Trivia: Nederland 1-Televisievormgeving 1996 -2000: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Nederland_1-televisievormgeving#1996_-_2000| Terug naar televisievormgeving Nederland 1]]
[[Nederland_1-televisievormgeving#1996_-_2000| Terug naar televisievormgeving Nederland 1]]


*  Uitgangspunten van dit leaderpakket zijn: mens, natuur en cultuur. Het ontwerp is van [[Peter van Loenhout]]. Het oorspronkelijke blauwe logo uit 1991 van [[Martin Lambie-Nairn]] wordt behouden, Van Loenhout maakt het echter meer driedimensionaal en verandert de kleur van blauw naar rood. Verder geeft Van Loenhout de ruit structuren die aansluiten bij verschillende themaleaders. Van Loenhout kiest voor vier basiselementen die in elke uiting terugkeren. De kijker wordt gerepresenteerd aan de hand van diverse ogen uit diverse culturele stromingen in Nederland. Die staan voor de kijker. Voor sfeer en zuiverheid worden beelden uit de natuur gebruikt (water, zonsondergangen, landschappen). Openstaande deuren met wapperende gordijnen staan voor openheid en frisheid. Het laatste element dat prominent aanwezig is is de uil. Deze staat voor wijsheid, vrijheid en strijdlust
*  Uitgangspunten van dit leaderpakket zijn: mens, natuur en cultuur. Het oorspronkelijke blauwe logo uit 1991 van [[Martin Lambie-Nairn]] wordt behouden, Van Loenhout maakt het echter meer driedimensionaal en verandert de kleur van blauw naar rood. Verder geeft Van Loenhout de ruit structuren die aansluiten bij verschillende themaleaders. Van Loenhout kiest voor vier basiselementen die in elke uiting terugkeren. De kijker wordt gerepresenteerd aan de hand van diverse ogen uit diverse culturele stromingen in Nederland. Die staan voor de kijker. Voor sfeer en zuiverheid worden beelden uit de natuur gebruikt (water, zonsondergangen, landschappen). Openstaande deuren met wapperende gordijnen staan voor openheid en frisheid. Het laatste element dat prominent aanwezig is is de uil. Deze staat voor wijsheid, vrijheid en strijdlust


* De uil is in de stationcalls een terugkomend thema. Over zijn keuze een uil te gebruiken zegt Van Loenhout: "Ik wilde een karakteristiek Nederlands dier, geen poes en geen koe". <br> (bron: "Wybertje van Nederland 1 wordt een edelsteen" uit ''Algemeen Dagblad'' 02-08-1996)  
* De uil is in de stationcalls een terugkomend thema. Over zijn keuze een uil te gebruiken zegt Van Loenhout: "Ik wilde een karakteristiek Nederlands dier, geen poes en geen koe". <br> (bron: "Wybertje van Nederland 1 wordt een edelsteen" uit ''Algemeen Dagblad'' 02-08-1996)  

Versie van 9 jul 2010 20:53

Terug naar televisievormgeving Nederland 1

  • Uitgangspunten van dit leaderpakket zijn: mens, natuur en cultuur. Het oorspronkelijke blauwe logo uit 1991 van Martin Lambie-Nairn wordt behouden, Van Loenhout maakt het echter meer driedimensionaal en verandert de kleur van blauw naar rood. Verder geeft Van Loenhout de ruit structuren die aansluiten bij verschillende themaleaders. Van Loenhout kiest voor vier basiselementen die in elke uiting terugkeren. De kijker wordt gerepresenteerd aan de hand van diverse ogen uit diverse culturele stromingen in Nederland. Die staan voor de kijker. Voor sfeer en zuiverheid worden beelden uit de natuur gebruikt (water, zonsondergangen, landschappen). Openstaande deuren met wapperende gordijnen staan voor openheid en frisheid. Het laatste element dat prominent aanwezig is is de uil. Deze staat voor wijsheid, vrijheid en strijdlust
  • De uil is in de stationcalls een terugkomend thema. Over zijn keuze een uil te gebruiken zegt Van Loenhout: "Ik wilde een karakteristiek Nederlands dier, geen poes en geen koe".
    (bron: "Wybertje van Nederland 1 wordt een edelsteen" uit Algemeen Dagblad 02-08-1996)
  • De gebruikte uil wordt gevonden met behulp van Vogelbescherming Nederland. Het opnemen van de uil blijkt een hele klus. Uilen zijn nachtdieren die reageren op geluid. Om de uil op z'n gemak te stellen wordt er al drie weken voor de opnames iedere avond eventjes licht in de kooi gezet en geluid afgespeeld van een highspeed-camera. De kooi van de uil wordt voor het filmen bespannen met chroma-blue doek en op die wijze later in de stationcalls geplakt. Uiteindelijk leidt dit tot 25 bruikbare seconden film van een vliegende uil.
  • De modellen zijn in de studio afzonderlijk gefilmd. De wijde shots worden eerst geschoten (deze kosten het meeste tijd), de close-ups worden verspreid over een aantal dagen.
  • De waterspetters zijn opgenomen met een highspeed-camera die boven een zwembad hing. De bodem van het zwembad was zwart. Pas wanneer er b.v. een steen of zandzak in valt, zie je het water omhoog spatten. Doormiddel van belichting aan de zijkant van het bad hebben ze de zogenaamde 'losstaande' spetters verkregen. In de montage is vervolgens het zwart weggefilterd waardoor de lichte spetters overblijven en over elk denkbaar videobeeld heen konden worden gezet.
  • Vormgever Peter van Loenhout heeft moeite met het verzinnen van een beeldmerk. Aan Algemeen Dagblad meldt hij: "Een beeldmerk maken voor Veronica of de VPRO is geen probleem. Dat stem je af op duidelijke doelgroepen. Dit [beeldmerk] moest voor een breed publiek toegankelijk zijn, benoembaar en duidelijk. Ik heb het niet voor mijn collega's gemaakt maar voor de kijker".
    (bron: "Wybertje van Nederland 1 wordt een edelsteen" uit Algemeen Dagblad 02-08-1996)
  • Het draaiende NL1 logo is met de bekende 3D-software Maya vervaardigd.
  • Voor het opnemen van de leaders was onder meer het volgende nodig:
    • decor waardoor model loopt
    • diverse requisiten en props
    • waterbassin voor de watereffecten
    • windmachine
    • rookmachine
    • make up
    • kleding
    • belichters
    • cameraman en focuspuller
    • diverse soorten licht
    • figuranten
    • modellen
    • chroma-blue doek
    • uil
  • Omdat alles op 35 mm film opgenomen is: filmrollen, en de film overgezet op tape. Vervolgens kleurcorrectie. Montage op kadenza-videomontage set (is set waar meerdere tapes geladen konden worden). Macintosh-computer voor de graphics. Camera om de schilderijen op te nemen. (een aantal schilderijen die ontwerper Peter gemaakt heeft zitten in de leaders verwerkt). Maya 3D software: waarmee het draaiende logo is gemaakt. Uil in chromakey hok. Highspeedcamera voor opname van de uil. Voor de muziek: componist, bladmuziek, inspelen Metropole Orkest, audiomix muziek, audio-mix special soundeffects. Uiteindelijk staat alles op 1 tape. Deze tape wordt bij de eindregie gedigitaliseerd en gebruikt voor uitzending.

Terug naar televisievormgeving Nederland 1