Herman Felderhof

Uit B&G Wiki
Herman Felderhof

NaamHerman Hendrik Felderhof
GeborenBussum, 21 november 1911
GestorvenHilversum, 13 december 1994
Functiesjournalist, presentator, radiomaker, omroepbestuurder
Bekend vanRadio Herrijzend Nederland, Radiokrant, Schip van de Week
Periode actief1930-1980
Werkt samen metJacques Idserda, Jan van Herpen, Guus Weitzel
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png

Herman Felderhof in de media
Oeuvre van Herman Felderhof


Hij begint zijn carrière in 1930 bij de AVRO als omroeper en wordt later verslaggever bij de actualiteitenrubriek AVRO's Radiojournaal. De oudst bewaarde opname waarin hij te horen is dateert uit 1933, een verslag van het defilé bij het twaalfeneenhalfjarig jubileum van burgemeester de Vlugt van Amsterdam. Ook in de jaren '30 verslaat Felderhof al gebeurtenissen rond het Koninklijk Huis, zoals het veertigjarig jubileum van Koningin Wilhelmina in 1938.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkt Felderhof gewoon door, na het opheffen van de AVRO ook bij de Nederlandsche Omroep. In tegenstelling tot de meeste van zijn collega's heeft hij er een goede reden voor: al vroeg tijdens de oorlog komt hij in aanraking met twee medewerkers van het Algemeen Handelsblad, die later voor de verzetskrant Het Parool gaan werken. Zij vragen hem aan te blijven, zodat zij de Hilversumse zender zouden kunnen gebruiken om codeberichten naar Engeland te zenden. Daarvan is het echter nooit gekomen. In 1944 wordt Felderhof medewerker van het illegale blad Vrij Nederland. Na de bevrijding wordt hij redactie-secretaris.

Vervolgens keert hij de AVRO de rug toe; hij gaat werken voor Radio Herrijzend Nederland, Radio Nederland Wereldomroep en (in 1951) de NCRV, waar hij jarenlang de belangrijkste verslaggever is en leiding geeft aan de actualiteitenrubriek Radiokrant. Historische gebeurtenissen die hij voor de Nederlandse radio verslaat zijn onder andere de watersnood van 1953 en de begrafenis van Princes Wilhelmina in 1962. In 1963 is hij net in de Verenigde Staten gearriveerd om de begrafenis van president Kennedy te verslaan, wanneer diens vermoedelijke moordenaar Lee Harvey Oswald wordt vermoord, zodat Felderhof dit nieuws heet van de naald kan brengen.

In 1966 wordt Herman Felderhof hoofd radioprogrammadienst van de Nederlandse Radio Unie, de NRU (de latere NOS). Hij gaat met pensioen in 1976. Hij wordt in de zeventiger jaren nog een keer uitgenodigd om tijdens de NOS-radio uitzending vanuit Urk verslag te doen van de festiviteiten aldaar. Daarna is hij nog een keer te horen als verslaggever bij een grote gebeurtenis: op 30 april 1980 verslaat hij de abdicatie van Koningin Juliana. Felderhof heeft ook een aantal boeken geschreven, waaronder "Temidden van haar volk (ontmoetingen met Koningin Wilhelmina)", en de tekst van de cantate "Tot wien zullen wij henengaan?", een compositie van zijn broer Jan. In 1960 publiceert hij een bundel met herinneringen aan zijn werk al radio-verslaggever getiteld Met de microfoon op stap - belevenissen van een radioreporter.

Herman Felderhof is begraven op Begraafplaats Zuiderhof aan de Kolhornseweg in Hilversum.