Dans in Nederland: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
k (Dansen in Nederland hernoemd naar Dans in Nederland: Dit is de correcte titel van de serie.)
Geen bewerkingssamenvatting
 
(15 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 6: Regel 6:
| genre = [[:category:Kunst en cultuurprogramma|Kunst en cultuurprogramma]]
| genre = [[:category:Kunst en cultuurprogramma|Kunst en cultuurprogramma]]
| decennia = [[:category:1990-1999|1990-1999]]
| decennia = [[:category:1990-1999|1990-1999]]
| lengte = 43'08
| lengte = 37'
| trivia =  
| trivia =  
| medium = televisie
| medium = televisie
Regel 12: Regel 12:
}}
}}


[[Bestand:Dans_in_Nederland_(1991).jpg|Shot]]


<br clear='all'>
<br clear='all'>
Regel 17: Regel 18:
===Beschrijving===
===Beschrijving===


Dansen in Nederland is een serie bestaande uit vijf documentaires over professionele dansgroepen uit Nederland en België.  
''Dans in Nederland'' is een serie bestaande uit vier documentaires over professionele dansgroepen uit Nederland en België. De insteek van de reeks documentaires is om van afstand naar een dansgroep te kijken en met behulp van een, per aflevering andere, verhaallijn het geheel bij elkaar te houden. Onderwerpen die behandelt worden in de reeks zijn: Dansgroep Krisztina de Chatel, Djazzex - Modern Jazz Dance Company, Reflex en Introdans.


In deze eerste aflevering uit de reeks wordt de dansgroep van [[Krisztina de Chatel]] gevolgd. De aflevering gaat voornamelijk over de voorberijdingen voor de voorstelling "Imperium", een show voor 8 dansers dat zijn debuut maakt op het Holland Festival in 1990 te Carre, Amsterdam.
In elke aflevering komen zowel schrijvers, regisseurs als dansers en technische medewerkers aan het woord. De scenes worden aan elkaar verbonden door interviews van [[Hans Hulscher]]. Bij deze interviews is Hans Hulscher niet zelf in beeld.  
 
De eerste uitzending is op 24 januari 1991. Hierna wordt er wekelijks een nieuw deel uit de documentaire reeks uitgezonden.
We krijgen afwisselend beelden te zien van de repetities van de dansgroep, overleg tussen de medewerkers en van de uitvoering zelf. Ook de decor, licht en kostuumontwerper komen aan het woord over de voorstelling. Naast deze beelden bestaat ook een groot deel van de aflevering uit vraaggesprekken die interviewer [[Hans Hulscher]] heeft met [[Krisztina de Chatel]] zelf.  
 
Tijdens deze vraaggesprekken over de stijl van [[Krisztina de Chatel]] worden er beelden getoond uit eerdere voorstellingen van haar. Zo zien we achtereenvolgens beelden uit Fold (1985), Change (1988) en Staunch (1988).


===Makers===
===Makers===
Regel 30: Regel 28:
Regie [[Astrid Wortelboer]]<p>
Regie [[Astrid Wortelboer]]<p>
Productie [[Sandra Beerends]]<p>
Productie [[Sandra Beerends]]<p>
Omroep:[[NOS]] <p>
[[NOS]] <p>


===Achtergrondinformatie===  
===Achtergrondinformatie===  


De vijfdelige documentaire reeks was oorspronkelijk een idee van regisseur Astrid Wortelboer. Vanuit haar werk als televisieproducente bij de [[NOS]] kende ze [[Hans Hulscher]], die werkzaam was voor de [[NOS]] en de [[NPS]] als redacteur voor verscheidene culturele programma's. Samen maken ze de eerste aflevering van de reeks.
De vierdelige documentaire reeks is oorspronkelijk een idee van regisseur [[Astrid Wortelboer]]. Vanuit haar werk als televisieproducente bij de [[NOS]] kent ze [[Hans Hulscher]], samen zetten ze de productie op poten. Het  [[Stimuleringsfonds voor Nederlandse Culturele Omroepprodukties]] zorgt voor de financiele bijkdrage.
 
Later zullen Hans Hulscher en Astrid Wortelboer een [http://www.hw-company.nleigen bedrijf] oprichten wat zich richt op het maken van culturele en informatieve film-en televisieproducties op het gebied van muziek, muziektheater, dans, literatuur en beeldende kunst.
 
De insteek van de reeks documentaires is om van afstand naar een dansgroep te kijken en met behulp van een, per aflevering andere, verhaallijn het geheel bij elkaar te houden. In dit geval is de verhaallijn de voorbereidingen voor de premiere van de voorstelling "Imperium".
 
Astrid Wortelboer heeft er bewust voor gekozen om de interviewer, [[Hans Hulscher]], buiten beeld te laten tijdens de interviews. [http://cf.hum.uva.nl/dsp/rr/DansOpTV/genres/Astrid.html Ze vindt] dat "tegenwoordig de aanwezigheid van een presentator te belangrijk is geworden, dat de aandacht dat teveel naar die persoon gaat in plaats van naar de personen die het onderwerp van de documentaire vormen".
 
De aflevering wordt voor het eerst uitgezonden door de [[NOS]] op 24 januari 1991 en is met zijn ruim 43 minuten de langste uit de vijfdelige reeks. Het  [[Stimuleringsfonds voor Nederlandse Culturele Omroepprodukties]] heeft de reeks documentaires financieel gesteund.


----
----

Huidige versie van 8 okt 2009 om 08:08

Periode1991
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKunst en cultuurprogramma
Decennia1990-1999
Lengte37'
Mediumtelevisie

Shot


Beschrijving

Dans in Nederland is een serie bestaande uit vier documentaires over professionele dansgroepen uit Nederland en België. De insteek van de reeks documentaires is om van afstand naar een dansgroep te kijken en met behulp van een, per aflevering andere, verhaallijn het geheel bij elkaar te houden. Onderwerpen die behandelt worden in de reeks zijn: Dansgroep Krisztina de Chatel, Djazzex - Modern Jazz Dance Company, Reflex en Introdans.

In elke aflevering komen zowel schrijvers, regisseurs als dansers en technische medewerkers aan het woord. De scenes worden aan elkaar verbonden door interviews van Hans Hulscher. Bij deze interviews is Hans Hulscher niet zelf in beeld. De eerste uitzending is op 24 januari 1991. Hierna wordt er wekelijks een nieuw deel uit de documentaire reeks uitgezonden.

Makers

Redactie en interviews Hans Hulscher

Regie Astrid Wortelboer

Productie Sandra Beerends

NOS

Achtergrondinformatie

De vierdelige documentaire reeks is oorspronkelijk een idee van regisseur Astrid Wortelboer. Vanuit haar werk als televisieproducente bij de NOS kent ze Hans Hulscher, samen zetten ze de productie op poten. Het Stimuleringsfonds voor Nederlandse Culturele Omroepprodukties zorgt voor de financiele bijkdrage.