Fons van Westerloo

Uit B&G Wiki
Fons van Westerloo (bron:fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamFons van Westerloo
GeborenAmsterdam, 26 februari 1946
Functiesomroepbestuurder, hoofdredacteur, verslaggever
Bekend vanDe bus, Hart van Nederland
Periode actief1970 - heden
Werkt samen metJohn de Mol
TriviaTrivia

Fons van Westerloo in de media
Oeuvre van Fons van Westerloo




Eerst met de voeten in de klei, daarna met stropdas achter een bureau


Jeugd

Alfons van Westerloo is geboren in Amsterdam als zoon van een Amsterdamse sigarenboer. Hij heeft twee oudere broers: Gerard van Westerloo (overleden in 2012), journalist bij o.a. Vrij Nederland en Ed van Westerloo, oud-hoofdredacteur van het NOS-Journaal.

Avro

In de catalogus van Beeld en Geluid komt de naam Fons van Westerloo voor het eerst voor in 1970. Het betreft een screentest voor Avro's Televizier, waar bij hij Wibo van der Linde in het Engels moet bevragen over de situatie in Biafra. Blijkbaar komt hij door de test heen want vanaf dat moment gaat hij reportages maken voor dit programma. Eerst in Nederland, later reist hij de hele wereld over en maakt reportages over onder andere de terugtrekking van Amerikanen uit Vietnam en de Yom Kippoeroorlog in 1973 tussen Israel aan de ene kant en Syrie en Egypte aan de andere. In 1976 gaat hij aan de slag als correspondent in Amerika en maakt daar diverse reportages. Hoogtepunten tijdens zijn stationering in Amerika zijn onder andere de verkiezingen tussen Jimmy Carter en Ronald Reagan en een interview met Henry Kissinger. In 1983 komt van Westerloo terug naar Nederland en maakt zijn carrière een switch. Hij wordt hoofd informatieve programma's bij de AVRO en later bij diezelfde omroep adjunct directeur radio en televisie.

Mediatycoon

In 1992 wordt hij benoemd als directeur-hoofdredacteur bij AT5, de lokale Amsterdamse zender, die van Westerloo zou omvormen tot een ook in de regio rond Amsterdam succesvolle zender. Na zijn vertrek bij AT5 volgt een hele rij aan banen bij diverse commerciële omroepen. Hij zet eerst RTL5 op poten, daarna gaat hij in 1996 aan de slag bij en met de toen nieuwe zender SBS6. De zender wordt een succes, ook zakelijk gezien onder andere door de toevoeging van Veronica en de bijbehorende succesvolle gids aan de SBS holding. In 2003 wordt hij CEO bij de Holland Media Groep, ook wel bekend als RTL. Hij maakt van dat toen verlieslijdend bedrijf een zeer winstgevende onderneming. Met de komst van Talpa naar RTL was het in zijn zijn ogen een ideaal mediabedrijf geworden. In 2008 vertrekt hij als CEO, maar blijft in de raad van toezicht een rol spelen in het bedrijf.

Bestuurder

Na zijn vertrek bij RTLvolgt een onuitputtelijke waaier aan bestuurlijke functies, met name in de culturele sector. Van het Concertgebouw tot aan de Wereldomroep, van de persgroep tot aan het Nederlands Blazersensemble. Van de raad voor de journalistiek tot de stichting 'Het nieuwe Parool' In 2009 maakt hij een korte terugkeer in de mediawereld als hij voorzitter wordt van Wakker Nederland een in eerste instantie door de Telegraaf Media Groep opgerichte omroep. In 2011 legt hij deze functie weer neer. Al jaren staat hij rond de 60ste plaats in de top 200 van meest invloedrijke Nederlanders. Met recht kun je hem een mastodont van de Nederlandse media noemen.


Prijzen en onderscheidingen

Prijs voor De Omroepman/vrouw van het jaar (1996)