Eva Jinek: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 45: | Regel 45: | ||
'''De overstap naar WNL''' | '''De overstap naar WNL''' | ||
In de zomer van 2011 maakt Jinek de overstap naar de jonge omroep [[WNL|Wakker Nederland]]. Ze twijfelt aanvankelijk omdat ze het eerste televisieseizoen van WNL niet goed vindt. [[Bert Huisjes]], hoofdredacteur van WNL, haalt haar na meerdere pogingen toch over om voor de omroep het ochtendprogramma ''[[Vandaag de dag]]'' te presenteren. Wat Jinek uiteindelijk over de streep trekt is een eigen talkshow op de zondagochtend: ''[[Eva Jinek op zondag]]''. “Het is iets wat ik altijd al heb willen doen: mensen interviewen op televisie. Een talkshow is van een hele andere orde dan nieuws lezen. Het is een veel grotere uitdaging en veel ingewikkelder.” Na haar overstap van NOS naar WNL blijft Jinek ''Met het oog op morgen'' presenteren, maar nu in dienst van Wakker Nederland. Hierdoor combineert ze het ochtendprogramma, de talkshow en het radioprogramma in één werkweek. Vanaf het najaar 2012 presenteert ze ook op de vrijdagavond haar eigen talkshow, ''[[Vrijdag met vrienden]]''. Daarnaast schrijft ze wekelijks een interviewpagina voor ''De Telegraaf''. | In de zomer van 2011 maakt Jinek de overstap naar de jonge omroep [[WNL|Wakker Nederland]]. Ze twijfelt aanvankelijk omdat ze het eerste televisieseizoen van WNL niet goed vindt. [[Bert Huisjes]], hoofdredacteur van WNL, haalt haar na meerdere pogingen toch over om voor de omroep het ochtendprogramma ''[[Vandaag de dag]]'' te presenteren. Wat Jinek uiteindelijk over de streep trekt is een eigen talkshow op de zondagochtend: ''[[Eva Jinek op zondag]]''. “Het is iets wat ik altijd al heb willen doen: mensen interviewen op televisie. Een talkshow is van een hele andere orde dan nieuws lezen. Het is een veel grotere uitdaging en veel ingewikkelder.” Na haar overstap van NOS naar WNL blijft Jinek ''Met het oog op morgen'' presenteren, maar nu in dienst van Wakker Nederland. Hierdoor combineert ze het ochtendprogramma, de talkshow en het radioprogramma in één werkweek. Vanaf het najaar 2012 presenteert ze ook op de vrijdagavond haar eigen talkshow, ''[[Vrijdag met vrienden]]''. Daarnaast schrijft ze wekelijks een interviewpagina voor ''De Telegraaf''. In het voorjaar van 2013 maakt Jinek bekend dat ze na het televisieseizoen zal overstappen naar de [[KRO]]. Als reactie hierop besluit de leiding van [[WNL]] haar tot grote teleurstelling van Jinek zelf van de buis te halen en haar het seizoen niet af te laten maken bij haar eigen programma ''Eva Jinek op zondag''. | ||
Versie van 29 mei 2013 08:29
Naam | Eva Jinek |
Geboren | Tulsa, Oklahoma, 13 juli 1978 |
Functies | nieuwspresentator, presentator |
Bekend van | NOS Journaal, Eva Jinek op zondag, Amerika kiest, Vandaag de dag, Met het oog op morgen |
Periode actief | 2004-heden |
Werkt samen met | Philip Freriks, Merel Westrik, Mariëlle Tweebeeke |
Gallery | Gallery |
Eva Jinek in de media Oeuvre van Eva Jinek |
Als jongvolwassenen ontvluchten de ouders van Eva Jinek op het eind van de Praagse Lente hun geboorteland Tsjecho-Slowakije. Ze komen in Nederland terecht waar ze enkele jaren wonen en werken, voordat ze naar Amerika emigreren. Eva Jinek wordt aldaar, in Tulsa, Oklahoma geboren. Op jonge leeftijd verhuist Jinek met haar ouders naar de buitenwijken van Washington D.C., waar ze tot haar elfde woont. Haar ouders vinden dat hun kinderen een Europese opleiding moeten genieten en verhuizen terug naar Nederland. Hier gaat Jinek naar de middelbare school. In het begin spreekt ze nog geen woord Nederlands, maar al snel maakt ze zich de taal meester.
