Het nieuwe ondernemen

Uit B&G Wiki
Versie door Mvkooij (overleg | bijdragen) op 16 dec 2010 om 16:01
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2002
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte50'20"
Mediumtelevisie


Beschrijving

In deze film wordt verwezen naar een eerdere film van Tegenlicht uit 2006: Afval is voedsel. Hierin wordt het ‘Cradle-to-Cradle’-project van Amerikaanse ontwerper William McDonough en Duitse chemicus Michael Braungart uiteengezet. Het principe: afval is voedsel, het fabriceren van producten die gemakkelijk gerecycled kunnen worden tot een nieuw product.

De film Afval is voedsel heeft veel positieve reacties opgeroepen in Nederland. In Het nieuwe ondernemen wordt de nadruk gelegd op bedrijven, die na het zien van de eerste film, aan de slag zijn gegaan met de ‘Cradle-to-Cradle’-filosofie. De projecten die onder de loep genomen worden, zijn: de Floriade 2012 in Venlo, de duurzame producten van AKZO Nobel en het biologische afbreekbare meubel ‘Misfit’. Ook het fenomeen ‘downcycling’ wordt uitvoerig besproken: het gaat hierbij om het behoud van de kwaliteit van het materiaal na de recycling. Als laatste komen de vragen naar voren of de ‘Cradle-to-Cradle’-filosofie een marketingtruc aan het worden is, en of Nederland het eerste ‘Cradle-to-Cradle’-land zal worden.

Het nieuwe ondernemen is het tweede deel in een vierdelige reeks documentaires over de verwerking van afval en recycling.

Makers

Producent Rob van Hattum

Regie Rob van Hattum, Gijs Meyer Swantee

Research Gijs Meyer Swantee

Camera Niels van 't Hoff, Chris Blokhuis, Adri Schrover en Hans Fels

Geluid Mark Witte, Loes Wormmeester, Mike van der Sluijs, Ivo Voragen, Otto Horsch, Bouwe Mulder en Amir Bar

Kleurcorrectie Hans Buitink

Mixage Jack Bol

Montage Jeroen van der Berg

Productie Judith van der Berg


Achtergrondinformatie

Het nieuwe ondernemen verschijnt in 2007 op televisie, het milieubewustzijn was toen overal in het nieuws. Dit komt mede door de in 2006 verschenen documentaire An Inconvenient Truth, gemaakt door presidentskandidaat Al Gore. Deze documentaire gaat over de vervuiling op de aardbol.

In Europa verschijnt in 2007 een tussentijdse evaluatie van het zesde Milieuactieprogramma, een actieprogramma dat de doelstellingen en prioriteiten van het Europese Milieubeleid bevat.