Mag ik dood?: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 12: Regel 12:


===Beschrijving===
===Beschrijving===
Een documentaire van Eveline van Dijck over het plegen van zelfmoord. Hierbij gaat zij voornamelijk in op het gebrek aan hulp voor mensen die vanwege chronische psychische klachten hun leven als ondraaglijk zien en het niet meer willen voortzetten. Hoe gaan deze mensen zelf om met hun gevoel en wens om dood te gaan en hoe gaan de omringende mensen om met de doodswens van hun geliefde, familielid of vriend?
Een documentaire van [[Eveline van Dijck]] over het plegen van zelfmoord. Van Dijck heeft zelfmoord van dichtbij meegemaakt; haar zus Catherina pleegt in 2006 zelfmoord. De documentaire is dan ook met name een zoektocht naar antwoorden. Hierbij gaat zij voornamelijk in op het gebrek aan hulp voor mensen die vanwege chronische psychische klachten hun leven als ondraaglijk zien en het niet meer willen voortzetten. Hoe gaan deze mensen zelf om met hun gevoel en wens om dood te gaan en hoe gaan de omringende mensen om met de doodswens van hun geliefde, familielid of vriend?


Eveline van Dijck heeft zelfmoord van dichtbij meegemaakt. Haar zus, Catherina Maria van Dijck, heeft in 2006 zelfmoord gepleegd naar aanleiding van gevoelens van depressiviteit, waanideeën en een geïsoleerd leven. Eveline wil in haar documentaire onderzoeken wat zij destijds had kunnen doen om de situatie voor haar zus nog enigszins te beteren, om samen met haar zus de doodwens wellicht op een waardigere manier te vervullen.
Binnen de politiek wakkert de documentaire een debat rondom zelfdoding aan. Voordat de documentaire op TV wordt uitgezonden vinden er in Den Haag en Apeldoorn voorvertoningen plaats met beide een aansluitend debat. Ex-minister Elst Borst van VWS en Femke Halsema van Groenlinks zijn enkelen die hun zorgen uitspreken, kritische vragen stellen en actie ondernemen naar aanleiding van de uitzending.  
 
In deze documentaire spreekt van Dijck o.a. met nabestaanden van suïcidanten en deelt hiermee ervaringen. Ze spreekt met verschillende deskundigen zoals een psychiater bij een behandelingskliniek, een consulent bij de Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde en een counselor bij stichting de Einder, een organisatie die mensen met een doodswens begeleidt. Ook bespreekt van Dijck de wettelijke mogelijkheden en beperkingen van zelfdoding, zoals deze onder andere staan beschreven in de Euthanasiewet uit 2001. Hierover spreekt ze met een medisch officier van justitie en met oud-minister Volksgezondheid, Els Borst.


===Makers===
===Makers===
Regel 43: Regel 41:


===Achtergrondinformatie===  
===Achtergrondinformatie===  
De uitzending op 4 juni 2008 heeft een groot publiek getrokken, namelijk zo'n 200.000 kijkers. Zelfs op Uitzendinggemist.nl is de aflevering in de dagen na de uitzending nog duizenden keren bekeken. Op het internet was er op Holland Doc een blog ontstaan, genaamd ''Mag ik dood'', die na de uitzending zo’n 800 bezoekers per dag kreeg. Zelfs in verschillende vaktijdschriften, dagbladen en kranten werd er flink over de documentaire gespeculeerd en gediscussieerd.
De uitzending op 4 juni 2008 trekt een groot publiek, namelijk zo'n 200.000 kijkers. Zelfs op Uitzendinggemist.nl wordt de documentaire in de dagen na de uitzending nog duizenden keren bekeken. Op het internet is er op Holland Doc een [http://weblogs.hollanddoc.nl/magikdood/ blog] ontstaan, genaamd ''Mag ik dood'', die na de uitzending zo’n 800 bezoekers per dag trekt. Ook in verschillende vaktijdschriften, dagbladen en kranten wordt er flink over de documentaire gespeculeerd en gediscussieerd.  
 