Na de middelbare school gaat Jinek Geschiedenis studeren in Leiden. Tijdens haar studie besluit ze de Filmacademie te volgen in de richting regie fictie. Ze maakt twee korte films en stuurt deze samen met alle formulieren op naar de toelatingscommissie: “Ik was negentien, ik beschikte over betrekkelijk weinig tot nul levenservaring, maar wel over grootheidswaan. Ik was er van overtuigd dat het zou lukken, maar ik werd niet eens uitgenodigd voor een gesprek. Tot dat moment in mijn leven was ik er van overtuigd dat ik als ik mijn best deed, dat het dan allemaal wel goed kwam.”
Ze besluit weer verder te gaan met Geschiedenis, maar loopt vast tijdens het schrijven van haar scriptie. Op dat moment stuit ze op een vacature voor assistent bij NOS Journaal-correspondent Charles Groenhuijsen in Washington D.C.: “Mijn scriptie werd langer en langer en ik had er helemaal geen zin meer in. Ik zat op internet eigenlijk te zoeken naar een uitweg.” Er werd gevraagd naar kennis en interesse in Amerika en het goed spreken van de Engelse taal. Jinek past precies in het gewenste profiel en wordt na een pittige sollicitatieprocedure aangenomen. Tijdens haar stage doet ze vooral veel productiewerk. Zo zet ze bijvoorbeeld verhalen uit. Dit doet ze niet alleen voor Groenhuijsen, maar ook voor VRT-correspondent Greet de Keyser en NOS-radiocorrespondent Tim Overdiek, met wie Groenhuijsen het kantoor deelt. Na afloop van de stage wijst Groenhuijsen haar op een vacature op de buitenlandredactie van de NOS en schrijft een referentiebrief voor haar. Na zes maanden haar scriptie te hebben laten liggen, studeert ze na thuiskomst meteen af en wordt aangenomen als buitenlandredacteur bij de NOS.
Het NOS Journaal
Op de buitenlandredactie wordt Jineks specialisme de Verenigde Staten. Haar eerste mediaoptreden is in het Radio 1 journaal, waar het onderwerp van de Tsjechische verkiezingen wordt besproken. Gezien haar achtergrond wordt ze gevraagd hiervoor aan te schuiven om te praten over de politieke situatie in Tsjechië. Na vier jaar als bureauredacteur te hebben gewerkt, solliciteert ze naar de door de vertrekkende Winfried Baijens gecreëerde vacature voor presentator bij NOS Journaal op 3. Jinek gaat de sollicitatieprocedure naar eigen zeggen tamelijk ontspannen in. Na het vertrek van Baijens zoekt men namelijk naar een mannelijke presentator: “Wetende dat er voor mij geen kans was, ging ik heel ontspannen die screentest in. Ik denk dat als ik had geweten dat ik een serieuze kans had gemaakt, dat ik dan doodsbang was geweest.” Ondanks dat Jinek het enkel ziet als een nuttige ervaring, wordt ze na afloop wel gebeld met de mededeling dat ze haar willen hebben.
De eerste uitzending vindt Jinek doodeng: “Ongeveer één minuut voor de uitzending voelde ik me niet zo lekker. Ik stond de hele dag al stijf van de zenuwen. Maar het was te laat voor de regisseur om mij nog gerust te stellen. Toen dacht ik: ‘Nu moet ik wel. Er is geen weg meer terug!’”. Ondanks de zenuwen verloopt de eerste uitzending vlekkeloos: “De grap begon bij de tweede uitzending. Ik geloof dat er drie filmpjes niet wilden starten. Ondanks dat houd ik van een live-uitzending. Van de kick die je daarvan krijgt”.
Na een paar maanden werken op de buitenlandredactie en het presenteren van Journaal op 3 te hebben gecombineerd, wordt Jinek door toenmalig hoofdredacteur Hans Laroes gevraagd om samen met Philip Freriks de negen uur durende live-uitzending rondom de Amerikaanse verkiezingen te presenteren vanuit Washington: “Ik vind het verbijsterend hoeveel vertrouwen ze in mij hebben gehad. Ik heb later ook tegen Hans Laroes gezegd dat ik niet geloof dat ik die keuze had kunnen maken als ik hoofdredacteur was geweest. Om zo’n onervaren presentator naast een zeer ervaren presentator, zo’n belangrijk evenement te laten verslaan. Je weet niet wat die druk met iemand doet.” De uitzending verloopt goed en Jinek heeft erg gesteund door de ervaren Freriks aan haar zijde: “Ik wist dat als ik het even niet meer wist, dat Philip het dan zou overnemen. Ik ben de NOS eeuwig dankbaar voor die kans die ze mij geboden hebben. Dit was absoluut het begin van mijn professionele presentatiecarrière.”
