Ad van Liempt

Uit B&G Wiki
Versie door Bvspall (overleg | bijdragen) op 25 nov 2009 om 10:38

NaamAd van Liempt
GeborenUtrecht, 21 mei 1949
Functieseindredacteur, hoofdredacteur
Bekend vanNOVA, Andere tijden, Studio Sport, NOS laat
Periode actief1968 - heden
Werkt samen metLars Andersson, Hans Goedkoop, Ed van Westerloo

Ad van Liempt in de media
Oeuvre van Ad van Liempt

Ad van Liempt staat bekend als het journalistieke geweten van Hilversum. Hij is de godfather van NOVA en wordt gezien als één van de beste eindredacteuren van Hilversum. Hij is in staat te enthousiasmeren waardoor mensen door het vuur gaan en boven zichzelf uitgroeien. Het liefst is hij bezig met het bedrijven van journalistiek en laat hij management taken over aan anderen. Ex-NOS-directeur Ed van Westerloo zegt over hem “Ad is veruit de meest integere persoon in Hilversum. Hij heeft nergens belangen bij - behalve bij de waarheid”.

Na het behalen van zijn Gymnasium a diploma aan het Utrechtse St. Bonifatius-Lyceum begint Ad aan een studie Klassieke talen aan de Universiteit Utrecht. Hier voelt hij zich niet helemaal op zijn plaats; “Het was 1968, ik werd helemaal gek van het feit dat de wereld in brand stond en wij ons met Plato moesten bezighouden. Ik wilde er bij zijn, vooraan staan.” In dat jaar stopt hij met de studie en gaat aan de slag als (sport)verslaggever bij het Utrechtse dagblad Het Centrum.

In 1971 wordt Het Centrum overgenomen door het Utrechts Nieuwsblad. Inmiddels verzorgt Ad naast sportverslaggeving ook regionaleverslaggeving. Tot 1978 is hij werkzaam op de regio-redactie, hierna is hij tot 1982 chef nieuwsdiensten. Hoewel het werk bij de krant hem bevalt mist hij het echte teamwerk. Op zoek naar iets nieuws besluit hij, aangemoedigd door Ed van Westerloo, over te stappen naar televisie.

Hij begint bij de NOS als chef binnenland voor het NOS Journaal. In 1986 wordt hij gevraagd Studio Sport te leiden. Een enorme eer voor de dan 36 jarige Van Liempt. Helaas moet hij zijn werkzaamheden voor het programma vroegtijdig beëindigen als zijn 13 jarige dochter betrokken raakt bij een ernstig auto-ongeluk. Werk en privé valt op dat moment moeilijk te combineren waarop Ad besluit in 1988 te stoppen met Studio Sport.

In 1989 pakt Ad de draad weer op met NOS laat, eerst als eindredacteur later als redactiechef. Als het programma in 1992 overgaat in NOVA verhuist hij mee. Aanbiedingen in die tijd van het NOS Journaal, het Utrechts Nieuwsblad en het RTL nieuws slaat hij af. Vanaf 1995 gaat hij aan de slag als hoofdredacteur voor NOVA. De functie bevalt niet: te veel vergaderen en gepraat over cijfers. Na twee jaar besluit hij zich te laten degraderen tot eindredacteur. Vanaf die plek bepaalt hij jaren het gezicht van het programma. Van Liempt hamert bij NOVA op het belang van zinnige TV-journalistiek. Hij verafschuwt de versoaping van het nieuws in programma’s als Hart van Nederland.

In deze periode is Ad ook actief als eindredacteur voor de NOS evenementen, zoals talloze verkiezingsavonden, de herdenkingsuitzendingen rond 4 en 5 mei, programma’s rond inzamelingsacties voor Kosovo en Turkije en de speciale operaties rond de Golfoorlog, Olympische Spelen, WK en EK Voetbal.

Aan het eind van het millennium ruilt hij de actualiteiten in voor geschiedenis: “Ik had het gevoel dat de samenleving behoefte had aan geschiedenis, behoefte om terug te kijken. Dat zag je zowat overal in Europa. Toen we met Andere tijden begonnen, paste dat precies in de tijdgeest”. Van Liempt krijgt gelijk. Hoewel het eerste seizoen Andere tijden langzaam op gang komt weet het programma een trouwe groep kijkers aan zich te binden.

Ad weet Andere tijden goed aan de man te brengen. Zo verschijnt er een boek met achtergrondartikelen over Andere tijden, is er een voorpublicatie in Vrij Nederland en zijn er zijn (ex-)collega’s bij het NOS Journaal en NOVA die opzienbarende feiten of onthullend archiefmateriaal uit Andere tijden met open armen ontvangen. Het programma krijgt binnen enkele jaren veel erkenning en ontvangt in 2001 de Zilveren Nipkowschijf.

In 2008 wordt hij door Ireen van Ditshuyzen benadert om mee te werken aan het grote multimediaal project Verleden van Nederland. Het project brengt onder anderen een documentaire serie met Charles Groenhuijsen, schoolmateriaal, filmpjes voor ‘nieuwe Nederlanders’ en activiteiten door het hele land. Een ander grootschalig project volgt in 2009. De VPRO en de NPS starten een omroepoverstijgende geschiedenisafdeling en Van Liempt krijgt de leiding. Onder zijn hoede komen zo de redacties van programma's als Andere tijden en OVT, het digitale kanaal Geschiedenis TV en de website /Geschiedenis.

Met de negendelige documentaireserie De oorlog in het najaar van 2009 sluit Ad van Liempt zijn carrière bij de omroep af.

Buiten de omroep is Van Liempt ook actief. Zo schrijft hij onder anderen de monografie Het journaal; achter de schermen van vijftig jaar televisiegeschiedenis naar aanleiding van 50 jaar NOS Journaal en de biografie Bernhard 1911-2004. Daarnaast is hij vanaf september 2006 lector onderzoeksjournalistiek op televisie aan de Hogeschool Utrecht en is hij vanaf maart 2009 lid van de raad van toezicht bij het in Arnhem te vestigen Nationaal Historisch Museum.

Prijzen en onderscheidingen

Zilveren Nipkowschijf voor Andere tijden (2001)

Bibiografie

Een mooi woord voor oorlog; ruzie, roddel en achterdocht op weg naar de Indonesië-oorlog (1994)

Live! Macht, missers en meningen van de nieuwsmakers op tv met Charles Groenhuijsen (1995)

De lijkentrein; waarom 46 gevangenen de reis naar Surabaya niet overleefden (1997)

Klem in de draaideur; Arthur Docters van Leeuwen en het Ministerie van Justitie 1995-1998 met Ger van Westing (2000)

Andere tijden (2001)

Kopgeld; Nederlandse premiejagers op zoek naar joden, 1943 (2002)

Het journaal; achter de schermen van vijftig jaar televisiegeschiedenis (2005)

Frieda - verslag van een gelijmd leven (2007)

DOS: het wonder van Utrecht : reconstructie van de voetbalcompetitie 1957/1958 (2008)