Jeroen Pauw: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 10: Regel 10:
| periode_actief  = 1980-heden
| periode_actief  = 1980-heden
| werkt_samen_met = [[Loretta Schrijver]], [[Rick Nieman]], [[Paul Witteman]], [[Clairy Polak]], [[Bridget Maasland]]
| werkt_samen_met = [[Loretta Schrijver]], [[Rick Nieman]], [[Paul Witteman]], [[Clairy Polak]], [[Bridget Maasland]]
| trivia = Heeft een eigen productiebedrijf TVBV
| trivia = [[Trivia: Jeroen Pauw|Trivia]]
| gallery = [[Gallery: Jeroen Pauw|Gallery]]
| gallery = [[Gallery: Jeroen Pauw|Gallery]]
| externe_info =  
| externe_info =  

Versie van 3 mei 2012 20:46

Jeroen Pauw is één van Nederlands beste interviewers en hierdoor meer dan eens verantwoordelijk voor spraakmakende televisie. Zijn vragentechniek is ter zake, kundig en vasthoudend. Zijn zelfverzekerde verschijning op televisie wordt door sommigen gezien als arrogantie. Zelf kan hij daar niet echt mee zitten. Jeroen heeft zelfkennis, want in het programma BNN family steekt hij geregeld de draak met zichzelf en alle platitudes die over hem in omloop zijn. Als bekende Nederlander heeft hij de reputatie van een echte ladykiller. Zijn relaties met Loretta Schrijver, Mieke van der Weij, Manuela Kemp en Daphne Bunskoek worden in de bladen breed uitgemeten.


Familie en jeugd

Op 15 augustus 1960 wordt Jeroen Pauw geboren in Hilversum. Zijn vader is geluidstechnicus bij de NOS; zijn moeder verpleegster en huisvrouw. Jeroen heeft twee iets jongere zussen. Op school is Jeroen geen lieverdje, hij houdt van provoceren en de leraren moeten het ontgelden. Hij wordt meerdere keren van school gestuurd en voltooit uiteindelijk zijn opleiding niet. De rebellie verdwijnt echter niet; Jeroen Pauw zal dit openlijk blijven vertonen.


Begin journalistieke carrière

Jeroen weet al snel dat hij journalist wil worden. De eerste schreden op dit pad legt hij bij de Gooi- en Eemlander af als sportjournalist. Vervolgens werkt hij bij de EO een tijdje als omroeper en radioverslaggever. Op zijn twintigste komt zijn radio-carrière echt op gang. Hij werkt als verslaggever bij de Wereldomroep en vervolgens als nieuwslezer voor de Radionieuwsdienst van het ANP. Al snel wordt zijn stem bekend. Negatieve reacties van luisteraars doen hem uiteindelijk besluiten om bij de Wereldomroep te vertrekken.


RTL Nieuws

Vanaf 1989, de start van commerciële televisie in Nederland, is Jeroen Pauw een regelmatige verschijning op de Nederlandse televisie. Vanaf augustus is hij te zien in zijn functie als journalist/presentator van de dagelijkse nieuwsbulletins voor het RTL Nieuws, samen met Loretta Schrijver. Als een van de eerste uit de generatie nieuwslezers bereikt hij al vrij snel een sterstatus. Pauw staat dan ook geregeld zelf in programma’s centraal. Ook is hij een gewilde kracht voor programma’s van de gezamenlijkheid, zoals Help vluchtelingen Kosovo.


BNN

In september 2000 maakt Jeroen een geruchtmakende beslissing: hij stapt over van RTL4 naar BNN. Bij BNN werkt hij aan verschillende programma’s zowel voor de radio als televisie. Zijn programma Storing dat eerst op de radio te horen is en vervolgens wordt vertaald naar de televisie is spraakmakend.


Eigen bedrijf: TVBV

Naast zijn presentatiewerk voor radio en televisie begint Jeroen in 2000 een televisieproductiebedrijf. TVBV (Te Verkopen Bewegend Video B.V.) is niet alleen verantwoordelijk voor programma’s van Jeroen zelf. Het veelbesproken politieke programma Lijst 0 wordt ook door het bedrijf geproduceerd. Voor de AVRO, KRO en NCRV verzorgt het bedrijf het door Daphne Bunskoek op werkdagen gepresenteerde Goedemorgen Nederland. In zijn eigen talkshow 5 jaar later voert Jeroen gesprekken met gasten die hij vijf jaar eerder ook al heeft geïnterviewd.


Actualiteiten

Een opvallende stap in zijn carrière maakt Jeroen als hij samen met Clairy Polak het actualiteitenprogramma NOVA gaat presenteren in 2003. Vanaf 2007 is Jeroen samen met collega Paul Witteman dagelijks op de televisie te zien in de spraakmakende late night talkshow Pauw & Witteman.


Prijzen en onderscheidingen