mickery en het Nieuw Rotterdams Toneel (N.R.T.). Hij keert televisie echter niet permant de rug toe. In de periode 1976 – 1985 is hij adviseur van de KRO voor dramazaken. Hij verleent zijn medewerking aan verschillende producties, van dramaseries tot kinderprogramma's.

In 1992 komt John, die dan ruim twee jaar een eigen theater- en televisieproductiebedrijf heeft, in financiële problemen. Na 63 afleveringen van Laat maar zitten stopt de VARA onverwacht met deze succesvolle serie. Ook ziet men af van de nieuwe, speciaal voor Johnny Kraaykamp sr geschreven serie Peter, waarvoor het decor al gebouwd is. Het bedrijf wordt failliet verklaard en de inboedel in een openbare verkoop geveild.

Na het faillissement, waarbij John ook zijn persoonlijke bezittingen verliest, biedt Joop van den Ende zijn voormalige concurrent een baan aan bij zijn Duitse vestiging JE Entertainment. John is bij onze oosterburen opnieuw succesvol als televisieregisseur en producent. Na de fusie tussen Joop van den Ende en John de Mol ontstaat eind 1999 een zakelijk conflict met directeur Wibo van der Linde. Dit heeft tot gevolg dat de samenwerking wordt beëindigd.

In 2001 viert John zijn 40-jarig regisseursjubileum. “Voor het geld hoef ik het allang niet meer te doen”, zegt hij. “Maar ik doe het zo graag. Het houdt me jong.”

Prijzen en onderscheidingen

De prijs van de stad Rotterdam (1983)