In de voorbereiding voor Amerika kiest presenteert ze een paar keer het NOS Journaal, om te wennen aan een andere studio, toon en het langer in beeld zijn. Haar langste live-uitzending tot dan toe heeft namelijk slechts zes minuten geduurd. Na het verkiezingsprogramma maakt ze al vrij snel de overstap van Journaal op 3 naar de reguliere uitzendingen van het NOS Journaal. Ook presenteert ze grote live-uitzendingen bij de NOS, zoals de uitzending rondom de Britse kroonprins William en Kate, Sail 2010, de inauguratie van president Obama en het programma Nederland in New York.
De afgeketste overstap naar Nieuwsuur en Met het oog op morgen
In 2010 wordt Jinek aangenomen als presentator voor het nieuwe actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Tijdens de voorbereiding op het nieuwe televisieseizoen wordt ze echter ontslagen vanwege de relatie die ze krijgt met de bekende advocaat Bram Moszkowicz. Haar wordt medegedeeld dat ze door haar relatie niet meer in staat zou zijn haar neutrale imago te handhaven. Moszkowicz is namelijk één van de vaste deskundigen die in het programma regelmatig wordt geraadpleegd. Jinek ervaart het ontslag als onrechtvaardig. Ze is heel verdrietig en boos, maar besluit zich niet te laten kennen. Ze wordt door Hans Laroes terug gevraagd voor het Journaal en neemt die functie aan. In die functie moet ze uiteindelijk ook het nieuwsonderdeel presenteren in Nieuwsuur, aan een desk naast haar vervanger Mariëlle Tweebeeke: “Dat was bizar. De eerste keer dacht ik: put on the happy face. Gewoon professioneel zijn. Maar de hele tijd dacht ik: ik zit op de verkeerde stoel, ik zou aan het hoofd van die tafel moeten zitten”.
In de aanloop naar Nieuwsuur wordt ze gevraagd als vaste invaller te fungeren bij het radioprogramma Met het oog op morgen, om op die manier de benodigde interview-ervaring op te doen. Kort na haar terugkeer bij het NOS Journaal mag ze als vaste presentator het programma presenteren op maandagavond. Ze opent die eerste uitzending met een referentie naar de verwikkelingen daarvoor: “Goedenavond. Het gaat altijd over een ander. De stiekeme foto's, de schreeuwerige krantenkoppen, verhitte uitspraken in de media en alle meninkjes die zicht op weg terug vertroebelen. En dan weet je: het is een kwestie van tijd. Het onvermijdelijke persbericht, de terugtrekking een feit. Het einde van een droom die nog moest beginnen. En wat doe je dan als het dan eens niet over de ander gaat, maar over jou? Wat doe ik dan? Ach, ik stort me maar op mijn nieuwe, grote liefde… radio”.
De overstap naar WNL
In de zomer van 2011 maakt Jinek de overstap naar de jonge omroep Wakker Nederland. Ze twijfelt aanvankelijk omdat ze het eerste televisieseizoen van WNL niet goed vindt. Bert Huisjes, hoofdredacteur van WNL, haalt haar na meerdere pogingen toch over om voor de omroep het ochtendprogramma Vandaag de dag te presenteren. Wat Jinek uiteindelijk over de streep trekt is een eigen talkshow op de zondagochtend: Eva Jinek op zondag. “Het is iets wat ik altijd al heb willen doen: mensen interviewen op televisie. Een talkshow is van een hele andere orde dan nieuws lezen. Het is een veel grotere uitdaging en veel ingewikkelder.” Na haar overstap van NOS naar WNL blijft Jinek Met het oog op morgen presenteren, maar nu in dienst van Wakker Nederland. Hierdoor combineert ze het ochtendprogramma, de talkshow en het radioprogramma in één werkweek. Vanaf het najaar 2012 presenteert ze ook op de vrijdagavond haar eigen talkshow, Vrijdag met vrienden. Daarnaast schrijft ze wekelijks een interviewpagina voor De Telegraaf. In het voorjaar van 2013 maakt Jinek bekend dat ze na het televisieseizoen zal overstappen naar de KRO. Als reactie hierop besluit de leiding van WNL haar tot grote teleurstelling van Jinek zelf van de buis te halen en haar het seizoen niet af te laten maken bij haar eigen programma Eva Jinek op zondag.
Publicaties
- Het maakbare nieuws: antwoord op Joris Luyendijk - buitenlandcorrespondenten over hun werk (2008) - co-auteur en redacteur