Rik Felderhof: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Persoon
{{ Infobox Persoon
| illustratie = Rf.jpg  
| illustratie = Rf.jpg  
| naam      = Reindert Paul Maarten Felderhof
| naam      = Rik Felderhof
| geboorte_datum  = 10 juli 1948
| geboorte_datum  = 10 juli 1948
| geboorte_plaats = Amsterdam
| geboorte_plaats = Amsterdam

Versie van 9 jan 2022 17:49

Rik Felderhof, een man met een sympathiek gezicht en een sonore, melodieuze stem. Karakteristiek is ook zijn (witte) hoed. Hij is een perfectionist in zijn werk, waardoor zijn programma’s, met een eigen toon, ritme en duidelijke verhaallijn, heel gemakkelijk tot stand lijken te komen. Rik maakt een betrouwbare, in andere mensen geïnteresseerde indruk dankzij de respectvol benadering van zijn gasten. Hij lijkt op zoek te zijn een zelfde soort levenskunstenaar te worden als de meeste persoonlijkheden die de hoofdpersoon in zijn programma´s zijn. Hij is ‘de grootmeester van het goede gesprek’ genoemd en ‘een markante solist onder de Nederlandse televisiemakers’, maar ook een levensverhalen-herbergier.

Rik gaat met zijn eigen bekendheid voorzichtig om en laat zich slechts ‘functioneel’ buiten zijn eigen programma´s op televisie zien. Zo weigert hij om in (televisie)panels en in praatprogramma´s te zitten. “Sommige mensen zijn leuk in het geven van antwoorden, ik ben gespecialiseerd in het stellen van vragen,” zegt hij.

Rik groeit op in Hilversum. Moeder Mary Vaz Dias en vader Herman Felderhof vormen met hun twee dochters en zoon Rik een gereformeerd gezin. Herman Felderhof is een van de bekendste Nederlandse radiojournalisten. Felderhof jr wil aanvankelijk medicijnen gaan studeren. Zijn genoten opleidingen betstaan uit HBS B en cursussen aan de Media Academie in Hilversum en de BBC in Londen. Zijn eerste baan is commercieel medewerker bij Philips in Brussel, totdat hij in dienst treedt bij de NCRV.

Vader Herman is enige tientallen jaren werkzaam bij de NCRV-radio (daarna NOS) en Rik Felderhof groeit dan ook bijna met deze omroep op. Hij wil overigens aanvankelijk niet bij de omroep werken, maar als NCRV’s eindredacteur Goos Kamphuis een jonge stem nodig heeft voor een aantal radioverhalen en hem vraagt kiest Rik na een jaar freelance te hebben gewerkt vervolgens op 1 november 1970, door middel van een vast dienstverband bij de NCRV, toch voor de radio.

Hij wordt omroeper en maker van jongerenprogramma´s, zoals De Bijbel in plaats van drugs in 1972. Wanneer het wekelijks live discussieprogramma Plein Publiek in oktober 1972 start, wordt Rik in de redactie opgenomen en in 1973 wordt hij, met Legien Kromkamp, ook presentator.

In 1975 wordt hij eindredacteur en begint hij met onder meer radiocollega Aart van Bergeyk het succesvolle programma Rozegeur en Prikkeldraad, dat min of meer als voorloper van de latere tv-programma´s De Stoel en Felderhof ontmoet kan worden beschouwd. Een aantal in dit radioprogramma optredende personen komt later bij Rik op televisie. In 1981 wordt de 250e uitzending van dit programma gevierd.

In 1990 stapt Rik over van de NCRV-radio naar de NCRV-televisie. Hij gaat het programma De Stoel maken, genoemd naar de rieten leunstoel, waarin Rik zijn gast laat plaatsnemen om zijn/ haar levensverhaal te vertellen. Het programma is meteen een succes. Één van de geïnterviewden is Daan Modderman die onder meer vertelt hoe hij begraven wil worden. Als Modderman in 1991 overlijdt, zendt Rik de begrafenis uit.

In 1996 vraagt de NCRV hem een talkshow te maken.Rik willigt het verzoek in door het creëren van Villa Felderhof, een interviewprogramma met twee bekende Nederlanders die vier dagen te gast zijn in een villa aan de Franse Rivièra. “De NCRV maakt haar entree in de mondaine wereld van glitter en glamour,” schrijft De Telegraaf. Het programma is ook een kijkcijfersucces met rond anderhalf miljoen kijkers. Rik wordt in 1997 genomineerd voor de Televizierring, een jaar later weet hij de nominatie ook te verzilveren. Bij dezelfde tv-gelegenheid wint hij ook de prijs voor de grootste televisiepersoonlijkheid.

Het programma heeft soms een neveneffect: als acteur/regisseur Jeroen Krabbé in Villa Felderhof het Ave Maria van Caccini laat klinken in een vertolking door Inessa Galante, wordt dit een cd-hit. Bij het 75-jarig bestaan van de NCRV in 1999 zingt Galante het Ave Maria op het Jubileumgala.

In 1998 wordt hij (mede)directeur van D&D Producties in Hilversum. Rik gaat alleen nog exclusief interviewprogramma´s en reis- en natuurprogramma’s voor de NCRV maken en kan activiteiten als producent en talentscout voor anderen ontplooien.

Opvallend is dat Rik zijn programma´s altijd met dezelfde mensen maakt: Bernard Prins (producer/redacteur), Erik Felderhof (Producer), Agneet Dirkmaat (uitvoerend producent), Jan van Dalen (creative producer), Astrid Moernmans (productieleiding), Hans Melissen (samensteller/regisseur), Sietske Visser (samensteller), Femke van der Horst (redactie/samenstelling), Tjeerd Broekhuizen en Leandro Bistolfi (camera), Frits Hooft (muziek) en René van den Berg en Jan Olsman (geluid).

Rik Felderhof heeft twee kinderen (dochter 1980), zoon Erik Felderhof 1984) en woont in Amsterdam.

Prijzen en onderscheidingen

Plein Publiek: De Flaumenhaftprijs voor de beste publicatie over mondhygiëne (1978).

De Gouden Televizierring voor Villa Felderhof (1998).

De Bewondering, publieksprijs voor meest opvallende televisiepersoonlijkheid (1998).

Officier in de Orde van Oranje Nassau (2003).

Publicaties

Rozegeur en prikkeldraad - Stappen in Parijs (1981).

De barones en andere verhalen (1985).

De Stoel (1992).

Villa Felderhof (1999).