Ajax, "daar hoorden zij engelen zingen"
Periode | 2000 |
Beschikbaar in archief | [Beeld en Geluid |
Genre | Documentaire |
Decennia | 2000-2009 |
Lengte | 76'01 |
Medium | televisie |
Beschrijving
Ajax, “daar hoorden zij engelen zingen” is een film van Roel van Dalen over de Amsterdamse voetbalclub Ajax. Roel van Dalen brengt de periode van 1999-2000 in beeld waarin Ajax een desastreus seizoen beleefde. De ene nederlaag na de andere volgde, dat terwijl de club haar 100 jaar bestaan vierde.
De documentaire toont geen verheerlijking van de Amsterdamse voetbalclub, maar eerder een realistische beeld van de harde werkelijkheid van voetbal. Er zijn drie verhaallijnen aanwezig, de Ajax voetbalclub, de Nederlandse jeugdelftallen en de selecties van een voetbalkamp in Ghana. De verhaallijnen lopen door elkaar.
Makers
Regie & samenstelling : Roel van Dalen
Camera: Mark Bakker
Geluid: Kees de Groot
Montage: Elja de Lange
Muziek: Ernst Reijseger
Audio postproductie: Hugo Dijkstal
Producenten: Frank de Jonge, Piet Erkelens
Uitvoerend producent: Jean Marc van Sambeek
Producer: Paulien van de Weterina
Productie assistentie: Roger van Dorsselaer
Research assistentie: Isolde Hallensleben
Additionele camera: Mark van Aller, Bernd Wouthuysen, Deen van der Zaken
Additioneel geluid: Pepijn Aben, Martijn van Haalen, Charles Kersten, Mike van der Sluijs
Begeleiding postproductie: Joke Treffers
Assistentie audionabewerking: Marcel Huibers
Auto-assembly: Henk van Engen
Kleurcorrectie: Martin Klein
Muziekopname: Dick Lucas
Titelontwerp: Paul Wennekendonk
Omroep: NPS
Eindredactie NPS: Cees van Ede
Blow-up 35 mm: Little Big One, Brussel
Laboratorium: Cineco
Distributie: RCV Film Distribution
- “Ajax – Daar hoorden zij engelen zingen” is tot stand gekomen met steun van het NEDERLANDS FONDS VOOR DE FILM en het CO-PRODUCTIEFONDS BINNENLANDSE OMROEP ID&D(tv) Arts & Events/NPS 2000
Achtergrondinformatie
• De dertiende editie van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) opende op 22-11-2000 in het Amsterdamse Tuschinski-theater met de Nederlandse documentaire ‘Ajax: daar hoorden zij engelen zingen’. Een gospelkoor trad aan om het massaal toegestroomde premièrepubliek het lied ‘Daar hoorden zij engelen zingen’ te horen te brengen. Voetballers van Ajax waren er niet bij deze avond, zij kregen de documentaire in een besloten kring te zien.
• De titel van de film: ‘Ajax, daar hoorden zij engelen zingen’ is afkomstig van het Ajax supporterslied:
De herdertjes
De herdertjes lagen bij nachte, Zij lagen bij nacht in het veld Daar hoorden zij engelen zingen: AJAX (klap, klap, klap) AJAX (klap, klap, klap) AJAX (klap, klap, klap)
• In december 2000 leidde de voorgenomen vertoning van de documentaire over de honderd jaar oude club tot bedreigingen. In Utrecht, Den Haag, Groningen en Rotterdam veroorzaakte de documentaire commotie. Lokale clubs hadden dreigementen geuit en daarom werden de geplande vertoningen destijds gestaakt.
• De documentaire is op 4 januari 2001 onder streng toezicht van de politie vertoond in het Rotterdamse theater Lantaren/Venster. De Rotterdamse burgemeester Opstelten en zijn vrouw waren bij de vertoning aanwezig. De avond verliep vredig. De documentaire beleefde na zijn première een succes in Rotterdam. Door de publiciteit kwamen naast de vaste bezoekers ook veel voetballiefhebbers en nieuwsgierigen de film bekijken. De zaal was telkens goed gevuld.
• Op 21 januari 2001 ging de film in Utrecht in vertoning zonder problemen. Ook in Utrecht werd destijds strenge politiecontrole ingezet. Op 4 december 2000 werd nog besloten om de film niet langer te vertonen na dreigementen van FC Utrechteraanhangers.
• De documentaire ‘Ajax, daar hoorden zij engelen zingen’ is vanaf 26 februari 2001 te koop op video. Vanaf 3 april 2001 is de film ook te huur bij diverse videotheken.
• Roel van Dalen is zelf fanatiek Ajax-fan: ‘"Ik sta te juichen en schreeuwen op de tribune"’. De reactie van het publiek op zijn film heeft hem verrast. Hij was zich wel bewust dat voetbal agressie oproept, maar had niet gedacht dat zijn film hetzelfde effect zou hebben. Op het verbod van de vertoningen van zijn film reageerde van Dalen: ‘"Ik vond het vooral geestig. Riep tegen mijn vrienden: als hij overal uit de handel wordt gehaald, wordt het een cultfilm. Een film die iedereen wil zien, maar niemand kan zien. Maar toen mijn documentaire in de tweede, derde en vierde stad werd teruggetrokken, vond ik het helemaal niet leuk meer"’. Van Dalen begrijpt het blinde fanatisme van de supporters: ‘"Het is sublimatie. Vroeger trok de man ten strijde met een bijl. Nu uit hij zijn agressie als voetbalhooligan. Waarbij de groepsleden elkaar versterken in hun haat"’.
Op de uitspraak van de voorzitters van FC Utrecht en Feyenoord over het niet vertonen van de film in ‘hun’ stad, omdat dit tot provocatie kan leiden reageerde van Dalen: ‘"Ze accepteren het geweld, terwijl juist zij het in de kiem kunnen smoren"’. ‘"Een kleine intolerante groep legt een grote groep zijn wil op"’. De regisseur stelt dat de rel niet over hem en zijn film gaat: ‘"De supporters misbruiken mijn film voor hun stammenoorlog. De inhoud van de film heeft geen invloed op de reacties. Het is puur territoriumdrift. Ze willen niet dat de naam Ajax verschijnt op de gevels in hun stad"’. Roel van Dalen is zelf nooit bedreigd.