Ook binnen de politiek had de documentaire een debat rondom zelfdoding aangewakkerd. Voordat de documentaire op tv werd uitgezonden vonden er in Den Haag en Apeldoorn voorvertoningen plaats met beide een aansluitend debat. Ex-minister Elst Borst van VWS en Femke Halsema van Groenlinks waren enkelen die hun zorgen uitspraken, kritische vragen stelden en actie ondernamen naar aanleiding van de uitzending.
 
In 2008 is ''Mag ik dood?'' zelfs op dvd verschenen. Op de dvd is de gehele documentaire met extra's te zien. 
 
Geïnteresseerden in de weblog ''Mag ik dood?'' kunnen terecht op de website van [http://weblogs.hollanddoc.nl/magikdood/ Holland Doc ].
Voor meer informatie over de stichting de Einder kunt u terecht bij [http://deeinder.nl/ de Einder].
Voor meer informatie over de Euthanasiewet in Nederland kunt u terecht bij de officiële website van het [http://www.minvws.nl/dossiers/euthanasie/default.asp het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport].


In 2008 verschijnt er een DVD versie van ''Mag ik dood?'' . De dvd bevat naast de documentaire ook extra's. 
----
[[category:productielijst M|Mag ik dood]]
[[category:productielijst M|Mag ik dood]]
[[category:documentaire|Mag ik dood]]
[[category:documentaire|Mag ik dood]]
[[category:2000-2009|Mag ik dood]]
[[category:2000-2009|Mag ik dood]]

Huidige versie van 15 okt 2009 om 14:53

Periode2008
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid.
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte49'45"
Mediumtelevisie


Beschrijving

Een documentaire van Eveline van Dijck over het plegen van zelfmoord. Van Dijck heeft zelfmoord van dichtbij meegemaakt; haar zus Catherina pleegt in 2006 zelfmoord. De documentaire is dan ook met name een zoektocht naar antwoorden. Hierbij gaat zij voornamelijk in op het gebrek aan hulp voor mensen die vanwege chronische psychische klachten hun leven als ondraaglijk zien en het niet meer willen voortzetten. Hoe gaan deze mensen zelf om met hun gevoel en wens om dood te gaan en hoe gaan de omringende mensen om met de doodswens van hun geliefde, familielid of vriend?

Binnen de politiek wakkert de documentaire een debat rondom zelfdoding aan. Voordat de documentaire op TV wordt uitgezonden vinden er in Den Haag en Apeldoorn voorvertoningen plaats met beide een aansluitend debat. Ex-minister Elst Borst van VWS en Femke Halsema van Groenlinks zijn enkelen die hun zorgen uitspreken, kritische vragen stellen en actie ondernemen naar aanleiding van de uitzending.

Makers

Camera Deen van der Zaken

Montage Jan Willem Looze

Muziek Edith Leerkes, Jacob ter Veldhuis

Research Nan Rosens, Eveline van Dijck

Interviewer Eveline van Dijck

Regie Eveline van Dijck

Commentaar Eveline van Dijck

Samenstelling Eveline van Dijck

Productie Riek ter Haar

Redactie Riek ter Haar

Eindredactie Bert Janssens

Achtergrondinformatie

De uitzending op 4 juni 2008 trekt een groot publiek, namelijk zo'n 200.000 kijkers. Zelfs op Uitzendinggemist.nl wordt de documentaire in de dagen na de uitzending nog duizenden keren bekeken. Op het internet is er op Holland Doc een blog ontstaan, genaamd Mag ik dood, die na de uitzending zo’n 800 bezoekers per dag trekt. Ook in verschillende vaktijdschriften, dagbladen en kranten wordt er flink over de documentaire gespeculeerd en gediscussieerd.

In 2008 verschijnt er een DVD versie van Mag ik dood? . De dvd bevat naast de documentaire ook extra's.