Joost Prinsen: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Regel 47: Regel 47:


====Einde carrière====
====Einde carrière====
Prinsen bouwt zijn carrière langzaam af. In 2021 neemt hij afscheid van zijn vragenrubriek ''Joost mag het weten'' in het 'AD'. Hij ervaarde de druk als te hoog. In 2022 keert hij toch nog terug, maar dan met 'Joost weet het''. Minder vaak, dus minder druk.
Prinsen bouwt zijn carrière langzaam af. In 2021 neemt hij afscheid van zijn vragenrubriek ''Joost mag het weten'' in het 'AD'. Hij ervaarde de druk als te hoog. In 2022 keert hij toch nog terug, maar dan met ''Joost weet het''. Minder vaak, dus minder druk.


Het overlijden van zijn vrouw Emma beschrijft hij in 'Na Emma'. Het is een poging om zijn rouw te verwerken.
In 2020 overlijdt zijn vrouw Emma. Het rouwproces en hoe hij met het gemis omgaat, beschrijft hij in 'Na Emma' (2021).  


Hij krijgt een relatie met oud-nieuwslezeres [[Noraly Beyer]]. Ze spelen zelfs samen in de televisieserie ''[[Nood]]''.  
Hij krijgt een relatie met oud-nieuwslezeres [[Noraly Beyer]]. Ze spelen zelfs samen in de televisieserie ''[[Nood]]''.  

Versie van 1 okt 2024 11:33

Joost Prinsen

Acteur en presentator Joost Prinsen wordt bij het grote publiek bekend als Erik Engerd (uit de Stratemakeropzeeshow) en later als presentator van de quiz Met het mes op tafel.

Toneel

Joost Prinsen doorloopt in negen jaar het Gymnasium Alfa in Weert (kostschool) en Den Bosch. Op zijn elfde kiest hij voor het toneel met in het achterhoofd: "als het niet lukt word ik journalist". Uiteindelijk studeert hij toch eerst twee jaar Rechten. Toneelspelen keert echter weer snel terug als hij in militaire dienst moet. Tijdens zijn diensttijd start hij een soldatenrevue, waarmee hij een tournee langs de kazernes maakt.

Na zijn diensttijd, in 1965, gaat hij naar de Toneelschool in Amsterdam. Hij verwacht geen groot acteur te worden, maar wil in de voetsporen van Wim Kan treden. In 1969 slaagt hij voor zijn eindexamen. Na zijn opleiding wordt hij door Wim Sonneveld geëngageerd voor de musical De kleine parade. Hij kent een matige start; Prinsen is (nog) niet goed genoeg voor het gevraagde niveau. Zijn streven is een beter acteur te worden. Vervolgens speelt hij bij verschillende gezelschappen. Hij staat op het toneel met grote namen als Guus Hermus, Ank van der Moer en Ellen Vogel. Later regisseert hij stukken (o.a. bij Globe) en speelt hij lange tijd bij het Rotterdamse Ro Theater.

Daarnaast is hij docent aan de Kleinkunst Academie. Zijn boodschap aan de studenten: "houd je kop erbij" want toneelspelen is nadenken. En hij blijft zelf spelen in het theater. Hij is vol lof over de regisseurs Ton Lutz en Koos Terpstra, die hem daadwerkelijk beter hebben leren acteren.

Het hoofd van Prinsen zit vol toneelteksten die hij gevraagd en ongevraagd reciteert.

Televisie

Prinsen maakt zijn debuut op de televisie in de VARA-serie Hadimassa in 1969, waar hij de aangever van Ton van Duinhoven is. Prinsen wordt bij het grote publiek echter voornamelijk bekend als Erik Engerd uit de Stratemakeropzeeshow. Dit kinderprogramma met Wieteke van Dort (de Deftige Dame) en Aart Staartjes (de Stratemakeropzee) heeft een grote kijkdichtheid. De rol van Erik Engerd zal Prinsen zijn leven lang worden nagedragen.

Vervolgens is hij te zien in het succesvolle kinderprogramma J.J. de Bom voorheen de Kindervriend. Prinsen speelt hierin Jan J. de Bom, de wat tobberige eigenaar van een speelgoedwinkel, die voorheen 'De Kindervriend' heette.

Via de TROS en de NCRV in de jaren 80 komt hij uiteindelijk bij de NPS. Hier speelt hij sketches in Het klokhuis en hij maakt er vanaf 1997 onder andere het bekende programma Met het mes op tafel. Hij is er zowel de bedenker als de presentator van. Prinsen presenteert het programma met een losse, geheel eigen stijl. Hij zingt regelmatig een stukje, ook al is hij minder vast van stem dan in zijn beginjaren.

In de zomer van 2003 volgt de door hem zelfbedachte talkshow Maandag Prinsjesdag met gasten, een quiz en natuurlijk muziek, dat in 2004 als Vrijdag Prinsjesnacht wordt uitgezonden.

Radio

Naast zijn werk voor de televisie heeft Joost Prinsen meerdere malen uitstapjes gemaakt naar de radio. Zo werkt hij onder meer mee aan het programma Boemerang en is hij te horen in vele hoorspelen. Hij doet de introductie van de gast van het programma Kunststof.

Einde carrière

Prinsen bouwt zijn carrière langzaam af. In 2021 neemt hij afscheid van zijn vragenrubriek Joost mag het weten in het 'AD'. Hij ervaarde de druk als te hoog. In 2022 keert hij toch nog terug, maar dan met Joost weet het. Minder vaak, dus minder druk.

In 2020 overlijdt zijn vrouw Emma. Het rouwproces en hoe hij met het gemis omgaat, beschrijft hij in 'Na Emma' (2021).

Hij krijgt een relatie met oud-nieuwslezeres Noraly Beyer. Ze spelen zelfs samen in de televisieserie Nood.

In 2024 wordt bekend dat de kanker waarmee Prinsen al jaren kampt, toch uitgezaaid is.

Prijzen en onderscheidingen

De Nipkowschijf voor J.J. de Bom v/h de kindervriend (1979).

De Edison voor J.J. de Bom v/h de kindervriend (1982).

Officier in de Orde van Oranje-Nassau (2004).