Autoradio

Uit B&G Wiki
Versie door Pvvledder (overleg | bijdragen) op 24 dec 2012 om 11:06 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Mobiele communicatie, het in de auto luisteren naar radiostations begint van de grond te komen na de eerste wereldoorlog. Als eerste bouwt Cadillac radio’s in haa...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Mobiele communicatie, het in de auto luisteren naar radiostations begint van de grond te komen na de eerste wereldoorlog. Als eerste bouwt Cadillac radio’s in haar modellen. Het is dan 1922. Al snel groeit de markt en in 1938 staat de teller op tien miljoen verkochte autoradio’s. De radio moet mooi in het interieur passen dus de ontwerpers van het frontpaneel hebben werk genoeg.

Naarmate er meer radiostations komen en de welvaart toeneemt wordt de autoradio gemeengoed. Alle uitzendingen zijn nog in AM. Wanneer de FM band in gebruik wordt genomen komen er ook snel stereo-uitzendingen. De radio ontwikkelt zich van een eenvoudige AM ontvanger tot AM/FM ontvanger met mogelijkheid tot stereoweergave. De ontvangst van FM levert een uitstekende geluidskwaliteit omdat de storinggevoeligheid van AM bij FM volledig ontbreekt. Fm heeft echter een nadeel: Wanneer men buiten het bereik van de zender komt moet worden afgestemd op een andere frequentie om hetzelfde programma te horen. Door het grotere bereik van de AM zenders in de middengolf heeft men daar veel minder last van.

De radio wordt ook uitgebreid met andere toepassingen. Eerst is de acht-sporen speler, de 8-track, naast de radio een populaire speler van banden. Dan komt de radio met ingebouwde cassettespeler, geschikt voor de handige cassettebandjes. Wanneer die worden vervangen door de CD verschijnt weer een nieuwe generatie autoradio’s. Tegenwoordig is de autoradio een multifunctioneel communicatie-apparaat, geschikt voor toepassingen als MP3 speler, USB aansluiting, allemaal met meerkanaalsuitgang met grote vermogens. Naast al deze moderne toepassingen kan er gelukkig nog steeds mee geluisterd worden naar de radio.