Licht op groen

Uit B&G Wiki
Periode1997-1998
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreMagazine
Decennia1990-1999
Lengte26'28"
Mediumtelevisie



Beschrijving

Achtdelig magazine waarin presentatoren Ed Nijpels en Rob Verschueren ontwikkelingen op milieugebied laten zien. In elke aflevering staat er een nieuw milieuvraagstuk centraal. Voorbeelden van thema’s zijn milieuvriendelijk met energie omgaan, duurzaam bouwen en fabriceren. Bij elk thema worden specialisten uitgenodigd om te vertellen over de ontwikkelingen op het gebied. Interviews worden afgewisseld korte fragmenten over bijvoorbeeld duurzame houtproductie.

Een voorbeeld is aflevering zeven, hier staat het thema duurzaam bouwen/nieuwbouw centraal. In het magazine wordt als eerst iets verteld over de geschiedenis van huizen bouwen. Vervolgens gaat men verder met het informeren over hoe een milieuvriendelijk huis kan worden gemaakt. Bijvoorbeeld door het recyclen van dakbedekking. Tot slot wordt er een visie gegeven over het toekomstig bouwen en wonen.

Makers

Producent Harry Pelle, Frank van Schijndel

Uitvoerend producent Thedo Keizer

Productie Peter Hofstra

Redactie Nicolette Kalkman

Regie Frank Pouw

Montage Robert Geel

Camera Wolter Dijksma, Alle van der Wal, Frank Mol, Frank van Soest

Geluid Peter van den Berg, Chris Evers, Mirte Stijnhart

Geluidsnabewerking Niek Lucas

Presentatie Ed Nijpels, Rob Verschueren

Commentaar Freek Simon

Producent GBTV in opdracht van TROS

Achtergrondinformatie

Ed Nijpels, de presentator van het programma Licht op groen is tegenwoordig de voorzitter van de raad van toezicht van de TROS. Hij heeft naast het programma Licht op groen programma’s als Aktua Export, Aktua in Bedrijf in gepresenteerd. Vervolgens is hij commissaris van de koningin in Friesland geworden. Deze baan zegt hij op om de voorzitter van de raad van toezicht van de Tros te worden.

Het programma Licht op groen houdt zich bezig met milieuvraagstukken. In Nederland is er een organisatie, het IVM (instituut voor milieuvraagstukken). Dit instituut is onderdeel van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Het doel van het IVM is het behouden en verbeteren van het milieu. Dit mede door duurzame ontwikkeling. Voorbeelden van onderwerpen waar zij zich mee bezig houden zijn klimaatverandering en milieu effecten.