Serge-Henri Valcke: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Persoon
{{ Infobox Persoon
| illustratie = SHV2015.jpg
| illustratie = SHV2015.jpg
| naam      = Serge-Henri Valcke
| naam      = Serge-Henri Maurice Valcke
| geboorte_datum  = 30 juni 1946
| geboorte_datum  = 30 juni 1946
| geboorte_plaats = Ieper
| geboorte_plaats = Ieper

Versie van 31 mrt 2017 07:31

Serge-Henri Valcke. Bron: Serge-Henri Valcke (2015)

NaamSerge-Henri Maurice Valcke
GeborenIeper, 30 juni 1946
Functiesacteur
Bekend vanIn de Vlaamsche Pot, Baantjer
Periode actief1974 - heden
Werkt samen metFrans van Deursen, Edwin de Vries, Piet Römer, Adriaan Olree
Externe infoofficiële site

Serge-Henri Valcke in de media
Oeuvre Serge-Henri Valcke

Serge-Henri Valcke is een veelzijdige, Belgische acteur. Naast zijn theater-, film-, en televisiewerk in Nederland, werkt hij ook veelvuldig in België en Frankrijk.


Jeugd

Serge-Henri Maurice Valcke is geboren op 30 juni 1946 in Ieper, West-Vlaanderen. Hij groeit tweetalig (Frans en Vlaams) op in Brussel. Zijn moeder is hoedenmaakster. In haar atelier ontluikt zijn creativiteit al vroeg. Als kind maakt hij al collages, speelt hij poppenkast en tovert hij zijn slaapkamer geregeld om tot decor. Op de middelbare school blijft hij zich bezig houden met toneelspelen en decorbouw. Hoewel hij eigenlijk danser wil worden, volgt hij na het atheneum een opleiding aan het Hoger Rijks Instituut voor Toneel en Cultuurspreiding (RITCS, ook wel RITS genaamd). Naast regie-, scenografie- en fotografielessen, volgt hij daar ook toneellessen.

Gelijktijdig wordt hij aangenomen bij het ballet van Maurice Béjart, waar hij figureert en volgspots bedient. Ook krijgt hij dansles in de Béjarts balletschool. Uiteindelijk mag hij bij Béjart ook kleinere rollen dansen in opera’s. Zijn eerste optreden in Nederland is als danser in het ballet van de opera Andrea Chénier, eind jaren 60. Nog tijdens zijn studie aan het RITS, wordt hij steeds vaker gevraagd voor musicals en toneelrollen, onder andere The Fantasticks. Na het RITS, volgt hij nog twee jaar een toneelopleiding aan het conservatorium.


Theater

Valcke werkt vanaf eind jaren 60 veel in het theater in België, Duitsland en Nederland. Behalve als acteur ook vaak als (assistent-)regisseur, mimespeler, choreograaf, en decor- en kostuumontwerper. Zijn eerste werk in Nederland is de rol van Jezus in de musical Godspell in 1972. Vanaf 1978 is hij vast verbonden aan Toneelgroep Centrum.


Film

Vanaf het begin van de jaren 70 speelt Valcke regelmatig in (internationale) speelfilms. Hij heeft kleine rollen in onder meer Dokter Vlimmen en Soldaat van Oranje. Lange tijd is hij ook vaste acteur van regisseur Dick Maas, met kleine rollen in De Lift en Flodder en een hoofdrol in Amsterdamned. In 2001 speelt hij in de film No man’s land, een Europese coproductie over de oorlog in Bosnië. De film wint een Oscar voor beste buitenlandse film.

Televisie

Serge-Henri Valckes eerste tv-rol is in 1976 in de televisiefilm Vorstenschool, een bewerking van een toneelstuk van Multatuli. Met name de eerste jaren speelt hij in televisiebewerkingen van toneelstukken en musicals. Zo is hij in 1979 te zien in de tv-bewerking van Een kannibaal als jij en ik van Freek de Jonge en Bram Vermeulen. Vanaf eind jaren 80 speelt hij vaak gastrollen in dramaseries als Dossier Verhulst en Medisch Centrum West en opvallend vaak in comedies als Beppie, Rust roest, De kip en het ei, Zeg ‘ns AAA, Kinderen geen bezwaar en Toen was geluk heel gewoon.

Valcke heeft vaste rollen in kinderprogramma’s als Hé hallo, Kobie en Ko, samen met Marjolijn Touw en in Het plakboek van Primus I met Peer Mascini.

In 1990 speelt Valcke de rol van Lucien Vandamme in de Veronica-comedyserie In de Vlaamsche pot. De serie gaat over het mannenstel Lucien en Karel, gespeeld door Edwin de Vries, dat een restaurant in Amsterdam runt. Zij worden daarbij geholpen door Dirkje Susan Visser en Frits Frans van Deursen. Het is de eerste keer dat een Nederlandse televisieserie draait om de verwikkelingen rondom een homoseksueel stel. De serie is ongekend populair en is vijf seizoenen te zien. Valcke wordt gedurende deze periode veelvuldig vereenzelvigd met zijn personage. Vanaf 1995 heeft hij wederom een vaste, iconische rol in een televisieserie, ditmaal in de detectiveserie Baantjer van RTL 4. Valcke speelt commissaris Buitendam, de bureaucratische baas van rechercheur De Cock, gespeeld door Piet Römer. Ook Baantjer is een publieksfavoriet en is maar liefst tot 2006 op televisie. Direct daarna, in 2006, speelt Valcke wederom de hoofdrol in een comedyserie. Ditmaal de chagrijnige Victor Monter in de NCRV-serie Met één been in het graf. De serie is geen succes en wordt slechts één seizoen uitgezonden. Daarna is Valcke nog te zien in de SBS6-serie Dokter Tinus, maar zijn voornaamste werk doet hij dan in België. Zo heeft hij rollen in Het goddelijke monster en De smaak van De Keyser, maar speelt hij ook gastrollen in politieseries als Witse, Aspe, Flikken Gent en Zone stad.

Commercials

Valcke is ook regelmatig te zien en horen in commercials. Zo is hij te zien in een reclame voor Bambix in de jaren 80. Ook speelt hij enkele jaren achtereen Karel Kras, een verslaggever voor de krasloterij. In de jaren 70 is Valcke te zien in een commercial voor de postgiro. Valckes personage staat in een telefooncel als de Engelse komiek John Cleese hem dwingt te zeggen hoe goed ‘Giroblauw’ is. Als hij dat niet naar behoren doet, slaat Cleese hem op het hoofd met zijn microfoon.


Trivia

  • Serge-Henri Valcke is een van de eerste acteurs die door Hans Kemna wordt gecast, nadat die voor zichzelf is begonnen als casting director.