Babbelonië

Uit B&G Wiki
Periode1981-1985
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreSpelprogramma
Decennia1980-1989
Lengte25'00"
MediumTelevisie
TriviaTrivia

Leader 1983 Studio

Beschrijving

Jazzmuzikant Pim Jacobs presenteert van 1981 tot 1985 het spraakverwarrende spel Babbelonië. Aan de hand van cryptische omschrijvingen moeten drie bekende Nederlanders woorden raden. Het vaste panel dat die woorden zo dubbelzinnig mogelijk omschrijft, bestaat uit de televisiepresentatoren Willem Duys, Lous Haasdijk (met enorme bril) en Jos Brink. Vanaf 1984 neemt Jan Blaaser het stokje over van Jos Brink.

In de eerste ronde geeft het panel een omschrijving die bij voorkeur vooral verwarring zaait. Terwijl Jos Brink doet voorkomen alsof hij alles spontaan uit zijn mouw schudt, lijken Lous Haasdijk en Willem Duys hun zinnen letterlijk van hun kaartje af te lezen. In de tweede ronde stellen de gasten vragen en in de derde ronde komen er voorwerpen op tafel die te maken hebben met het woord. Het is nu aan de gasten om de oplossing te geven.

Makers

Presentatie Pim Jacobs

Regie John Schelfhout

Productie John Schelfhout

Scenario Jan Meulendijks, Bart Schuil

Muziek Tonny Eyk

AVRO

Achtergrondinformatie

Babbelonië is een typisch voorbeeld van een spelprogramma waarin bekende Nederlanders de amusementsfactor bepalen: vooral Jos Brink is altijd in een uitgelaten stemming.