Rudolf Spoor
Naam | Rudolf Spoor |
Geboren | Heemstede, 16 augustus 1938 |
Gestorven | Apeldoorn, 23 mei 2024 |
Functies | cameraman, regisseur |
Bekend van | begrafenis Wilhelmina, Apollovluchten, Koninginnedag, Prinsjesdag, Huwelijk Willem-Alexander en Máxima |
Periode actief | 1960-2002 |
Werkt samen met | Henk Terlingen, Chriet Titulaer |
Vermaarde televisieregisseur die onder meer de grote gebeurtenissen rond het Koninklijk Huis vastlegt.
Jeugd
Na de MULO verblijft Rudolf Spoor een jaar in Woking (Engeland) om zijn schrijf- en spreekvaardigheid op een hoger peil te brengen. Vervolgens doet hij in de avonduren een zelfstudie Fotovakschool. Verder legt hij een passie aan de dag voor het bouwen van raketten. In Zandvoort vuurt hij zijn zelfgebouwde exemplaren af. Hij haalt met zijn belangstelling voor ruimtevaart zelfs de televisie.
Begin carrière
Spoor begint na militaire dienstplicht zijn loopbaan bij de omroep als kabelsleper/dollyduwer bij de televisie (NTS). In 1960 wordt hij cameraman en in zeven jaar tijd weet hij op te klimmen tot 1e cameraman. Wanneer hij in het blad Elsevier een advertentie leest waarin de NTS regisseurs zoekt, vraagt hij bij Carel Enkelaar een sollicitatiegesprek aan. Hij wordt aangenomen en volgt gedurende een jaar de regiecursus. Op Santbergen zijn Gijs Stappershoef en Frits Butzelaar zijn docenten. Medecursisten zijn onder andere Germaine Groenier en Jop Pannekoek.
Grote evenementen
Zijn debuut als invalregisseur maakt Rudolf Spoor bij een rechtstreekse reportage op Zestienhoven. Het betreft Engelse toeristen op weg naar de Keukenhof. Als cameraman is hij present bij de begrafenisplechtigheid van Wilhelmina in Delft (1962). Ook staat hij dat jaar, onder bizarre winterse omstandigheden met een straalkacheltje in de rug, zijn werk te doen bij het bekende bruggetje van Bartlehiem. Reinier Paping zou de slopende Elfstedentocht uiteindelijk winnend afsluiten.
Als regisseur brengt hij de grote evenementen (met uitzondering van sport) in beeld. Samen met presentator Henk Terlingen verzorgt hij de verslaggeving van de Apollovluchten met onder andere de befaamde maanlanding van de Apollo II. Er komt zelfs een langspeelplaat uit met de registratie van de televisie-uitzending. Door de zeer goede contacten met Amerika weet Spoor van de NASA prachtig materiaal te bemachtigen. In een latere fase werkt hij veel samen met presentator Chriet Titulaer.
Andere evenementen die Rudolf Spoor op zijn naam heeft staan zijn registraties van Prinsjesdag of Koninginnedag. Ook is hij regelmatig aanwezig bij staatsbezoeken en de aankomst van Sinterklaas in Nederland. Daarnaast registreert hij vrijwel alle herdenkingen met een tragische achtergrond, zoals SLM vliegramp en de Bijlmerramp.
Hofregisseur
Een geheel eigen plaats in de loopbaan van Spoor nemen de gebeurtenissen rond de leden van het Koninklijk Huis in. Zo is hij regisseur van de bruiloften rond de prinsen Maurits, Bernhard jr. en Constantijn. Voorts maakt hij het portret van koningin Beatrix ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag. Ook is hij eindverantwoordelijk voor de interviews rond het 25-jarig huwelijk van koningin Beatrix en prins Claus en prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven.
Hoogtepunt van ‘hofregisseur’ Rudolf Spoor is het huwelijk rond de kroonprins en Máxima. Na een loopbaan van 42 jaar is dit grootse evenement een fraaie afsluiting van zijn carrière. In de Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt ‘het huwelijk van de eeuw’ een ingewikkelde operatie. Het gegeven om in een historisch gebouw met vele bouwkundige beperkingen en het feit dat het bruidspaar en de gasten geen enkele hinder ondervinden van in de weg staande cameralieden. Maakt de opgave verre van gemakkelijk. Spoor bereidt alles tot in de puntjes voor. Er komt zelfs een speciale Engelse crew ter aanvulling van de NOS-ploeg. In de bloemstukken worden minicamera’s verwerkt en er zit zelfs een cameraman in smoking tussen het orkest. In Engeland gehuurde minicamera’s worden speciaal in goudfolie gewikkeld om maar niet te detoneren met het hekwerk.
In totaal heeft Rudolf zestien camera’s tot zijn beschikking, waarvan sommige met een remote-control bediend worden. Heel Nederland is getuige van de kerkelijke inzegening van het paar. De jarenlange ervaring komt hem te pas tijdens de vertolking van het door Astor Piazzolla geschreven nummer “Adios Nonino” voor bandoneon. Spoor vermoedt dat dit wellicht hét moment is, waarop Máxima een traan van ontroering zal wegpinken. Hij krijgt gelijk en weet dit moment schitterend in beeld te brengen.
In 2023 verschijnt een boek over de carrière van Spoor: Van Maan tot Traan.
Prijzen en onderscheidingen
Simon Stevinprijs voor het Apollo-project samen met Henk Terlingen (1968).
Erekruis in de Huisorde van Oranje (2002).