Mariëlle Tweebeeke

Uit B&G Wiki
Mariëlle Tweebeeke (foto: Stefan Heijdendael)

NaamMariëlle Tweebeeke
GeborenKoog aan de Zaan, 17 juli 1971
Functiesnieuwspresentator, presentator, verslaggever
Bekend vanRTL Nieuws, Nieuwsuur
Periode actief2001-heden
Werkt samen metRoelof Hemmen


Mariëlle Tweebeeke (Koog aan de Zaan, 17 juli 1971) is een Nederlandse journaliste en presentatrice.

Studie

Na haar studie Arbeid & Organisatie Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam begint Tweebeeke in 1997 haar eigen bedrijf in werving en selectie van personeel.

AT5

In 2001 gaat ze voor de Amsterdamse zender AT5 werken, eerst als verslaggever economie en daarna als politiek verslaggever. Ook presenteert ze een aantal live interview- en discussieprogramma’s.

RTL

In 2007 volgt Tweebeeke presentatrice Loretta Schrijver op bij het RTL Nieuws. Tweebeeke vormt een vast duo met Roelof Hemmen. Vanaf 2009 is Tweebeeke daar ook researchredacteur en verslaggever. Daarnaast presenteert ze met Rick Nieman diverse liveprogramma's.

Op vrijdag 30 juli 2010 presenteert Tweebeeke haar laatste RTL Nieuws-uitzending, waarna ze wordt opgevolgd door Margreet Spijker.

Nieuwsuur

Vanaf 6 september 2010 presenteert zij namens de NOS het actualiteitenprogramma Nieuwsuur, de opvolger van het langlopende NOVA. Hier is haar medepresentator Twan Huys, die daarvoor bij Nova werkt.

”U kijkt zo lief”

In 2010 komt Tweebeeke uitgebreid in het nieuws voorbij door een verkiezingsdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen dat zij leidt. Jan Peter Balkenende weigert een vraag van haar te beantwoorden over de coalitievorming en zegt tegen haar: "U kijkt zo lief". Dit fragment wordt tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala in 2010 gekozen tot tv-moment van het jaar.

Samen met haar oud-RTL-collega Rick Nieman interviewt Tweebeeke kroonprins Willem Alexander en prinses Maxima voorafgaand aan de inhuldiging op 30 april 2013.

Prijzen

  • De Tegel, in 2013 wint Tweebeeke samen met Nieuwsuur-verslaggever Bas Haan de jaarprijs voor de journalistiek