Judith Bosch

Uit B&G Wiki
Judith Bosch

NaamJudith Bosch
GeborenLeiden, 23 juli 1944
Functies presentator
Bekend vanTweekamp, 33/45, Zeskamp, Stedenspel, De Kijkdoos
Periode actief1965-1985, 1995-1996
Werkt samen metDick Passchier, Kees van Maasdam
Externe infoOfficiële site Interview NCRV Gids

Judith Bosch in de media
Oeuvre Judith Bosch

Judith Bosch heeft een prachtige uitstraling. Met haar ronde, vrolijke gezicht, haar goedlachse mond en haar hoogblonde ponygeknipte haar verovert zij in de jaren zeventig en tachtig miljoenen televisiekijkers. De NCRV zet haar in in programma´s, waarin ze optimaal kan profiteren van haar intelligentie en gevatheid. Programma´s moeten voor haar altijd, naast amuserende, ook lerende en didactische waarde hebben. Maar dat wordt toch een beperking; het zijn altijd quizes of spelletjes. Bosch wil dat etiket niet altijd opgeplakt hebben. Dus stapt zij in 1985 uit het beeld. Sindsdien mag Judith Bosch dan zelden meer op televisie te zijn, in de daaraan voorafgaande twintig jaar heeft ze haar gezicht definitief gevestigd in de herinnering van veel kijkers en hedendaagse programmamakers. En haar invloed op een groot aantal presentatoren en –trices is groot

Vader Bosch is Indoloog en het gezin woont van 1946 tot 1948 in Nederlands Indië. Haar ouders verhuizen later naar Eindhoven, waar ze aan het Lorentz Lyceum haar HBS A-diploma haalt. Ze studeert vervolgens aan de Universiteit van Amsterdam Frans (1962-1967). Zij wordt in een studentencabaret ontdekt door Paul van Vliet, die haar één jaar in zijn Pepijn-cabaret opneemt. De gedroomde cabaretcarrière wordt wegens gebrek aan zangtalent in de kiem gesmoord.

Judith Bosch begint haar televisieloopbaan op 22 oktober 1965 in Fanclub, een tiener/pop programma. Samen met co-presentatrice Astrid Engels interviewt Judith Bosch Adamo (in een Brusselse studio) en Cliff Richard. In de daarop volgende twee seizoenen mag Bosch interviews doen met onder meer Barbara, Eric Clapton, Johnny Halliday en Jimi Hendrix. Dan stopt de samenwerking met regisseur Ralph Inbar die Fanclub bedacht heeft. Ze wordt opgevolgd door Sonja Barend.

Judith Bosch blijft tot dinsdag 24 oktober 1972 uit beeld. Dan begint ze samen met Dick Passchier de eerste van bijna 150 uitzendingen van de middelbare- scholierenquiz Tweekamp te presenteren. In de jaren !966 –1970 presenteert zij samen met Kees van Maasdam het radioprogramma 33/45, een zomerprograma dat telkens vanaf een andere lokatie in Nederland wordt uitgezonden.

In 1972 wordt ze door Dick van Bommel, hoofd gevarieerde programma’s benaderd voor Stedenspel. Dankzij grote spelprogramma´s als Stedenspel en de Familie – Zeskampshow verwerft ze een grote populariteit. Ook is het tandem Bosch – Passchier weer hersteld.

Judith Bosch aan tafel in Tweekamp
Judith Bosch in Stedenspel

In 1974 begint Judith de Kijkdoos te presenteren, een serie kleuterprogramma’s waarin zij een fee is, die alles kan omtoveren. Dit kinderprogramma wordt geregisseerd door Henk Veenstra, die zelf de Kijkdoosman speelt. In januari 1976 wordt zij de presentatrice-interviewster van het vierwekelijks literaire programma Open boek. Samen met eindredacteur Wim Hazeu is zij bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het televisiedebuut van de schrijver Maarten ´t Hart, die zich toen nog Martin Hart noemt.

Judith Bosch wordt een gevraagd televisiepersonality bij andere omroepen, zo is ze te zien in Sterrenslag (1980 en 1981), wil Vinger aan de pols haar hartslag tijdens inspanning weten en raadt ze in Babbelonië de door Willem Duys, Jan Blaaser en Lous Haasdijk cryptisch omschreven koelkast en benzinepomp.

Judith Bosch in Ben je Zestig

In het seizoen 1984 -1985, wanneer de NCRV haar zestigjarig bestaan viert, beëindigt Judith Bosch haar televisiecarrière met het jubileumspelprogramma Ben je zestig. Ze is weer de quizmiss, maar heeft er genoeg van om dit label opgeplakt te krijgen. Haar besluit om van het televisiescherm te verdwijnen is niet in een impuls genomen.

Sinds 1984 is zij free-lance docente aan de Media Academie in Hilversum waar zij presentatoren en journalisten van de omroep coacht. Zij heeft een eigen bedrijf voor presentatie- en mediatrainingen in Amsterdam.

Helemaal verdwenen van de televisie is zij echter niet. Zo vraagt de EO haar in 1988 bij de achtdelige bijbelserie Zoals Mozes het commentaar te spreken. Teleac laat haar in 1995 met anderen de serie Beter presenteren maken.

Wanneer de Nederlandse televisie in 2001 vijftig jaar bestaat, en er veel teruggeblikt en herdacht wordt, komt Judith Bosch weer met enige regelmaat op het scherm. In fragmenten van vroeger, zoals in De keuze van de kijker of om commentaar te geven, zoals in Later wordt het leuk , waarin cabaretier Dolf Jansen haar mening vraagt welke programma´s een succes kunnen worden.


Prijzen en onderscheidingen

De Vereniging van doven en Slechthorenden onderscheidt haar met de Prijs voor de best verstaanbare presentator op de Nederlandse televisie [1974?].

Publicaties

Judith Bosch vertaalt drie boeken (Liefde a decharge; Verhalen uit de Dierenwereld deel 1 en 2).

Van 1981 tot 1986 schrijft zij ook teksten voor de acht boeken Lezen met Suske en Wiske!

Met Ko van Geemert, Succesvol Presenteren (2004)