Wim Meuldijk
Naam | Willem Meuldijk |
Geboren | Schiedam, 8 juni 1922 |
Gestorven | Vera (Spanje), 27 december 2007 |
Functies | hoorspelschrijver, scenarioschrijver |
Bekend van | Pipo de Clown, Mik en Mak, Sesamstraat |
Periode actief | 1953-1977, 1997-2003 |
Werkt samen met | Leo Nelissen, Ernst van Altena, Bab Westerveld, Harry Bannink |
Trivia | introduceerde de kreten 'van de gekke' en 'sapperdeflap' |
Externe info | Site over Wim Meuldijk |
Wim Meuldijk in de media Oeuvre Wim Meuldijk |
Op zeer jonge leeftijd begint Meuldijk al poppenkastvoorstellingen en luistert hij veel naar de radio (hoorspelen). Hij volgt de handelsschool en cursus tekenen en schilderen. Tijdens de tweede wereldoorlog zit Wim Meuldijk ondergedoken op de Veluwe bij zijn oudste zuster. In 1942 maakt hij de strip Sneeuwvlok de Eskimo voor Het Volk en Voorwaarts , omdat Amerikaanse strips verboden zijn. Na de oorlog geeft hij samen met Ton van Heusden, tien nummers van het eigen blad Sneeuwvlok uit. Vervolgens maakt hij een tekststrip over Ketelbinkie.
De verhalen op de radio van Monus de man van de maan inspireren Meuldijk tot het schrijven van hoorspelen. Zijn eerste radiokinderserie is in 1953 Pim en Wiebe, een onderdeel van Het radioprentenboek. Meuldijk schrijft vervolgens verschillende hoorspelen, geinspireerd door zijn jeugd.
Als kind luistert hij naar de legendarische uitzendingen van [[ome Keesie]]. Deze figuur vormt de inspiratiebron voor Opa Dribbel. Deze grootvader gaat met zijn kleinkinderen op reis. De spannende avonturen worden op zondagmiddag op prime time, vlak voor de sport, voor de luidspreker gebracht. In de jaren vijftig verzorgt hij een jaar lang kolderverhalen voor de Showboat: “Slot Sidderstein”. Dit zaterdagavondprogramma neemt hij van scenarioschrijver Eli Asser over, omdat deze met ruzie vertrekt. Meuldijk leert veel van dit door Karel Prior geregisseerde programma.
In 1956 is Meuldijk verantwoordelijk voor de teksten van de nieuwe cabaretserie Het huis is te klein en Harry Bannink schrijft de muziek. Meuldijk sluit zich ook aan bij een aantal talentvolle jongeren, die voor de KRO-radio cabaretprogramma’s gaan verzorgen. De groep, onder leiding van Toon Rammelt en Leo Nelissen, heet Trant 56. Meuldijk en Ernst van Altena zijn de tekstschrijvers, Harry Bannink componeert de muziek.
Vanwege zijn vele activiteiten voor de omroep verhuist Meuldijk van Oostvoorne naar Hilversum. Zijn buurman in de omroepflat is regisseur Gijs Stappershoef. Stappershoef doet Meuldijk de suggestie om iets voor de televisie te doen op basis van tekeningetjes die hij heeft gemaakt. Het betreft de belevenissen van een clown. De VARA is geïnteresseerd. In eerste instantie gaat het om drie afleveringen. De eerste aflevering van Pipo de clown komt op 17 september 1958 op het scherm.
De serie wordt een groot succes en bepaalt de carriere van Meuldijk. Naast het succes van Pipo schrijft hij ook andere kinderseries. Na meer dan vijftig afleveringen van de eerste Pipo-serie krijgt Meuldijk begin jaren ’60 van de VARA de opdracht om iets nieuws te schrijven. Meuldijk bedenkt een nieuwe avonturenserie rond de zwervers Mik en Mak. Daarna volgen Rats en Repel in 1964, Tim Tatoe in 1966 en Koning Bolo in 1977. Vervolgens wordt Meuldijk door de NOS benaderd met de vraag of hij teksten wil schrijven voor Sesamstraat. In de beginperiode schrijft hij teksten voor Pino, Ienemienie en Tommie.
In 2002 schrijft Meuldijk opnieuw voor Pipo de Clown, ditmaalt het scenario voor de speelfilm Pipo en de P p p Parelridders. Meuldijk laat zich bij het schrijven altijd leiden door de acteurs. Vandaar dat de indiaan Klukkluk niet in het verhaal voorkomt, omdat er geen goede vervanging voor Herbert Joeks te vinden was.
Meuldijk heeft een levendige fantasie, is creatief, heeft een voorliefde voor het werken voor kinderen. Hij is geen echte zakenman en laat de merchandising over aan een agent. Hij is zeer betrokken bij het eindproduct; is veelal aanwezig bij opname of montage. Zijn betrokkenheid is niet vanuit bemoeizucht of controle, maar komt voort uit het ‘bewaken” van zijn geesteskinderen. Voor hem biedt de radio meer mogelijkheden dan televisie of film. Maar toch is het televisie waarmee hij groot geworden is.
Meuldijk woonde vanwege gezondheidsredenen al jaren in Spanje en overleed daar op 27 december 2007
Prijzen en onderscheidingen
- De Zilveren Nipkowschijf (1962).
Boeken:
Pipo de Clown (1960). Pipo en de Bibberhaai. Pipo en de Slaapridder. Alle Avonturen van Pipo de Clown (1967). Pipo en het Diepzeegeheim. Pipo en de Noorderzon. Pipo in Marobia (deel 1 – 6). Pipo en de grote Driekamp (1977) Pipo en de Holle-Bolle-Draak. Pipo en het oog van Ox (1968). Pipo en de piraten van toen (1976). Pipo vindt Lpom-zus in het land van Sjeik Jakkie. Pipo en de Griezelbeer. Pipo en de Waterlanders (1965). Pipo en het Kindereiland (1965). Pipo en de Lachplaneet. Pipo en het Grachtengeheim (1975) Pipo en de ridder Schrik. Pipo de Clown in miniland (1970). 40 Wel te rusten verhaaltjes, verteld door Pipo (1970).
Vervolgverhaal in Donald Duck (dubbele pagina met klerenfoto’s):
“Pipo en de verdwenen Fakir” (1960). “Pipo en de geluksvogel”.
Grammofoonplaten, o.a.:
Het Pipo-lied (Philips), Dag Vogels, Dag Bloemen, Dag Kinderen (Fontana), 1967. Klukkluk vertelt (CNR), 1971. Het verhaal van Pipo in Marobia (Bovema), 1974. Liedjes uit Pipo in Marobia (Bovema), 1974.
Video/DVD:
Pipo en de Noorderzon (Arcade). Pipo en de Piraten van Toen (VSN). Pipo en het Grachtengeheim (VideoFilm Expres). Pipo en de Lachplaneet (VideoFilm Expres). Verhaaltjes voor het slapengaan 1 en 2 (Goodview/Blokker). Pipo en de Bosbas (Video/FilmExpres). Pipo en de Ppp parelridders